Sifilis (lues)

Autor: ROmedic

Sifilis (lues)

Cauze

Factorul infectios in sifilis (lues) este Treponema pallidum.

 

Mod de transmitere:

  • in peste 90% din cazuri - transmitere pe cale sexuala
  • intepaturi, taieturi, muscaturi, sarut, prin placenta de la mama la fat
  • foarte rar: prin leziuni deschise ale altor afectiuni ale pielii, prin urina, sperma, saliva, sange
  • foarte, foarte rar: prin obiecte contaminate (agentul infectios este foarte sensibil in mediul extern)

 

Simptome si evolutia bolii

Sifilis primar

Dupa o perioada de incubatie (dezvoltare) de aproximativ 21 zile pana la aparitia primelor semne si simptome (perioada este intre 19 - 90 zile), boala incepe sa se exprime si are durata de 4 - 8 saptamani.
Principalul semn in prima parte a evolutiei boliii este aparitia sancrului sifilitic impreuna cu adenopatia satelita. Sancrul sifilitic reprezinta o leziune (ulceratie) frecvent superficiala, unica, rotund-ovalara, mica in dimensiuni (0,3-2,5 cm) care este de culoare rosie, nu are secretii, si mai ales nu doare. Este localizat la nivelul locului de inoculare - la nivel genital cel mai frecvent.

Alte localizari rare - buza, amigdala, limba, san, degete. La barbati se observa mult mai usor, pe cand la femei, leziunile pot fi ascunse datorita existentei lor la nivel vaginal sau la nivelul colului uterin. Adenopatia satelita este reprezentata de cresterea in volum a ganglionilor de la nivel inghinal de o singura parte sau de ambele parti. Acestia sunt duri, nedurerosi, si se misca usor cand sunt palpati. Apar la aproximativ o saptamana de la aparitia sancrului sifilitic.

Sifilis secundar

Este cea de-a doua perioada de evolutie a bolii. Aceasta perioada incepe daca NU a existat tratament antibiotic adecvat sub stricta supraveghere medicala (dermatologie) la aproximativ 6 - 8 saptamani de la aparitia primei leziuni.
In aceasta perioada de sifilis apar leziuni sub forma de pete mici, rotunde-ovalare, rozii, slab delimitate, care impanzesc corpul si partea superioara a bratelor si a coapselor. Nu sunt insotite de mancarime ca intr-o alergie.

O alta leziune care poate aparea consta tot in ulceratii rotund-ovalare la nivelul gurii, mucoasa genitala si anala. La nivelul fetei, genital, palme si talpi apar mici denivelari, de culoare rosu inchis care, la fel ca precedentele, sunt nepruriginoase si evolutia lor este ondulatorie, iar atunci cand dispar lasa in urma mici pete inchise la culoare.  In aceasta perioada de evolutie a bolii sunt afectate majoritatea organelor interne - inima, stomac, ochi, ficat, invelisurile creierului, par, unghii. Toate acestea pot fi insotite de febra, scadere in greutate, dureri de oase, de articulatii si muschi, dureri rebele de cap.

Sifilis latent

Dupa manifestarile sifilisului secundar, daca nici acum nu s-a facut un tratament simplu cu antibiotice (Penicilina) se instaleaza o perioada lipsita de orice manifestare, dar in care agentul infectios exista in organism si se poate transmite.

Sifilis tertiar

Se manifesta dupa aceasta acalmie care poate dura intre 2 si 30 ani. In aceasta perioada apar la nivelul pielii numerosi noduli duri, nedurerosi, de culoare rosu inchis, grupati, cuprinzand cu predilectie fata, spatele si membrele. Mai pot aparea noduli si la nivelul limbii, mucosei bucale, buza, inima, ficat, splina, oase (generalizat) si cel mai important - la nivelul creierului, determinand chiar dementa.


Diagnostic

Diagnosticul pentru sifilis este rapid si usor (binecunoscuta reactie RBW). Testul pentru depistarea sifilisului este obligatoriu inainte de casatorie si in timpul sarcinii datorita efectelor asupra fatului.

 

Tratament

Tratamentul cuprinde PENICILINA intr-o schema standard administrata sub supraveghere medicala. Cefalosporinele au de asemenea efect de distrugere a agentului infectios.


Data actualizare: 07-03-2014 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 120037

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK