Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală

Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală

©

Autor:

Omega 3 din pește și fructe de mare scade cu 8-13% riscul de afectare renală
Un nou studiu publicat în revista The BMJ a descoperit că nivelurile mai mari de acizi graÈ™i omega 3 (PUFAs n-3) găsiÈ›i în produsele de origine marină sunt asociate cu un risc moderat mai scăzut de boală renală cronică È™i cu o scădere mai lentă a funcÈ›iei renale. Aceste asocieri nu au fost găsite cu niveluri mai mari de acizi graÈ™i omega 3 de origine vegetală.
Deși aceste asocieri au fost modeste, cercetătorii susțin că aceste descoperiri susțin ghidurile clinice actuale care recomandă o consumare adecvată de produse de origine marină și pește gras ca parte a unui stil alimentar sănătos.


Boala renală cronică (CKD)
afectează aproximativ 700 de milioane de persoane la nivel mondial și poate duce la insuficiență renală și deces, astfel există nevoia de a identifica factori care ar putea preveni debutul și evoluția acestei boli.
Studiile efectuate pe animale sugerează că acizii graÈ™i omega 3 polinesaturaÈ›i (n-3 PUFAs) ar putea avea efecte benefice asupra funcÈ›iei renale, dar dovezi din studiile umane sunt limitate È™i se bazează în principal pe chestionare alimentare, care pot fi predispuse la erori.
Pentru a explora acest aspect mai în detaliu, o echipă internaÈ›ională condusă de cercetători de la The George Institute for Global Health È™i Universitatea New South Wales au combinat rezultatele a 19 studii din 12 țări până în mai 2020 privind legăturile dintre nivelurile de biomarkeri n-3 PUFA È™i dezvoltarea CKD la adulÈ›i.

Biomarkerii au inclus acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA), acidul docosapentaenoic (DPA) și acidul alfa-linolenic (ALA).
Principalele surse alimentare de EPA, DHA È™i DPA provin din produse de origine marină, în timp ce ALA se găseÈ™te în principal în plante (nuci, seminÈ›e È™i legume verzi cu frunze).

Boala renală cronică a fost identificată prin rata filtrării glomerulare estimată (eGFR) de sub 60 ml/min/1,73 m2. eGFR măsoară cât de bine rinichii elimină substanÈ›ele reziduale È™i excesul de lichid din sânge. Intervalul normal este 90-120 ml/min/1,73 m2.

În ansamblu, 25.570 de participanÈ›i au fost incluÈ™i în analiza principală. Vârsta lor medie a variat între 49 È™i 77 de ani È™i eGFR-ul lor mediu la bază a variat între 76,1 È™i 99,8 ml/min/1,73 m2.
16 studii au recrutat bărbaÈ›i È™i femei, iar 15 au recrutat în principal participanÈ›i de culoare albă. În total, 4.944 de participanÈ›i (19%) au dezvoltat CKD în timpul unui perioadă medie de monitorizare de 11 ani.

După luarea în considerare a altor factori, cum ar fi vârsta, sexul, rasa, îndicele de masă corporală, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică, bolile de inimă È™i diabetul, nivelurile mai mari de PUFAs n-3 din produsele de origine marină au fost asociate cu un risc modest (8%) mai scăzut de a dezvolta CKD.

Când participanÈ›ii au fost împărÈ›iÈ›i în funcÈ›ie de nivelurile de acizi graÈ™i omega 3 în cinci segmente, aceia din segmentul cu cel mai mare consum de Omega-3 marin au avut un risc cu 13% mai scăzut de boala renală cronică comparat cu cei din segmentul cu cel mai mic consum.

Nivelurile mai mari de acizi graÈ™i omega 3 din produsele de origine marină, în special DHA, au fost, de asemenea, asociate cu o scădere anuală mai lentă a eGFR (evoluÈ›ie mai lentă a afectării renale). De exemplu, scăderea anuală a eGFR a fost cu 0,07 ml/min/1,73 m2 mai mică pentru persoanele cu niveluri de PUFAs n-3 din produsele de origine marină în cea mai mare a cincilea decât pentru cei din cea mai mică a cincilea.

Nivelurile de ALA de origine vegetală nu au fost asociate cu CKD.

"DeÈ™i descoperirile noastre nu dovedesc o relaÈ›ie cauzală între PUFAs n-3 din produsele de origine marină È™i riscul de CKD, ele sunt susÈ›inătoare È™i consistente cu ghidurile clinice actuale care recomandă o cantitate adecvată de produse de origine marină ca parte a unui stil alimentar sănătos, mai ales atunci când produsele de origine marină înlocuiesc alimentele mai puÈ›in sănătoase" afirmă  autorii studiului.

Data actualizare: 20-01-2023 | creare: 20-01-2023 | Vizite: 314
Bibliografie
Ong, K.L., et al. (2023)
Association of omega 3 polyunsaturated fatty acids with incident chronic kidney disease: pooled analysis of 19 cohorts.
The BMJ.
https://www.bmj.com/content/380/bmj-2022-072909
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriÈ›ionale ale peÈ™telui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi graÈ™i Omega-3 È™i vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum