Cefaleea la copil

©

Autor:

Cefaleea la copil
Cefaleea la copil este un motiv destul de frecvent pentru care parintii solicita un consult de specialitate.

La copil pot fi sensibile la durere structurile extracraniene (tegumentele, tesutul subcutanat, muschii, periostul, mucoasele, dintii, gingiile, articulatia temporomandibulara si mai rar unele vase mari) si cele intracraniene (sinusurile, marile vase, duramater, artele durale si de la baza creierului).

Clasificarea cefaleei la copil

Exista mai multe clasificari in literatura, una dintre ele este clasificarea International Society of Head-ache (HIS-2004):

1. Cefalee idiopatica (primara) - fara cauze cunoscute se bazeaza pe simptome: migrena, cefalee de tensiune, cefalee trigeminal vegetativa „in ciorchine”.
2. Cefalee secundara - are o cauza identificabila: posttraumatica, determinata de afectiuni vasculare, craniene sau cervicale, nonvasculare craniene, ingestie sau sevraj de substante, infectie, afectiuni ale gatului, craniului, ochiului, urechii, nasului, sinusurilor, gurii.
3. Nevralgii si alte cefalee: nevralgia trigeminala si alte nevralgii.

Diagnostic

In evaluarea pacientului cu cefalee un rol deosebit il are anamneza. Datele din anamneza care pot trage un semnal de alarma sunt:
 • cefaleea nou aparuta la copil sau agravata.
 • cefaleea de novo la un copil >10 ani
 • cefaleea nocturna (trezeste copilul din somn noaptea si poate fi insotita de varsaturi in jet)
 • cefaleea la copil se accentueaza la tuse sau la schimbarile de postura.
 • cefaleea progresiva – se agraveaza in saptamani sau luni.
 • cefaleea la copil este acompaniata de febra.

La examenul clinic pe langa evaluarile obisnuite pe aparate si sisteme se vor avea in vedere temperatura si tensiunea arteriala, perimetrul cranian (la copii mici), fundul de ochi si semnele de iritatie meningeala.

Examinarile paraclinice

Radiografia craniana: are valoare diagnostica mai slaba in cefalee, exceptand situatia in care cefaleea la copil este cauzata de sinuzita.
EEG - are o valoare destul de limitata in evaluarea de rutina a cefaleei la copil, exceptand cazurile suspecte de epilepsie, cele cu stare mintala modificata, cefaleea persistenta neexplicata, confuzie.
CT cerebral este util mai ales in urgenta pentru diagnosticul unei anomalii cerebrale daca exista simptome focale, manifestari clinice evolutive, hipertensiune intracraniana sau alte modificari neurologice.
IRM cerebral este importanta mai ales la pacientii cu afectiuni ale maduvei spinarii cervicale, anomalii de fosa posterioara sau cand este necesara vizualizarea bazei de craniu.
Testele psihologice sunt solicitate in cefaleea de tensiune, cronica si cand exista in anturajul copilului probleme legate de familie, scoala, stres social.

Sindroame cefalalgice

1. Cefaleea acuta generalizata apare in infectii sistemice, infectii SNC, intoxicatii cu Pb CO, dupa o criza de convulsii, in tulburari electrolitice, in HTA, hipoglicemie, dupa punctia lombara, traumatisme, hemoragii. Poate fi insotita de simptome sau semne neurologice ceea ce sugereaza o leziune organica cerebrala.
O situatie speciala o reprezinta cefaleea de efort, care se intalneste la adolescent dupa efortul fizic, are durata de cateva minute sau ore si necesita tratament cu antiiflamatoare nesteroidiene, daca e recurenta.
2. Cefaleea acuta localizata apare in sinusita, otita, tulburari patologice oculare boli ale dintilor, disfunctii ale articulatiei temporomandibulare, traumatisme craniene.
3. Cefaleea acuta recurenta cuprinde:
- Migrena este definita ca atacuri de cefalee paroxistice, episodice, periodice de vasoconstrictie si vasodilatatie asociate de greturi si varsaturi.
- Cefaleea la copil din epilepsie poate aparea ca prodrom sau aura a unei crize de epilepsie ori in faza postcritica. Foarte rar, cefaleea la copil poate fi expresia critica izolata a unei epilepsii.
- Cluster-headache este foarte rara, mai frecventa la fete. Criza incepe prin durere care devine foarte rapid intensa, cu sediu unilateral, initial intra si periorbitar, ulterior se extinde la toata hemifata, hemicraniul si regiunea cervicala de aceeasi parte. De partea durerii apare lacrimare, congestie nazala, eritem facial, sindrom Claude Bernard-Horner.
4. Cefaleea cronica progresiva implica un proces patologic intracranian: hidrocefalia, tumorile cerebrale, pseudotumori cerebrale, abcesul cerebral si hematomul subdural cronic. Tratamentul consta in rezolvarea cauzei.
5. Cefaleea cronica, neprogresiva este cefaleea functionala care nu are un substrat organic si e precipitata sau se asociaza cu stari emotionale. Acest grup cuprinde: cefaleea prin contractura musculara prelungita sau de tensiune, cefaleea data de reactii de conversie, de depresie si cefaleea posttraumatica. La acesti copii examenul fizic si neurologic este normal.

Diagnosticul de migrena necesita asocierea unor criterii:
 • fie două din 4:
1. antecedente de migrena la un adolescent direct sau in familie
2. prodroame vizuale senzitive sau motorii
3. unilateralitatea cefaleei
4. varsaturi
 • fie 3 din 7 criterii (cele 4 precedente plus inca 3)
5. dureri abdominale prodromale
6. caracterul pulsatil al cefaleei
7. sedarea in somn

Tratamentul migrenei

Preventia

Evitarea factorilor triggeri (expunerea la soare, alcool, perioadele menstruale, unele alimente, cotrarietate), exercitii zilnice.

Tratamentul acut

1. Relaxare/somn
2. Medicatie: Acetaminofen (15mg/kgc/doza maxim 4g/zi), Ibuprofen (10mg/kgc/doza maxim 1,2g/zi), Naproxen (5-7mg/kgc/doza la 8-12 ore) sau Sumatriptan (nazal sau subcutan)
3. Evitarea narcoticelor.

Tratamentul profilactic

Se impune daca sunt > 4/5 episoade /luna: Ciproheptadina (2-4mg p.o. de două ori/zi), antidepresive triciclice, acid valproic, gabapentina.

Data actualizare: 05-11-2013 | creare: 19-11-2012 | Vizite: 15527
Bibliografie
1. Stephanie D’Augustine, Todd Flossi-Compendiu de pediatrie, Editura FarmaMedia-Editura EduPoint Targu Mures, 2012, 134-135.
2. Valeriu Popescu, Andrei Zamfirescu-Revista Romana de Pediatrie, LIX, 1, 2010,26-32
3. Sanda Magureanu, Niculina Butoianu-Ghid de diagnostic si tratament-Cefaleea la copil si adolescent,Ghiduri si protocoale in pediatrie,Editura Medicala Amaltea, 2008,191-196.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • De ce apar durerile de cap (migrenele)?
 • Durerea de cap după somn
 • Dieta săracă în carbohidrați ar putea reduce migrenele
 •