Lordoza

Lordoza
Lordoza sau „spatele in sa” este un termen medical folosit pentru a descrie curbura anterioara a unei portiuni a coloanei vertebrale. Doua segmente ale coloanei sunt in mod normal lordotice: lombara si cervicala. Acestea au o curbatura cu convexitatea anterioara si concavitatea posterioara in contextul anatomiei umane.

Lordozele spinale
sau curburile secundare sunt determinate in principal prin diferenta grosimii jumatatii anterioare fata de cea posterioara a discului vertebral. Lordoza se agraveaza la pubertate sau nu devine evidenta pina la 25 de ani. Dezechilibrul in tensiunea musculara si lungimea muschilor este de asemenea o cauza. Curburile lordozice excesive sunt denumite „spatele in sa” sau „spatele scobit”. Cauzele comune ale lordozei excesive include slabirea muschilor spatelui, grasime viscerala crescuta si sarcina. Pierderea lordozei normale a spatelui este denumita spatele rigid si apare prin fuziunea chirurgicala.

Lordoza este descoperita la toate grupurile de virsta. Afecteaza mai ales coloana lombara dar si cervicala. Cind este descoperita lombar, pacientul prezinta spate in sa, fesele proeminente si postura exagerata. Lordoza lombara poate fi dureroasa, uneori afectind miscarea.

Lodoza lombara
poate fi tratata prin intinderea muschilor abdominali si purtarea de hamuri. Hiperextensia spatelui sau scaunul Roman vor intari musculatura spatelui. Se recomanda administrarea de antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii cu efect pe termen scurt. Terapia fizica trateaza efectiv 70% dintre cazurile de scolioza, cifoza, lordoza si postura anormala a corpului.

Lordoza congenitala este una dintre cele trei deformari spinale congenitale principale. Este cauzata de lipsa segmentarii posterioare in prezenta unei cresterii anterioare active a coloanei. Lordoza congenitala pura este rara, iar lordoza cu lipsa segmentarii extrem de rara. Defectele asimetrice ale segmentarii conduc la lordoscolioza si sunt mai frecvente.

Lordoza - patogenie

Anatomia coloanei vertebrale:

Coloana vertebrala are patru curburi naturale in plan sagital. Doua sunt lordoze si doua cifoze. Curburile cervicala si lombara sunt lordoze. Curburile toracice si sacrale sunt cifoze. Curburile ajuta la distribuirea stresului mecanic in timp ce corpul se misca. Lordoza este conturul normal al gitului si spatelui inferior. Lordoza excesiva poate cauza curbura anterioara extrema a spatelui inferior. Aceasta conditie este denumita „spate in sa”.

Lordoza congenitala:

Lordoza congenotala este progresiva, cu cresterea deformarii lordozice pe coloana toracica, distanta coloana stern este redusa, iar mecanica respiratorie a coastelor alterata, cu restrictie respiratorie, insuficienta respiratorie si chiar deces timpuriu. Cind deformarea apare la coloana lombara, determina hiperlordoza cind coloana se apropie de peretele abdominal anterior. Tratamentul lordozei congenitale este pur chirurgical. Terapia nonchirurgicala nu are efect deoarece conditia este progresiva. Daca este instalata restrictia respiratorie, interventia chirurgicala prezinta riscuri.

Factorii favorizanti pentru lordoza:

Citeva procese patologice pot afecta integritatea structurala a coloanei si contribui la lordoza. Unele cauze comune includ discitita, cifoza, obezitatea, osteoporoza si spondilolistoza:
  • discitita reprezinta infectia spatiului de disc intervertebral
  • cifoza forteaza spatele la compensarea dezechilibrului creat de curbura la nivel superior
  • obezitatea poate forta unele persoane sa se lase pe spate pentru a ameliora dezechilibrul
  • osteoporoza este o boala a densitatii osoase care determina diminuarea inaltimii vertebrelor alterind integritatea coloanei
  • spondilolistoza apare cind o vertebra prolapseaza anterior fata de restul coloanei, afecteaza mai ales coloana lombara.

Lordoza - semne si simptome

Lordoza este descoperita la toate grupurile de virsta. Afecteaza mai ales coloana lombara dar si cervicala. Cind este descoperita lombar pacientul prezinta spate in sa, fesele proeminente si postura exagerata. Lordoza lombara poate fi dureroasa, uneori afectind miscarea. Uneori curbura lordozica este severa, iar pacientul poate experimenta compresia nervilor lombari, limitarea miscarilor coloanei sau pierderea integritatii spinale.

Lordoza - diagnostic

Lordoza este diagnosticata pe baza istoricului si examenului fizic. Daca pacientul prezinta parestezii, slabiciune musculara, durere si spasme musculare ale bratelor si picioarelor, tulburari sfincteriene si durere in picioare, se recomanda examen neurologic. Palparea determina anomaliile coloanei. Evaluarea libertatii miscarilor calculeaza gradul in care un pacient poate efectua miscari precum flexia, extensia, aplecarea laterala si rotatia spinala. Se observa asimetrii.

Evaluarea neurologica include evidentierea durerii, paresteziilor, tremorului, sensibilitatii si functia motorie, spasmele musculare, slabiciunea musculara si disfunctiile vexicale sau rectale.
Radiografia intregii coloane vertebrale in pozitie laterala si sagitala evalueaza flexibilitatea coloanei, deformarile vizibile, lipsa de segmentare.

Tratament lordoza

Lordozele atipice nu determina disconfort sau alte acuze din partea pacientului, de aceea nu necesita tratament special. Uneori curbura lordozica este severa, iar pacientul poate experimenta compresia nervilor lombari, limitarea miscarilor coloanei sau pierderea integritatii spinale. Daca curbura este severa se prescrie un tratament.
Lodoza lombara poate fi tratata prin intinderea muschilor abdominali si purtarea de hamuri. Hiperextensia spatelui sau scaunul Roman vor intari musculatura spatelui. Se recomanda administrarea de antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii, cu efect pe termen scurt. Terapia fizica trateaza efectiv 70% dintre cazurile de scolioza, cifoza, lordoza si postura anormala a corpului.

Terapia conservativa pentru lordoza:

Produsele farmaceutice pentru durerea de spate sunt un tratament simplu pantru pacient. Acestea pot fi antiinflamatoare nestroidiene - cele mai folosite in domeniu. Se foloseste acetaminofen, ibuprofen, naproxen. Alte terapeutice folosite sunt relaxantele musculare, analgezicele narcotice: tramadol, codeina. Glucozamina si condroitinul nu sunt medicamente. Acestea sunt produsi normali ai corpului uman si sunt importanti pentru functia fiziologica a cartilajelor si articulatiilor corpului. Glucozamina lucreaza alaturi de condroitin pentru a ajuta producerea de colagen.

Tratamentul in lordoza depinde de:
- virsta pacientului, starea generala de sanatate si istoricul medical
- gravitatea lordozei
- toleranta pentru anumite terapii, proceduri sau medicamente.

Terapia pentru lordoza congenitala:

Tratamentul lordozei congenitale este pur chirurgical. Terapia nonchirurgicala nu are efect deoarece conditia este progresiva. Daca este instalata restrictia respiratorie interventia chirurgicala prezinta riscuri.
Fuziunea anterioara: poate fi efectuata cind chirurgul are posibilitatea de a evalua timpuriu pacientul, inainte de deformarea majora si pierderea functiei pulmonare. Fuziunea anterioara implica excizia discului, inlaturarea cartilajelor corpurilor vertebrale si umplerea spatiilor discale cu un material. Fuziunea anterioara include intreaga zona afectata si 1-2 vertebre superioare si inferioare leziunii. Abordul elimina potentialul de crestere anterioara a coloanei.

Chirurgia corectiva a lordozei:

Este efectuata cind pacientul are deformare majora si pierde functia pulmonara. Doreste alinierea spinala si ameliorarea functiei respiratorii. Este indicat abord anterior si posterior combinat in aceste cazuri. Anterior discurile sunt excizate cu osteotomie larga anterior. Spatiile discale nu sunt umplute. Abordul posterior consta in multiple osteotomii a laminei. Se introduc fire metalice sublaminare pentru a corecta curbura.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum