Aroma rozmarinului ar poate îmbunătăți memoria

©

Autor:

Aroma rozmarinului ar poate îmbunătăți memoria
Uite flori de rozmarin, ca să-ți aduci aminte”, spune Ofelia în celebra piesă a lui Shakespeare. O serie de cercetări științifice argumentează faptul că aroma rozmarinului chiar i-ar putea ajuta pe oameni să își amintească mai repede și mai bine anumite evenimente din trecut, precum și activitățile care ar trebui efectuate.

Aroma uleiului esențial de rozmarin ar putea ajuta persoanele să își amintească mai bine lucruri din trecut și ar putea îmbunătăți și memoria prospectivă, sau memoria pentru intenții viitoare.

Cercetările au fost efectuate pe grupuri de persoane trecute de 65 de ani, arătând că simpla existență a unei astfel de plante în încăpere îmbunătățește memoria cu cel puțin 15%.

Cercetătorii de la Universitatea din Northumbria afirmă că inhalarea parfumului de rozmarin face ca substanțele din compoziția plantei să fie absorbite de organism, intrând în circuitul sangvin și fiind apoi transportate la creier, unde  acționează chimic.

Pentru a arăta dacă această plantă chiar are efect asupra memoriei, a fost realizat un studiu pe un eșantion de 150 persoane trecute de 65 de ani. Aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri și duși în 3 camere diferite: în două camere fusese difuzat parfum de rozmarin sau de levănțică în timp ce în a treia cameră nu se distingea niciun miros. Ulterior, participanții au fost solicitați să transmită un mesaj la o anumită oră și să schimbe anumite activități la perioade stabilite de timp, pentru a le testa capacitatea de memorie. Vârstnicii aflați în camera cu miros de rozmarin au prezentat cele mai bune rezultate la aceste teste. Efectele ar putea fi datorate acidului ursolic din rozmarin care îmbunătățește memoria și celelalte abilități cognitive.

Astfel de cercetări au fost efectuate anterior și pentru ceaiul de mentă și de mușețel. Un grup de 180 participanți a fost solicitat să consume ceai: un grup a consumat ceai de mentă iar celălalt grup a consumat ceai de mușețel. După 20 de minute de la consum participanții au fost supuși unor teste pentru a le analiza capacitatea memoriei. Rezultatele au arătat că cei care au consumat ceai de mentă au prezentat o îmbunătățire a memoriei pe termen lung, în timp ce participanții din al doilea grup au prezentat o slăbire a memoriei și a capacității de atenție și concentrare.

Cercetările au fost prezentate la Conferința Anuală a Societății Britanice de Psihologie din Nottingham.

Sursa: Telegraph.co.uk

Data actualizare: 28-04-2016 | creare: 28-04-2016 | Vizite: 812
Bibliografie
Rosemary really is herb of remembrance, as scent boosts memory by 15 per cent, say scientsts, link: http://www.telegraph.co.uk/science/2016/04/26/rosemary-really-is-herb-of-remembrance-as-scent-boosts-memory-by/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce uităm?
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
     
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.