Testarea „drive through” a bolnavilor cu COVID-19
Autor: Dr. Purtan Teodora
Testarea populației în contextul pandemiei COVID-19 reprezintă una dintre principalele măsuri de limitare a acesteia și de prevenire a infecțeii cu noul coronavirus.
În cazul în care o anumită persoană este diagnosticată cu COVID-19, este internată în spital pentru administrarea tratamentului specific. De asemenea, se dispune izolarea membrilor familiei acesteia la domiciliu, timp de 14 zile și sunt adoptate măsuri epidemiologice pentru identificarea și testarea persoanelor cu care aceasta a intrat în contact. Toate acestea au drept scop limitarea transmiterii infecțeii cu noul coronavirus în populație.
Testarea largă a populației permite identificarea numărului de cazuri infectate cu noul coronavirus și evaluarea ratei de transmitere în popiulației și a ratei mortalității COVID-19. Cu ajutorul acestor date obținute, poate fi anticipat modul de evoluție al infecției cu noul coronavirus.
Protocoalele naționale de testare a populației pentru COVID-19, precum și capacitatea de testare a populației, variază de la un stat la altul și depinde în mare măsură de nivelul de dezvoltare al sistemului medical și de resursele financiare ale acelui stat. Există țări care testează populația în masă, pentru identificarea bolii. Altele testează atât persoanele simptomatice, cât și persoanele asimptomatice care au intrat în contact cu un bolnav de COVID-19, iar alte țări testează doar persoanele care prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus.
Un exemplu de limitare eficientă a extinderii pandemiei COVID-19, este Coreea de Sud, una dintre țările care au înregistrat la început cele mai multe cazuri de infecție cu noul coronavirus. Această țară a impus testarea la scară largă a populației și astfel, a reușit izolarea și tratarea precoce a bolnavilor cu COVID-19 și limitarea extinderii pandemiei, atingând un record mondial în această privință.
Corea de Sud a încercat limitarea îmbolnăvirilor de COVID-19 prin testarea largă a populației, izolarea contacților și tratarea precoce a persoanelor bolnave. Până în data de 1 aprilie a anului curent, în Coreea de Sud au fost realizate 410.564 de teste și au fost depistate 9.786 de cazuri de COVID-19. Capacitatea națională de testare a populației în Coreea de Sud a ajuns la 15.000 de cazuri zilnic. Astfel se explică faptul că în prezent, numărul cazurilor de infecție cu noul coronavirus este în scădere.
Succesul limitării extinderii infecției cu noul coronavius în Coreea de Sud, precum și atingerea unei astfel de capacități de testare națională în această țară, au fost datorate în mare măsură centrelor de screening „drive-through”, implementate și dezvoltate aici.
Observând succesul înregistrat de Coreea de Sud în privința limitării extinderii COVID-19 și scăderea incidenței cazurilor de îmbolnăvire de la o zi la alta, multe alte state din întreaga lume au adoptat principiul de testare „drive-through” prin înființarea centrelor de screening necesare. Dintre țările care au adoptat principiul „drive-through” de testare pentru COVID-19 amintim Israelul, Canada, Statele Unite ale Americii, Germania și Noua Zeelandă.
Modul de funcționare a centrelor de screening pentru testarea „drive-through”
Programul de screening al populației pentru COVID-19, bazat pe testarea „drive-through” are drept obiectiv testarea unui număr mare de persoane pentru a identifica cazurile de coronavirus, fără contactul persoanelor testate una cu cealaltă și prin limitarea contactului acestora cu cadrele medicale.
La recomandarea medicului de familie, persoanele care necesită testarea sunt programate online. Centrele de screening pentru testarea „drive-through” sunt amplasate în parcări cu suprafață mare. În data programării, persoana în cauză se prezintă la centru în autovehiculul propriu și fac testul fără păsărirea acestuia. Durata testării este în medie de zece minute. În acest mod, autovehiculul mersonal joacă rolul camerei de recoltare.
Accesul și mobilizarea în interiorul centrelor de screening se desfășoară sub supraveghere strictă. Comunicarea cu persoanele care urmează să fie testate se realizează prin intermediul telefonului mobil. În automobilul personal, se activează sistemul de ventilație automată, pentru recircularea aerului din cabină. În momentul în care persoana în cauză urmează să fie testată, aceasta va deschide geamul automobilului. Durata de consultare durează, după cum spuneam anterior, aproximativ zece minute, timp în care sunt realizate următoarele aspecte:
- Se realizează înregistrarea bolnavului de către cadrul medical și completarea unui chestionar care cuprinde informații referitoare la datele personale, date epidemiologice și simptomele apărute.
