Consumul crescut de cereale rafinate nu crește riscul de boli cardiovasculare

Consumul crescut de cereale rafinate nu crește riscul de boli cardiovasculare

©

Autor:

Consumul crescut de cereale rafinate nu crește riscul de boli cardiovasculare

Cereale rafinate, chiar È™i atunci când sunt consumate în cantități mari, nu cresc riscul de boli cardiovasculare sau evenimente acute cardiovasculare, potrivit unei meta-analize publicate recent în jurnalul Trends in Cardiovascular Medicine.
DeÈ™i cerealele rafinate sunt o componentă a modelului alimentar occidental, asociat anterior cu rezultate cardiovasculare negative, meta-analiza arată că cerealele rafinate în sine nu contribuie la creÈ™terea riscului de boli cardiovasculare. Analiza a cuprins 17 studii prospective cu peste 877.000 de participanÈ›i.

Rezultatele lucrării actuale de cercetare contrazic opinia larg răspândită conform căreia alimentele care conÈ›in cereale rafinate, precum pâinea albă sau orezul, sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Asocierea dintre riscul mai mare de boli sau evenimente cardiovasculare este justificată mai degrabă de consumul de carne roÈ™ie È™i procesată sau de băuturi îndulcite cu zaharuri, alimente care fac parte, alături de cerealele rafinate, din modelul alimentar occidental.

„Sper că dovezile furnizate de analiza actuală vor fi luate în considerare în formularea viitoarelor ghiduri alimentare. Consider că este esenÈ›ial ca întreaga comunitate de nutriÈ›ioniÈ™ti să recunoască rezultatele È™i, deÈ™i promovează în continuare, pe bună dreptate, un consum crescut de alimente din cereale integrale, să nu mai recomande aceste alimente în detrimentul celor din cereale rafinate", a declarat autorul studiului, Glenn Gaesser, profesor la Universitatea din Arizona.

Cerealele rafinate descriu un tip de cereale moi È™i uÈ™or de mestecat, la care sunt eliminate părÈ›ile dure (tărâÈ›ele È™i germenii), pentru a prelungiri perioada lor de valabilitate. Procesul de măcinare, în urma căruia sunt eliminate părÈ›ile dure, elimină multe dintre fibrele originale, cât È™i vitaminele. Cu toate acestea, cerealele rafinate sunt sunt adesea îmbogățite cu vitamine B È™i fier suplimentare. 

 

sursa: News Medical


Data actualizare: 20-10-2022 | creare: 20-10-2022 | Vizite: 244
Bibliografie
High intake of refined grains does not increase risk of cardiovascular disease (meta-analyses), link: https://www.news-medical.net/news/20221018/High-intake-of-refined-grains-does-not-increase-risk-of-cardiovascular-disease-study-reveals.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu creÈ™te riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum