Cefaleea Cluster

Autor: ROmedic

Cefaleea Cluster

Cefaleea Cluster, cunoscuta si ca „sindromul Reader”, „cefalalgia histaminica” sau „nevralgia sfenopalatina”, debuteaza intre 20 si 50 de ani.

Cefaleea Cluster apare de 7-8 ori mai frecvent la barbati.

Cauze

Cel mai frecvent crizele dureroase sunt precipitate de consumul de alcool si mai rar de alimente sau stimuli emotionali.  Se pare ca nu este determinata de factori ereditari.

Manifestari clinice

Cefaleea Cluster se intalneste sub doua forme: acuta si cronica.

Cefaleea Cluster acuta este cea mai frecventa si se caracterizeaza prin 1-3 atacuri scurte de durere pe zi in regiunea periorbitala, timp de 4-8 saptamani, urmate de un interval fara durere de aproximativ 1 an.

Durerea periorbitala apare brusc si creste in intensitate timp de cinci minute. Are o intensitate foarte mare, fara fluctuatii, rareori pulsatila si este strict unilaterala. In 50% din cazuri debutul este nocturn, trezind pacientul dupa 2 ore de somn. Atacurile dureaza intre 30 minute si 2 ore si in 70% din cazuri sunt provocate de consumul de alcool. Declansarea durerilor de alcool este patognomonica pentru cefaleea cluster. Atacurile se insotesc de o serie de simptome ipsilaterale cum ar fi: lacrimare, inrosirea ochiului, ptoza palpebrala, obstructie nazala, greturi.

Cefaleea Cluster cronica poate aparea de la debut sau dupa cativa ani de atacuri episodice. In acest caz nu mai exista perioade de remisiune, durerile fiind continue. Insa uneori forma cronica se poate transforma in forma acuta si invers.

Patogenie

Studiile recente au aratat ca hipotalamusul este locul de activare in aceasta boala. Crizele dureroase apar din neurotransmiterea serotoninergica anormala si nu se insotesc de modificari ale fluxului cerebral.

Tratament

Tratamentul in cefaleea Cluster consta in inhalarea de oxigen 9L/min, pe masca, fiind tratamentul cel mai eficient sau oxigen 100% timp de 15 minute, daca criza este prea severa.

Se mai poate administra lidocaina intranazal 4% topic sau 2% uleios, pe partea inferioara a cornetului nazal. Alta varianta este administrarea de sumatriptan 6 mg s.c.


Data actualizare: 06-02-2014 | creare: 25-12-2008 | Vizite: 38564

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
  • Durerea de cap după somn
  • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum
    Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK