Noi teste de urină pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor renale cronice

©

Autor:

Noi teste de urină pentru diagnosticarea precoce a afecțiunilor renale cronice
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Tokyo arată că utilizarea veziculelor extracelulare urinare poate fi cheia identificării modificărilor patologice întâlnite în cadrul afecțiunilor renale precoce, astfel prezicând gravitatea leziunilor de la acest nivel. Conform oamenilor de știință, studiul este important deoarece aproximativ 9% din persoane la nivel global suferă de afecțiuni renale cronice, manifestate prin afectarea nefronilor din cauza stilului de viață, a factorilor genetici sau a unor leziuni traumatice.
Yutaka Harita, profesoară la universitatea japoneză și autoare principală al studiului, afirmă că veziculele extracelulare sunt valoroase în cadrul diagnosticului afecțiunilor renale, deoarece numărul acestora crește odată cu scădere funcțiilor rinichilor. De asemenea, aceasta evidențiază că modificările întâlnite la acest nivel pot fi utilizate pentru a diagnostica și prezice alterările renale întâlnite în diferite afecțiuni cronice, procedeu ce ar putea fi superior testelor de urină sau sanguine ce se folosesc în prezent pentru diagnosticarea acestora.

Specialiștii explică faptul că veziculele extracelulare sunt particule eliberate de aproape toate tipurile de celule din organism, îndeplinind o serie de funcții printre care se numără și utilizarea acestora drept biomarkeri pentru diverse afecțiuni asociate bolilor renale. Echipa a analizat probe de urină de la 26 de copii sănătoși din punct de vedere clinic și le-a comparat cu cele ale unui grup compus din 94 de copii ce prezentau diferite afecțiuni renale cronice, inclusiv copii născuți cu rinichi de dimensiuni mai mici decât cele fiziologice sau cu mai puțini nefroni. Motivul pentru care au fost aleși copii în cadrul studiului, conform oamenilor de știință, este incidența mai mare a afecțiunilor renale cauzate de factori ereditari a acestora decât cele cauzate de anomalii de structură dobândite în urma unor leziuni traumatice.

Harita afirmă că, la acești copii, modificările ce au fost surprinse la nivelul veziculelor extracelulare au fost specifice acestora, exemplificând acest fenomen prin niveluri mai scăzute ale unei proteine denumite MUC1. Aceasta concluzionează subliniind potențialul pe care utilizarea veziculelor extracelulare renale îl are în diagnosticarea precoce a afecțiunilor renale cronice, în special la copii, menționând dorința de a realiza studii la scară largă pentru a crea un nou test de urină ce să vizeze și aceste molecule drept biomarkeri renali.

sursa: News Medical
foto: Envato Elements

Data actualizare: 09-12-2022 | creare: 09-12-2022 | Vizite: 269
Bibliografie
New urine tests for early diagnosis of chronic kidney disease, https://www.news-medical.net/news/20221108/New-urine-tests-for-early-diagnosis-of-chronic-kidney-disease.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de legume și fructe scade riscul de deces cu 25-60%, inclusiv la pacienții cu afectare renală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum