Unele amintiri ar putea fi moștenite ereditar

©

Autor:

Unele amintiri ar putea fi moștenite ereditar
Experiențele noastre de viață ar putea fi transmise ereditar copiilor și mai departe copiilor lor, consideră specialiștii în epigenetică. S-a observat, de exemplu, în cadrul unui studiu realizat pe urmașii persoanelor care trecuseră prin evenimente traumatizante (supraviețuitorii Holocaustului) că genele acestora prezentau modificări care puteau fi atribuite doar experiențelor negative prin care trecuseră părinții lor în acea perioadă.

Ideea transmiterii genetice a amintirilor este însă controversată, fiind contestată de convențiile științifice, conform cărora doar prin genele din ADN pot fi transmise informații biologice de la o generație la alta.

De aceste modificări genetice moștenite, dar care nu sunt direct codate în ADN-ul uman, se ocupă epigenetica. O echipă de cercetători a încercat să afle mecanismul prin care aceste informații ar putea fi transmise genetic și au găsit o posibilă explicație. Studiul pe care l-au realizat fost publicat în jurnalul științific Cell.

Concluzia la care au ajuns este că informațiile epigenetice moștenite de la predecesori urmează un proces activ de trecere de la o generație la umătoarea. La testele realizate pe viermii ai căror părinți fuseseră înfometați și avuseseră infecții virale, s-a observat că ARN-ul moștenit îi ajutase să fie pregătiți pentru dificultățile cu care se confruntaseră părinții. Aceștia au identificat totodată și un mecanism care amplifică ARN-ul moștenit de-a lungul generațiilor, astfel încât răspunsul să nu fie diminuat și în care sunt implicate enzime numite RdRPs.

Cercetătorii au identificat și anumite gene (MOTEK - Modified Transgenerational Epigenetic Kinetics) care sunt implicate în activarea sau dezactivarea transmiterii informațiilor epigenetice. Acest proces are la bază interacțiunea de tip feedback dintre ARN (care e moștenit) și genele MOTEK, necesare pentru producția și transmiterea ARN-ului de la o generație la următoarea.

Deși studiul s-a realizat pe viermi, identificarea principiilor și mecanismului prin care experiențele se transmit genetic la generațiile viitoare vor fi benefice pentru o mai bună înțelegere a  eredității umane.

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 16-05-2016 | creare: 16-05-2016 | Vizite: 2030
Bibliografie
Memories can be inherited, and scientists might have just figured out how, link: http://www.sciencealert.com/memories-can-be-inherited-and-scientists-might-have-just-figured-out-how
Study of Holocaust survivors finds trauma passed on to children's genes, link: https://www.theguardian.com/science/2015/aug/21/study-of-holocaust-survivors-finds-trauma-passed-on-to-childrens-genes
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aroma rozmarinului ar poate îmbunătăți memoria
  • Un nou studiu explică de ce pot avea bătrânii „mintea mai înceată”
  • Riscul de amintiri false mai mare atunci când cunoști foarte bine un subiect
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum