Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier

©

Autor: Redacția ROmedic

Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier
Fibrele de materie albă permit comunicarea între diferite regiuni ale creierului și sunt și ele predispuse la declin odată cu înaintarea în vârstă. Un nou studiu a descoperit o legătură puternică între integritatea structurală a materiei albe și nivelul de activitate a persoanelor în vârstă. Studiul s-a desfășurat la University of Illinois Beckman Institute și a fost publicat în revista Plos One.

„Este primul studiu care măsoară în mod obiectiv activitatea fizică, alăturând și măsurători multiple ale creierului”, a declarat cercetătoarea Agnieszka Burzynska, care a condus studiul împreună cu Dr. Arthur Kramer și prof. Edward McAuley. Majoritatea studiilor au cerut subiecților să-și evalueze nivelul de activitate, rezultând date subiective, însă studiul de față a folosit un accelerometru pentru a monitoriza permanent și obiectiv mișcarea persoanelor. Subiecții au fost 88 de persoane sănătoase, dar cu o condiție fizică mai degrabă spre slabă, cu vârste între 60 și 78 de ani.

Echipa de cercetători a descoperit că materia albă la persoanele care desfășurau în mod regulat activități moderate până la dificile avea mai puține leziuni datorate îmbătrânirii. Vârstnicii care desfășurau deseori activități ușoare aveau materia albă cu o integritate structurală mai bună în regiunea temporală - cu rol în memorie, limbaj și procesarea informației auditive și vizuale.

Pe de altă parte, vârstnicii care aveau mai multe perioade de sedentarism aveau o materie albă prezentând leziuni în hipocamp, o structură esențială pentru învățare și memorie. Cu alte cuvinte, chiar daca activitatea moderată este benefică, asocierea cu perioade de sedentarism poate totuși afecta creierul. Prin urmare, pentru un creier sănătos, este necesar să avem o viață activă și totodată să evităm sedentarismul.

Data actualizare: 05-10-2019 | creare: 03-10-2014 | Vizite: 3198
Bibliografie
Study links physical activity in older adults to brain white-matter integrity, link: https://news.illinois.edu/news/14/0917whitematter_Burzynska_Kramer_McAuley.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
  • Vârsta și imunitatea
  • Apelul la emoții precum entuziasmul și furia este o tactică de convingere esențială utilizată de escrocii care păcălesc bătrânii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum