Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă

©

Autor: Redacția ROmedic

Copiii cu o bună condiție fizică au materia albă din creier mai compactă decât copiii care nu sunt în formă
Un studiu publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience a descoperit o legătură între condiția fizică și integritatea materiei albe din creier la copiii de 9-10 ani.

Materia albă reprezintă manunchii de axoni care transmit semnalele nervoase dintr-o regiune a creierului în alta, iar o materie albă mai compactă este asociată cu o activitate neuronală mai rapidă și mai eficientă.

„Studiile precedente au arătat că la copiii cu o bună condiție fizică regiunile din creier cu materie cenușie responsabilă pentru memorie si învățare sunt mai mari în volum”, spune cercetătorul postdoctorand la Universitatea din Illinois Laura Chaddock-Heyman. Aceasta, împreună cu profesorul de cinetică și sănătate publică Charles Hillman si Arthur Kramer, profesor de psihologie si directorul Institutului Beckman, a condus cercetările studiului de față.”Acum explorăm pentru prima dată modul în care condiția fizică este legată de materia albă în creierul copiilor.”

Cercetătorii au luat în considerare mai multe variabile - cum ar fi statutul socio-economic, debutul bubertății, IQ-ul, dizabilitățile de învățare - care ar putea contribui la aceste diferențe între copiii cu o condiție fizică bună și copiii care nu sunt în formă. Analiza a dezvăluit însă diferențe importante în intergitatea zonelor cu materie albă din creier: corpus callosum, care face legătura între emisferele cerebrale, fasciculul longitudinal superior, o structură-pereche ce face legătura între lobii parietal si frontal, precum si corona radiata, care leagă cortexul cerebral de trunchiul cerebral. Toate aceste structuri au rol în atenție și memorie.

Studii anterioare au arătat o relație între condiția fizică și materia albă la adulți, iar acut cercetătorii vor pentru viitor să stabilească dacă integritate amateriei albe poate fi îmbunătățită la copiii care încep și mențin de-a lungul timpului un program de exerciții fizice.

Data actualizare: 29-03-2020 | creare: 22-08-2014 | Vizite: 4101
Bibliografie
1. Physically fit kids have beefier brain white matter than their less-fit peers, link: https://news.illinois.edu/news/14/0819whitematter_LauraChaddockHeyman_CharlesHillman_ArthurKramer.html
2. Higher-fit children have more compact white-matter tracts in the brain than lower-fit peers, https://www.news-medical.net/news/20140819/Higher-fit-children-have-more-compact-white-matter-tracts-in-the-brain-than-lower-fit-peers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sănătatea creierului - cum o menținem?
  • Apatia la vârsta a treia ar putea indica micșorarea creierului
  • O parte a creierului rămâne tânără și la vârstă înaintată
  •