Depresia, factor de risc în bolile cardiovasculare

Autor:

Depresia, factor de risc în bolile cardiovasculare
Sănătatea cardiovasculară poate fi periclitată de depresie în cazul bărbaților, efectele acestei tulburări fiind comparabile cu ale obezității sau nivelului ridicat de colesterol, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Helmholtz din München în colaborare cu Universitatea Tehnică din München.

Depresia este o tulburare care afectează din ce în ce mai multe persoane, după cum arată statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.

Mai multe despre depresie citiți pe larg aici.

Odată cu instalarea depresiei se pare că nu doar sănătatea mintală este afectată, ci și cea a organismului, fiind un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Pentru a vedea care este legătura dintre depresie și alți factori de risc (fumatul, nivelul ridicat al colesterolului, hipertensiunea, obezitatea) și care este ponderea fiecăruia în impactul asupra sănătății inimii, cercetătorii germani au analizat datele oferite de un studiu prospectiv la care au participat 3428 de bărbați cu vârste între 45 și 74 de ani, monitorizați pe o durată de 10 ani.

Autorii au comparat efectul depresiei cu efectul altor patru factori de risc și au observat că riscul unei boli cardiovasculare fatale cauzate de depresie este cel puțin la fel de ridicat ca în cazul obezității și colesterolului mărit, în timp ce fumatul și obezitatea implică un risc mult mai mare.

Sursa: EurekAlert

Data actualizare: 17-01-2017 | creare: 17-01-2017 | Vizite: 455
Bibliografie
Depression as hard on the heart as obesity and cholesterol, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-01/hzm--dah011317.php
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
 • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
 • Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK