Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea

©

Autor:

Expunerea constantă la lumină artificială ne poate afecta sănătatea
Un studiu recent publicat în jurnalul Current Biology arată că expunerea prelungită la lumină artificială nu are efecte doar asupra ritmului circadian și sistemului hormonal, ci și efecte mai grave asupra sănătății.

Suntem constant înconjurați de diverse surse de lumină artificială, atât în interior cât și în exterior, de la monitoarele calculatoarelor și laptopurilor, ecranele telefoanelor sau televizoarelor, până la luminile stradale.

Ritmurile circadiene sunt controlate de „ceasul biologic” al organismului, de nucleii suprachiasmatici, care conțin 20.000 de neuroni și sunt localizați la nivelul hipotalamusului. Ritmul circadian controlează modificările comportamentale, mentale și fizice pe durata întregii zile, cum ar fi ciclurile de zi-noapte, temperatura corpului, ritmul cardiac și eliberările hormonale.

Astfel, dereglările ritmului circadian afectează parametrii sănătății, putând produce inflamații la nivelul sistemului imunitar, muscular etc.

În urma studiilor de laborator pe un grup de 130 cobai s-a observat că prezența luminii artificiale (constant, timp de 6 luni) a favorizat apariția inflamațiilor, crescând riscul de osteoporoză și de afectare a sistemului imunitar. Astfel, cercetătorii susțin faptul că expunere constantă la lumină artificială accelerează procesele de îmbătrânire. Pe de altă parte, se pare că după restaurarea ciclului normal zi-noapte s-a observat atenuarea efectelor negative produse anterior, acestea fiind reversibile și dependente de ciclul zi-noapte.

Sunt necesare studii în acest sens pe subiecți umani, deoarece șoarecii sunt nocturni, astfel că efectele asupra lor pot fi mult mai puternice decât în cazul oamenilor. În plus, 6 luni înseamnă aproximativ un sfert din viața unui șoarece, iar lumina poate avea efecte diferite în funcție de specie.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 30-05-2019 | creare: 18-07-2016 | Vizite: 2053
Bibliografie
Constant exposure to artificial lights could be affecting our health, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/311674.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoporoza
  • S-a descoperit gena care încetinește scăderea densității osoase
  • Perturbarea ritmului circadian implicată în dezvoltarea cancerului gastric
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum