Durere de cap aproape zilnică - cauze și tratamente posibile
Autor: Dr. Purtan Teodora
Durerea de cap sau cefaleea apare ca răspuns al organismului la expunerea la anumiți factori de mediu negativi, sau poate anunța apariția anumitor fecțiuni. Conform datelor statistice, aproximativ 50% din populația adultă de pe glob s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu apariția unui epidod de cefalee.
Durere de cap rară, periodică sau intermitentă, este deseori neglijată, însă apariția constantă, zilnică a cefaleei, este destul de supărătoare și poate duce la alterarea calității vieții și la perturbarea diferitelor activități cotidiene, sociale sau profesionale.
Durerea de cap zilnică este deseori expresia clinică a anumitor afecțiuni (cel mai frecvent, cronice) sau poate apărea ca rezultat al expunerii permanente la aceiași factori de mediu cu efect negativ asupra stării de sănătate a organismului.
De cele mai multe ori, durerea de cap zilnică sau aproape zilnică apare ca răspuns la anumiți factori externi agresivi sau ca rezultat al anumitor afecțiuni mai puțin severe. Există însă și cazuri în care durerea zilnică a capului poate fi expresia unor afecțiuni severe, amenințătoare de viață, precum anevrismul cerebral. [1], [2]
Durere de cap aproape zilnică - cauze
Durere de cap aproape zilnică poate fi datorată următoarelor afecțiuni sau condiții patologice:
- Hipertensiunea arterială
- Hipotensiunea arterială
- Afecțiunile inflamatorii cerebrale (meningita, encefalita)
- Tumorile cerebrale
- Sinuzita cronică
- Anevrismul cerebral
- Anumite afecțiuni oftalmologice (precum glaucomul, prezbitismul sau miopia)
- Dezechilibrele hormonale
- Anxietatea și atacul de panică
- Deficitul de vitamine și minerale în organism (precum deficitul de vitamină D, deficitul de magneziu, etc.).
De asemenea, pot fi descriși anumiți factori de risc. Dintre aceștia amintim:
- Sindromul de deshidratare
- Sarcina
- Inaniția
- Regimul alimentar dezechilibrat
- Oboseala
- Stresul
- Consumul crescut de alcool
- Fumatul excesiv
- Consumul crescut de cafea
- Scăderea concentrației de oxigen dintr-o anumită încăpere
- Expunerea la temperaturi extrem de crescute sau scăzute
- Traumatismele cerebrale. [3], [4], [5]
Tipuri de durere zilnică de cap
În funcție de caracter, de intensitate și în funcție de factorii cauzatori, pot fi descrise următoarele tipuri de cefalee:
- Migrena este un tip de cefalee cronică, de intensitate moderată până la severă, cu caracter recurent, care poate persista pe toată durata vieții, se agravează în timpul efectuării efortului fizic și este însoțită de grețuri, vărsături, sensibilitate la lumină (fotofobie) și zgomote (fonofobie).
- Cefaleea de tensiune cronică persistă mai mult de 15 zile pe lună și este prezentă mai mult de trei luni pe an. Cefaleea de tip tensiune este fecvent localizată în regiunea frontală, în zone mușchilor cervicali (în zona cefei, cu caracter spastic) sau în zonele laterale ale capului (regiunea temporală) și poate prezenta intensități diferite, de la ușoară până la moderată.
- Cefaleea tip „cluster”, cea mai frecventă formă de cefalee, care este loclaizată la nivelul capului „în ciorchine” și se asociază frecvent unor afecțiuni genetice.
- Durerea sinusală este înregistrată frecvent în cadrul sinuzitei cronice, mai rar în cadrul rinitelor alergice cronice și este caracterizată prin apariția unei senzații de presiune la nivelul sinusurilor faciale. În formele severe de boală, durerea sinusală poate îmbracă forme severe. [1], [2], [3], [4], [5]
Manifestări clinice asociate durerii zilnice de cap
În funcție de factorul declanșator, durerea de cap aproape zilnică poate fi însoțită de următoarele manifestări clinice:
- Febră, mialgii, artralgii, slăbiciune musculară, oboseală, agitație, confuzie, stări de leșin, grețuri și vărsături, inapetență iritabilitate, redoare a cefei, tulburări de vorbire, de vedere și de auz, piederea conștienței, în cazul bolilor inflamatorii cerebrale. În acest context, durerea de cap apare zilnic, până la combaterea inflamației cerebrale.
- Confuzie, grețuri, tulburări de memorie, vedere dublă sau încețoșată, modificări de personalitate și de comportament, convulsii, tremor al extremităților, dificultate la înghițire, tulburări de echilibru, mișcări incontrolabile, tulburări de gust, miros și auz, scăderea capacității de concentrare și memorare etc. , în cazul tumorilor cerebrale. În acest context, durerea de cap apare zilnic, este localizată cu predominanță în zona de dezvoltare a tumorii cerebrale și se agravează în timp.
- Dispnee, durere retrosternală, amețeli, palpitații, tahicardie, tulburări de vedere (fosfene, vedere dblă, încețoșată) și de auz (acufene), parestezii, grețuri, amorțeli, adinamie, în contextul hipertensiunii arteriale. Durerea de cap secundară creșterii valorilor tensionale este localizată cu predominanță în regiunea occipitală, prezintă caracter constant, cu agravare în timp și apariție zilnică, până la corectarea tensiunii arteriale crescute.
- Duerea de cap apărută în contextul anevrismului cerebral prezintă intensitate crescută și caracter constant, apare în fiecare zi, este localizată cu predominanță în regiunea cefei și este însoțită de tulburări de vorbire și de vedere (vedere dublă, încețoșată).
- Durerea de cap apărută în contextul sinuzitei cronice este constantă, prezentă aproape în fiecare zi, este localizată la nivelul sinusurilor faciale, este descrisă de către bolnav ca o senzație de presiune dureroasă prezentă la nivelul feței și poate fi însoțită de rinoree purulentă, halitoză, congestie nazală, obstrucție nazală, tuse productivă și scăderea sau pierderea mirosului (hiposmie, respectiv anosmie).
- Durerea de cap apărută în contextul diferitelor afecțiuni oftalmologice este localizată periocular (în vecinătatea ochilor) și este însoțită de tulburări de vedere. [1], [2], [3], [4], [5]
Diagnosticarea durerii zilnice de cap
Pentru diagnosticarea afecțiunii care a dus la apariția durerii de cap este necesar consult medical de specialitate (oftalmologic, neurologic, otorinolaringologic, cardiologic etc. ) și efectuarea anumitor investigații paraclinice.
Consultul medical constă din anamneză și examinarea clinică a bolnavului. Anamneza trebuie să cuprindă date referitoae la contextul apariției durerii de cap, existența anumitor factori care declanșează, agravează sau ameliorează durerea de cap, loclaizarea durerii de cap, caracterul și intesnitatea acesteia, momentul apariției în timpul zilei, alte manifestări clinice însoțitoare, alte afecțiuni prezente în istoricul personal sau familial al bolnavului, dacă acesta fumează sau consumă alcool sau cafea, condiții de viață și de muncă ale bolnavului, medicamente administrate etc.
În cadrul examinării clinice medicul poate decela prezența anumitor semne clinice sugestive pentru una dintre afecțiunile menționate mai sus.
În urma consultului medical se recomandă efectuarea anumitor investigații paraclinice, pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului prezumtiv pus de către medic:
- Hemoleucograma completă și examenul biochimic al sângelui
- Ionograma
- Electroencefalograma
- Electrocardiograma
- Ecocardiografia
- Radiografia anterioară a feței (pentru evaluarea sinusurilor faciale)
- Tomografia computerizată de craniu nativ sau cu substanță de contrast
- Rezonanța magnetică nucleară a creierului.
În urma efectuării acestor investigații paraclinice, prin coroborarea datelor furnizate de către acestea cu datele obținute de către medic în urma consultului de specialitate, poate fi conturat diagnoticul de boală care a dus la apariția durerii zilnice de cap. [1], [2]
Durere de cap aproape zilnică - tratamente posibile
Combaterea durerilor zilnice de cap presupune în primul rând respectarea anumitor măsuri impuse de către medic, care vizează modificarea stilului de viață, precum:
- Adoptarea unui regim alimentar echilibrat (fără excese alimentare)
- Combaterea inaniției
- Hidratare corespunzătoare
- Respectarea orelor de somn și de odihnă
- Adoptarea unui program regulat de exerciții fizice
- Renunțarea la fumat
- Renunțarea la consumul de alcool și de cafea
- Combaterea stresului psiho-emoțional și relaxare.
În al doilea rând, combaterea durerilor zilnice de cap se poate realiza prin intermediul anumitor metode nonmedicamentoase, precum masaj la nivelul capului, a gâtului și a umerilor, prin ingerarea anumitor alimente considerate eficiente în lupta împotriva cefaleei (precum ciocolată, iaurt, alune, brânză etc. ), aplicarea compreselor calde sau reci la nivelul frunții, consumarea ceaiurilor calmante sau masarea feței cu ulei de eucalipt.
În al treilea rând, în cazul în care măsurile adoptate pentru corectarea stilului de viață și metodele nonmetidamentoase nu prezintă eficiență în lupta împotriva durerilor zilnice de cap, se recomandă administrarea medicamentelor antialgice (precum Algocalmin etc. ) sau antiinflamatoare (Ibuprofen, Aspirină etc. ). Combaterea migrenei se poate realiza prin administrarea medicamentelor pe bază de triptani.
În cazul durerilor zilnice de cap datorate unei anumite afecțiuni, se recomandă combaterea acesteia din urmă.
Astfel, durerea zilnică de cap apărută în contextul creșterii valorilor tensionale, impune instituirea tratamentului antihipertensiv.
Durerea zilnică de cap apărută în contextul sinuzite conice necesită tratament cu antibiotice, în funcție de agentul patogen incriminat și administrarea de decongestionante nazale.
Drerea zilnică de cap datorată unor inflamații cerebrale, necesită tratament antiinflamator sau cu antibiotice, în funcție de etiologie.
În cazul durerii zilnice de cap secundară unor tumori cerebrale sau unui anevrism cerebral, este necesar tratamentul chirurgical de extirpare a formațiunii tumorale, respectiv de îndepărtare chirugicală a anevrismului (prin neurochirurgie, care presupune deschiderea calotei craniene sau endovascular). [3], [4], [5]
- Durere de cap si ameteala
- Dureri de cap, spate, musculare, amorteli + Altele
- Dupa sinuzita (din cauza aerului conditionat de la masina): nasul infundat, durere de cap...
- Dureri de cap ingrozitoare
- Trombocite mari
- Nas înfundat in poziția culcat și dureri de cap
- Dureri de cap cum am iesit afara si e frig, miros ciudat in nas si o iuteala in gat
- Durere de cap
- Dureri de cap in zona cefei
- Buna ziua. Durerea de cap are vreo legatura cu faptul ca am stat nemancat?