Un nou studiu expune codul morții celulare

©

Autor:

Un nou studiu expune codul morții celulare
Moartea celulară este un proces biologic normal, realizabil prin două căi: una liniștită (apoptoza), alta mai zgomotoasă (necroptoza). Acest ultimul mijloc de reînnoire a populației celulare specifice unui țesut este mai misterios și are implicații în anumite afecțiuni cu importantă componentă imunologică (scleroza multiplă sau bolile inflamatorii intestinale) sau în extinderea cancerului.
Oamenii de știință de la Facultatea de Medicină a Universității Standford (SUA) sunt de părere că au reușit să spargă codul molecular al necroptozei. În cadrul acestui proces, conținutul celular deversat transmite un mesaj chimic celorlalte celule că în zona respectivă există o problemă.

Fenomenul este caracteristic evenimentelor perturbatoare locale, cum ar fi invadarea unei celule de către un virus. Acestea dau naștere unui șir de reacții mediate de către o moleculă specială numită hexakisfosfat (IP6) din clasa inozitol fosfaților. Odată activată, IP6 inițiază procesul de moarte celulară care va fi desăvârșit de către proteină intracelulară numită MLKL. Cei doi cercetători care s-au ocupat de explicarea acestui fenomen, Jan Carette și Cole Dovey, au apelat la metode genetice pentru a evidenția legarea specifică dintre IP6 și MLKL.

Din punctul lor de vedere, în boala inflamatorie intestinală, unde procesul de necroptoză este direct implicat în severitatea acesteia, s-ar putea dezvolta în timp molecule care fie să nu permită legarea IP6 de MLKL, fie să inducă legarea proteinei MLKL de alte variante ale inozitol fosfaților mai puțin nocive (de exemplu, IP3). Mai mult decât atât, această cercetare atrage atenția asupra posibilităților terapeutice pe care le are calea inozitol fosfaților, ignorate până acum atât de cercetători cât și de producătorii de medicamente.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-09-2018 | creare: 26-09-2018 | Vizite: 2090
Bibliografie
Study identifies cellular 'death code' - https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180607140857.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi mecanisme celulare ar putea ajuta la combaterea cancerului și a îmbătrânirii
  •