Efectele terapiei cu IECA și BRA asupra pacienților cu COVID-19: ultimele noutăți

©

Autor:

Efectele terapiei cu IECA și BRA asupra pacienților cu COVID-19: ultimele noutăți
Hipotensiunea (tensiunea arterială scăzută) pare să crească riscul de leziuni renale și deces la pacienții cu COVID-19 și istoric de hipertensiune arterială. Potrivit unui nou studiu, reducerea tratamentului antihipertensiv atunci când pacienții cu COVID-19 devin hipotensivi, cu o tensiune arterială de sub 120/70 mmHg, ar putea preveni leziunile acute renale și decesul. Rezultatele au fost prezentate între 10 și 13 septembrie la sesiunile științifice de hipertensiune arterială ale Asociației Americane a Inimii.

Un alt studiu a arătat că hipertensiunea arterială este cea mai frecvent întâlnită comorbiditate la bolnavii spitalizați pentru COVID-19. O altă cercetare sugerează faptul că pacienții spitalizați pentru infecția cu noul coronavirus, care erau anterior în tratament cu IECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) și BRA (blocanți ai receptorilor de angiotensină), sunt mai predispuși să decedeze, față de cei care nu își administrau aceste medicamente.

La începuturile pandemiei, Asociația Americană a Inimii împreună cu Societatea de Insuficiență Cardiacă din America și Colegiul American de Cardiologie recomandau continuarea tratamentului cu IECA și BRA la pacienții cu risc de infectare cu noul coronavirus. Tot atunci, era recomandat că pacienții cu boli cardiovasculare diagnosticați cu COVID-19 să fie evaluați complet înainte de adăugarea sau întreruperea unui tratament, iar aceste modificări să fie în concordanță cu ultimele dovezi științifice și a discuției cu medicul curant.

Este bine cunoscut faptul că persoanele cu boli cardiovasculare și hipertensiune arterială au un risc mult mai crescut de a dezvolta complicații severe în urma infecției cu SARS-CoV-2, inclusiv deces.

Potrivit oamenilor de știință, fiecare bolnav ar trebui evaluat și tratat în mod individual înainte de modificarea schemei medicamentoase cu IECA sau BRA. Totuși, ultimele cercetări sugerează că aceste medicamente ar trebui întrerupte la bolnavii care dezvoltă hipotensiune, pentru a evita leziunile renale severe. Leziunea renală acută sau insuficiența renală acută reprezintă o complicație importantă a infecției cu noul coronavirus.

Noul studiu a inclus 392 de pacienți spitalizați pentru COVID-19 între 2 martie și 25 aprilie 2020, la un centru din Italia. Rezultatele au aratat că aproximativ 60% dintre bolnavi aveau un istoric de hipertensiune arterială, ceea ce înseamnă că aceasta era cea mai comună comorbiditate. De asemenea, peste 86% dintre pacienții cu hipertensiune arterială erau deja sub tratament antihipertensiv. Dintre toți, un procent de 6,2% s-au prezentat la departamentul de urgență cu insuficiență renală acută. Mai mult, s-a observat că pacienții cu istoric de hipertensiune arterială aveau un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta insuficiență renală acută. De asemenea, pacienții care au ajuns la urgențe cu hipotensiune severă, adică tensiune arterială sub 95/50 mmHg, aveau un risc de 9 ori mai crescut de leziune renală acută. Pe de altă parte, cei cu hipotensiune ușoară, adică cu tensiune arterială sub 120/70 mmHg, erau de 4 ori mai predispuși să aibă insuficiență renală acută. Un alt rezultat arată că pacienții spitalizați cu COVID-19 cu riscul cel mai mare de insuficientă renală acută erau bătrâni, erau hipertensivi sau aveau insuficiență respiratorie severă. Mai mult, pacienții cu hipotensiune ușoară la internare aveau un risc de deces intraspitalicesc de 2 ori mai crescut, indiferent de vârstă, comorbidități sau severitatea infecției.

Studiul sugerează că o tensiune arterială scăzută la un pacient cu COVID-19 și istoric de hipertensiune arterială este un factor independent pentru dezvoltarea sau existența unei insuficiențe renale acute. Prin urmare, persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui monitorizate la domiciliu. Mai mult, funcția lor renală ar trebui evaluată de îndată ce sunt diagnosticate cu COVID-19. De asemenea, dacă pacienții sau medicul observă reducerea valorilor tensiunii arterială până la hipotensiune, atunci ar putea fi luată în considerare reducerea sau întreruperea medicației antihipertensive, pentru prevenirea leziunilor renale acute și chiar a decesului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-10-2023 | creare: 22-09-2020 | Vizite: 666
Bibliografie
Research on the impact of ACE-i and ARBs for patients with COVID-19 continues to evolve: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200910150334.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  •