- Se examinează bolnavul prin măsurarea temperaturii acestuia cu ajutorul unui termometru fără contact și prin adăugarea câtorva informații referitoare la starea sa de sănătate, la solicitarea cadrului medical (pas care poate fi omis în cazul persoanelor asimptomatice).
- Sunt colectate probele biologice (secreții) din nazofaringe, orofaringe și spută.
- Se informează bolnavul cu privire la modul de accesare al rezultatului, măsurile care trebuiesc adoptate de izolare la domiciliu, până la accesarea rezultatului și modul de adresare autorităților, în caz de agravarea a stării de sănătate, până la primirea rezultatului.
Fiecare centru de screening pentru testarea „drive-through” a populației funcționează cu ajutorul unui număr limitat de cadre medicale (între patru și opt cadre medicale), care sunt dotate cu echimpamente de protecție complete (constând în mască respiratorie N95, ochelari de protecție, mănuși și costum).
Dezavantajele centrelor de screening pentru testarea „drive-through” constau în necesitatea alocării unor suprafețe mari pentru desfășurare și necesitatea persoanelor testate de a avea automobil personal.
Testarea „drive-through” a populației se adresează în primul rând clinicilor care prezintă deficit al materialelor de protecție și este utilă pentru depistarea eficientă a cazurilor de COVID-19 prin limitarea riscului de infectare a cadrelor medicale.
În cazul persoanelor instabile din punct de vedere medical, cu multiple comorbidități și agravarea simptomelor peexistente, este necesară testarea în centrele de diagnostic existente în cadrul spitalelor. [1], [2], [3], [4]
Rezultatele testării „drive-through” a populației
Trebuie reamintit faptul că nici o testare nu este sigură într-n mod absolut. Asemenea oricăror altor tipuri de teste efectuate pentru depistarea infecției cu noul coronavirus și testarea „drive-through” poate oferi rezultate fals-negative sau fals-pozitive.
Având în vedere acest aspect, Organizația Mondială a Sănătății menționează că rezultatul negativ obținut în urma testării pentru coronavirus nu exclude prezența unei eventuale infecții COVID-19 și recomandă efectuarea unor testări multiple.
Principalii factori de risc care ar putea duce la obținerea unui rezultat fals-negativ al testelor pentru coronavirus sunt reprezentați de următoarele aspecte:
- Apariția unor erori în colectarea, manipularea sau determinarea probelor biologice.
- Bolnav aflat în faza de declin al bolii, caz în care încărcătura virală din organism este foarte redusă.
- Nou coronavirus prezintă anumite mutații, datorită cărora nu este detectat prin intermediul testelor disponibile până în prezent.
- Bolnavul este asimptomatic sau prezintă câteva simptome respiratorii reduse, caz în care prezența virusului în probele biologice recoltate este foarte scăzută.
Pentru scăderea riscului de a obține rezultate fals-negative, se recomandă testarea suplimentară a probelor biologice recoltate de la nivelul nazofaringelui și orofaringelui, în cazul bolnavilor cu suspiciune crescută de infecție cu coronavirus și examinarea calității acestora prin intermediul testării PCR. [1], [2], [3], [4]
Testarea „walk through”, alternativa „drive-through”
Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu pot fi testați prin intermediu testării „drive-through”, deoarece nu dețin în proprietate un autoturism, oficialii de la spitalul H Plus Yangji din Seul au înființat un alt mod de testare a populației, care are în vedere testarea eficientă a populației și limitarea riscului de infectare a cadrelor medicale prin prelevarea probelor biologice de la bolnavi, cu ajutorul unei cabine de siguranță.
Cabina de siguranță poartă denumirea de „SAFETY” (Safe Assessment and Fast Evaluation Technical booth of Yangji Hospital), este o cabină sub lumină ultravioletă și presiune negativă, fără contactul direct al bolnavului cu cadrul medical și care permite testarea a cel mult zece bolnavi în decursul unei ore.
Bolnavul intră în cabină, iar cadrul medical va recolta probele biologice cu ajutorul unor mănuși proiectate prin geamul cabinet. În acest mod, este prevenită atât infectarea bolnavului, cât și infectarea cadrului medical. [3], [4]
2. Drive-Through Coronavirus Testing: How It Works and Which States Offer It, link: https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus/drive-through-coronavirus-testing
3. COVID-19 Testing, link: https://coronavirus.health.ny.gov/covid-19-testing
4. #COVID-19. Ce este testarea “drive through” și cum funcționează centrele de screening de acest tip?, link: https://raportuldegarda.ro/articol/covid-19-testare-drive-through-screening-infectie/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Imunitate coronavirus - am scleroza multipla de 34 ani
- Intrebare Covid - ma tratez singur, acasa
- Test Covid Artron
- Test PCR Sars Cov-2
- Test PCR pozitiv si test PCR negativ in aceeasi zi
- Centrul de informare ROmedic despre Coronavirus