Protejate de anumite forme de moarte celulară, femeile sunt mai rezistente la afecțiunile renale

©

Autor:

Protejate de anumite forme de moarte celulară, femeile sunt mai rezistente la afecțiunile renale
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Duke arată că persoanele de sex feminin prezintă o capacitate de recuperare după afecțiunile renale mai mare decât a bărbaților, mecanism ce anterior nu a fost pe deplin studiat și deslușit. Conform oamenilor de știință, femeile înregistrează grade de protecție împotriva anumitor tipuri de apoptoză celulară la nivelul rinichilor, atunci când aceștia prezintă afecțiuni, având un potențial terapeutic marcat.
Tomokazu Souma, profesor la Departamentul de Medicină din cadrul universității, afirmă că afecțiunile renale afectează peste 850 de milioane de persoane la nivel global, prin urmare înțelegerea motivului pentru care rinichii persoanelor de sex feminin sunt mai protejați împotriva leziunilor produse la acest nivel este esențială pentru reducerea incidenței acestora. De asemenea, acesta menționează și faptul că studiul este un pas către identificarea agenților cauzali ai bolilor renale, întrucât factorii ce oferă rezistență rinichilor femeilor pot fi valorificați terapeutic în vederea îmbunătățirii fenomenelor de regenerare tisulară la ambele sexe.

Studiul a fost realizat prin studierea mecanismelor de moarte celulară prin feroptoză la șoarecii de laborator, aceasta fiind descoperită recent și depinzând de cantitatea de fier din organism și de nivelele de stres oxidativ întâlnite la acest nivel. Specialiștii au utilizat analiza genetică și transcriptomica ARM-ului unicelular al rozătoarelor pentru a descoperi fenomene de protecție împotriva feroptozei prin intermediul unei căi speciale de semnalizare denumită NRF2.

Acest factor nuclear este foarte activ la femele, putând menține sub control moartea celulară, în timp ce, la masculi, testosteronul reduce activitatea acestuia, promovând astfel ferotoza și subminând rezistența celulară în țesuturile renale în urma apariției unei leziuni la acest nivel. De asemenea, experimente suplimentare au arătat că activitatea chimică a NRF2 protejează celulele renale masculine de feroptoză în cazul în care expresia acestora este potențată, oferind astfel o țintă terapeutică potențială pentru prevenirea defectelor de reparare tisulară renală după leziunile acute.

Souma concluzionează evidențiind faptul că, prin identificarea mecanismului prin care mediul hormonal feminin protejează țesuturile renale, iar cel masculin agravează leziunile acute și cronice, se poate obține un potențial de creștere a rezistenței rinichilor la afecțiuni ridicat.

sursa: Science Daily
foto: Duke Health News & Media

Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 226
Bibliografie
Protected from a form of cell death, women are more resilient to kidney disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221108120424.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de legume și fructe scade riscul de deces cu 25-60%, inclusiv la pacienții cu afectare renală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum