Yoga

©

Autor:

Yoga

Ce este yoga?

Yoga este o formă alternativă de recuperare și menținere a sănătății originară din India și practicată de sute de ani, fiind unul dintre cele mai vechi sisteme de sănătate bazat pe interacțiunea dintre minte și corp. Accentul în yoga se pune pe exercițiile fizice și respirație, acestea fiind menite să reducă stresul și să liniștească mintea și corpul pentru a le pregăti pentru meditație.

Există o multitudine de forme și stiluri de yoga, fiecare diferit în funcție de gradul de dificultate al exercițiilor și al scopului ședințelor (îmbunătățirea flexibilității corpului, scăderea în greutate, spiritualitate, ameliorarea unor probleme de sănătate). În ciuda diversității acestor tipuri, obiectivul comun constă în îmbunătățirea stării de sănătate fizică și psihică, dar și în atingerii unei stări superioare de conștiință și de conectare cu sinele. (1), (2)

Ca și în cazul celorlalte tipuri de terapii alternative, yoga promovează uniunea între trup, minte și spirit. Elementele cheie pe care se bazează sunt postura corporală, respirația și meditația. În cadrul ședinței de yoga se dorește relaxarea corpului și a minții și orientarea atenției și concentrării asupra corpului. (3)

Principiul care stă la baza funcționării exercițiiilor de yoga este că tehnicile de respirație și posturile corporale corecte stimulează sistemul nervos și în același timp conferă flexibilitate articulațiilor și mușchilor, relaxând astfel corpul și mintea. (4)

Deși yoga este frecvent văzută ca fiind o formă de religiozitate datorită meditației pe care o presupune și a filosofiei sale, yoga nu este o religie pentru că îi lipsesc elementele definitorii: nu există un set de credințe sau principii specifice și nici figura unui creator sau a unui zeu. Se consideră greșit că yoga ar fi derivat din hinduism, deși de-a lungul istoriei hindușii au preluat din posturile corporale inspirate de yoga, la fel ca și alte culte și religii. Practicarea exercițiilor de yoga nu interferează cu religia celui care apelează la yoga și cu atât mai puțin presupune schimbarea sau renunțarea la religia sa. (5)

Tipuri de yoga

Tipurile de yoga diferă mult în ceea ce privește modul de realizare, de aceea cei care apelează la aceste exerciții trebuie să știe dinainte ce anume doresc: exerciții fizice care să le pună în valoare corpul sau mai degrabă îi interesează latura meditativă a acestei practici?

Iată o scurtă trecere în revistă a câtorva tipuri de yoga practicate, deși fiecare instructor își poate crea propriul stil, preluând din fiecare tip anumite concepte și principii pe care le consideră importante și utile pentru obiectivul propus.

Exerciții fizice intense pentru corp și minte

În această categorie sunt incluse acele stiluri care pun un mai mare accent pe exercițiile fizice menite să lucreze la nivelul posturii corporale și al respirației, pentru o mai bună interacțiune minte-corp. Aceste stiluri presupun un set de posturi corporale, cu un grad de dificultate care crește treptat, fiecare practicant putând să le realizeze în măsura în care condiția fizică îi permite.
  • Stilul Ashtanga
  • Stilul Power Yoga

Meditație și exercițiu fizic intens

Exercițiile practicate în cadrul stilului Ashtanga sunt combinate cu meditație, muzică, citit etc.
  • Stilul Jivamukti

Meditație și liniște interioară

Aceste stiluri pun un mai mare accent decât altele pe latura spirituală și filosofică și mai puțin pe exercițiile fizice.
  • Stilul Kali Ray TriYoga
  • Stilul Lotusul alb
  • Stilul Ananda

Atenția la detalii

În cadrul acestor stiluri practicantul este încurajat să își concentreze atenția asupra mișcărilor scheleto-musculare din cadrul exercițiilor pe care le realizează. Ritmul este unul lent, pentru că accentul se pune pe observarea detaliilor și aspectelor de subtilitate ale posturilor corporale corecte practicate.
  • Stilul Iyengar

Vindecarea

Scopul acestor stiluri este acela de a adapta exercițiile fizice și de meditație spre nevoile medicale ale practicantului și de a le personaliza pentru fiecare. Se practică anumite exerciții și posturi corporale care să accentueze conexiunea între minte și corp și să aibă rol de calmare.
  • Terapia Yoga integrativă
  • Stilul Viniyoga
  • Stilul Bikram (2), (6)

Această listă nu este exhaustivă, ci este doar un exemplu al multitudinii de stiluri care se pot realiza ținând cont de un scop principal. Aceste stiluri și principii se pot combina, astfel încât în final să rezulte un stil nou, care să vină mai bine în întâmpinarea cerințelor și nevoilor fiecărui practicant.

O ședință de yoga poate dura de la 20 până la 60 de minute, uneori chiar 90 de minute pentru cei avansați și se poate realiza fie individual, fie în grup, în funcție de tipul de yoga ales. Ședința constă într-o serie de exerciții de relaxare, de respirație și de posturi corporale, intensitatea și cantitatea fiecărora fiind dată de asemenea de tipul de yoga realizat.

Argumente pro și contra

Yoga este o practică cu o veche tradiție, care se bucură și în prezent de o largă popularitate la nivel internațional. Yoga rămâne însă o ramură a medicinei neconvenționale, pe care mulți o privesc cu scepticism. Iată câteva dintre argumentele pro și contra utilizării yoga:

Argumente pro

  • Yoga aduce atât beneficii corporale (flexibilitate și întărire a mușchilor și articulațiilor), cât și la nivelul spiritului (o mai profundă conștientizare de sine, relaxare) (6)
  • Yoga promovează un stil de viață sănătos, combinând principii etice, o dietă alimentară adecvată, meditație și exerciții fizice (4)
  • Yoga se adresează tuturor categoriilor de vârstă, existând posibilitatea realizării unui plan individualizat pentru fiecare, în funcție de starea sa de sănătate. (7)

Argumente contra

  • De obicei în reviste și pe internet sunt promovate imagini cu oameni frumoși și supli care practică yoga. Deși yoga nu se adresează doar acestora, multe dintre posturile corporale și exercițiile fizice din yoga nu pot fi practicate de toată lumea. De exemplu, bărbații sunt mai puțin flexibili decât femeile și se pot accidenta încercând să realizeze acele exerciții care necesită flexibilitate. În aceeași situație se află și persoanele cu o greutate corporală mai mare. (8)
  • Practicarea unor exerciții și posturi corporale care nu sunt adaptate nivelului fizic pot cauza accidentări și o scădere a stimei de sine pentru cel care nu este pregătit. Accidentele pot surveni mai ales în cazul în care exercițiile se realizează în lipsa unui instructor, pentru că se susține ideea posibilității realizării acestor exerciții acasă, urmărindu-se înregistrări video ale acestor exerciții. (9)
  • Similar medicinei tradiționale chineze care promovează existența unei forțe a vieții (chi), yoga susține de asemenea o astfel de energie vitală, care până în prezent nu s-a demonstrat însă că ar exista. (4)
  • Există în prezent numeroase stiluri de yoga care s-au îndepărtat din ce în ce mai mult de principiile yoga tradiționale și de filosofia care stă la baza acesteia. În condițiile în care un tip de yoga pune un accent mai mare pe respirație și pe exercițiile de stretching (aspecte dovedite a avea un rol important pentru sănătate), în ce măsură se poate spune că yoga în general funcționează?

Efectul produs de terapia prin yoga este real?

Terapia prin yoga consideră că numeroase afecțiuni și stări pot fi ameliorate prin practicarea anumitor exerciții de yoga: artrita, anxietatea, afecțiuni ale inimii, diabetul, depresia, probleme digestive și lista poate continua. Principiul fundamental este cel al auto-vindecării (principiu pe care majoritatea terapiilor alternative se bazează) și anume capacitatea corpului de a lupta singur împotriva bolii. Exercițiile de yoga, susțin adepții acestui sistem, nu ar face decât să stimuleze această capacitate și să ajute organismul să funcționeze normal. (10)

Cercetarea în privința efectelor pe care susținătorii pretind că yoga le are are asupra organismului este încă în dezvoltare. Până acum multe dintre studiile care susțineau efectele benefice s-au dovedit a nu fi valide din punct de vedere al metodologiei aplicate.


Iată câteva exemple de situații și modul în care yoga a influențat starea de sănătate a persoanelor care au practicat-o.

Yoga și fumatul
Studiile care au vizat modul în care yoga ar putea influența persoanele să renunțe la fumat au arătat că ar putea exista un efect al acestei practici cel puțin în ceea ce privește atitudinea față de fumat și în comportamentul fumătorilor. În ceea ce privește capacitatea de a renunța la fumat studiile existente nu au arătat deocamdată că yoga ar putea ajuta în acest sens. (11)

Yoga și stresul
În cadrul unui studiu angajați care lucrau într-un mediu de lucru stresant au făcut zilnic exerciții de postură și de meditație specifice yoga, în timp ce se aflau la birou. Rezultatele au arătat că stresul a scăzut considerabil pentru cei care au practicat acele exerciții, comparativ cu angajații care nu le-au facut. (12)

Yoga și durerile de gât
Un studiu realizat pe pacienți cu dureri de gât care nu sufereau de afecțiuni care ar fi putut explica aceste dureri a arătat că yoga are efecte benefice mult mai ridicate decât alte exerciții fizice realizate de pacienți acasă. Aceste rezultate au fost însă aspru criticate de Edzard Ernst, doctor în medicina alternativă, care susține că rezultate pozitive nu trebuie să fie atribuite în totalitate exercițiilor de yoga, pentru că este posibil să fi intervenit alți factori (de exemplu, o atenție mai mare a instructorului de yoga acordată pacienților comparativ cu cei care au realizat singuri exercițiile acasă, posibilitatea acestora din urmă de a fi efectuat greșit exercițiile în lipsa unei persoane care să îi îndrume și să îi supravegheze etc). (13)

Yoga și cancerul
Yoga nu poate vindeca sau preveni nicio formă de cancer, însă poate ajuta la gestionarea sentimentelor negative asociate cu această boală și la depășirea mai eficientă a efectelor secundare ale tratamentului.
O analiză a studiilor realizate în acest sens a arătat că prin exercițiile de yoga se poate îmbunătăți semnificativ calitatea somnului ceea ce implicit ajută la reducerea oboselii, ameliorara calității vieții, reducerea depresiei și anxietății. (4), (14)

Yoga devine din ce în ce mai populară la nivel global, atrăgând tot mai mulți adepți prin promovarea efectelor pozitive pe care susține că le are asupra sănătății. Înainte însă de a apela la un tip de yoga, este foarte important să ne cunoaștem limitele fizice și să nu încercăm să le depășim excesiv. Yoga nu trebuie să înlocuiască un tratament prescris de medic atunci când suferim de anumite afecțiuni, însă dacă ne hotărâm să apelăm la yoga ca metodă de tratament, este util să consultăm medicul înainte, pentru a ne proteja de eventuale riscuri.


Data actualizare: 07-01-2014 | creare: 08-01-2007 | Vizite: 16547
Bibliografie
(1)Yoga - Topic Overview, link: https://www.webmd.com/fitness-exercise/tc/yoga-topic-overview
(2)Which Style of Yoga Is Best for You?, link: https://www.webmd.com/balance/guide/which-style-of-yoga-is-best-for-you
(3)Yoga , link: https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-0-387-33754-8_455#page-1
(4)Yoga, link: https://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/treatment/complementary-alternative/therapies/yoga
(5)General Yoga Information, link: https://www.americanyogaassociation.org/general.html
(6)Not All Yoga Is Created Equal, link: https://www.yogajournal.com/basics/165
(7)Yoga, link: https://www.webmd.com/fitness-exercise/yoga-directory
(8)The Disadvantages of Yoga, link: https://www.livestrong.com/article/462082-the-disadvantages-of-yoga/
(9)Side Effects of Yoga, link: https://www.livestrong.com/article/365722-side-effects-of-yoga/
(10)What Is Yoga Therapy, link: https://yogatherapy.org/what-is-yoga-therapy/
(11)Does yoga improve smoking cessation outcomes? A systematic review of the literature, link: https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-12-S1-P389/fulltext.html
(12)Fifteen minutes of yoga postures or guided meditation in the office can elicit psychological and physiological relaxation, link: https://link.springer.com/article/10.1186/1472-6882-12-S1-P72/fulltext.html
(13)Is yoga effective for neck-pain? A new study is positive, but I have doubts, link:
https://edzardernst.com/2013/05/is-yoga-effective-for-neck-pain-a-new-study-is-positive-but-i-have-doubts/
(14)An evidence-based review of yoga as a complementary intervention for patients with cancer, link: https://www.crd.york.ac.uk/crdweb/ShowRecord.asp?LinkFrom=OAI&ID=12009107678
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Beneficiile Yoga asupra persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare
  • Yoga - beneficii conform studiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum