Levantica

©

Autor:

Aceasta bine-cunoscuta planta mediteraneeana este asociata cu curatenia inca de cand romanii obisnuiau sa adauge planta la apa de spalat rufe. Chiar numele sau vine din latinul "lavare", care inseamna "a spala". Levantica (Lavandula officinalis) a fost o planta populara intre secolele XIV si XIX. Formula moderna de apa de lavanda contine ulei de trandafir, mosc si portocal amar.

Familie: Lamiaceae (Labiatae)

Extractie: Distilare din flori.

Nota parfumului: Mijloc.

Descriere aromatica: Dulce, floral si ierbos.

Proprietati: Analgezic, antiinflamator, antiseptic, diuretic, insecticid, sedativ, antispastic, antibacterian, sporeste imunitatea.

Actiune medicala: Amelioreaza durerile musculare, durerile de cap, intepaturile de insecte, cistita si alte inflamatii. Trateaza si problemele digestiv, inclusiv colicile, infectii ale plamanilor, sinusurilor si infectii vaginale, inclusiv candida, matreata, eczeme, reumatism, rani.

Uz cosmetic: Potrivita pentru toate tipurile de piele. Regenerator celular ce previne cicatrizarea si vergeturile. Este utilizat pentru arsuri, piele vatamata de soare, rani, eruptii si infectii ale pielii.

Actiune emotionala: Levantica este indicata pentru nervozitate, epuizare, insomnie, irascibilitate, depresie. Este un remediu specific pentru problemele sistemului nervos central.

Combinatii: Serlai, tamaie, geranium.

Uleiuri asociate: Lavandula x intermedia sau L. x hybrida - reprezinta levantica englezeasca incrucisata cu L. latifolia.
Lavandula latifolia - Amelioreaza congestia si este benefica pentru acnee. Este cultivata mai ales in Spania.
Lavandula stoechas - Vindeca ranile si reduce inflamatia, insa este mai toxica decat alte specii de lavanda.

Precautii: Evitati utilizarea in primele luni de sarcina si folositi cu precautie in caz de tensiune arteriala scazuta.

Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 16-12-2008 | Vizite: 4622
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:
  • Ravensare
  • Coada soricelului
  • Geranium
  • Inula