Studiu: alimentele bogate în flavanoli ajută la reducerea hipertensiunii arteriale
©
Autor: Patriche Silvia
Un studiu publicat recent arată că alimentele bogate în flavanoli (ceai, mere, fructe de pădure) ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.
Cercetătorii au studiat dieta a peste 25.000 de oameni din orașul Norfolk din Marea Britanie și au căutat o legătură între ceea ce consumau și tensiunea arterială. Spre deosebire de alte studii asemănătoare, oamenii de știință nu s-au bazat pe evaluarea subiectivă a dietei participanților, ci au făcut teste de sânge și au analizat biomarkerii nutriționali, o serie de indicatori dietetici care oferă indicii cu privire la metabolism și necesarul nutritiv și dacă acesta a fost atins.
Rezultatele au arătat o diferență între cei care consumau foarte puține alimente cu flavanoli și cei care consumau cele mai multe de 2-4 mmHg. O reducere de acest fel a fost observată și în cazul celor care urmau dieta mediteraneană sau dieta DASH (pentru reducerea hipertensiunii arteriale). Rezultatele au fost mult mai vizibile în cazul persoanelor care chiar aveau hipertensiune arterială.
Pe lista alimentelor care conțin flavanoli se află: ceaiul verde, vinul roșu, merele, ciocolata amăruie, pudra de cacao, rodie, mure.
sursa: Science Daily
Cercetătorii au studiat dieta a peste 25.000 de oameni din orașul Norfolk din Marea Britanie și au căutat o legătură între ceea ce consumau și tensiunea arterială. Spre deosebire de alte studii asemănătoare, oamenii de știință nu s-au bazat pe evaluarea subiectivă a dietei participanților, ci au făcut teste de sânge și au analizat biomarkerii nutriționali, o serie de indicatori dietetici care oferă indicii cu privire la metabolism și necesarul nutritiv și dacă acesta a fost atins.
Rezultatele au arătat o diferență între cei care consumau foarte puține alimente cu flavanoli și cei care consumau cele mai multe de 2-4 mmHg. O reducere de acest fel a fost observată și în cazul celor care urmau dieta mediteraneană sau dieta DASH (pentru reducerea hipertensiunii arteriale). Rezultatele au fost mult mai vizibile în cazul persoanelor care chiar aveau hipertensiune arterială.
Pe lista alimentelor care conțin flavanoli se află: ceaiul verde, vinul roșu, merele, ciocolata amăruie, pudra de cacao, rodie, mure.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 27-10-2020 | creare: 27-10-2020 | Vizite: 730
Bibliografie
1. High flavanol diet may lead to lower blood pressure, https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201021085109.htm2. Biomarker-estimated flavan-3-ol intake is associated with lower blood pressure in cross-sectional analysis in EPIC Norfolk, https://www.nature.com/articles/s41598-020-74863-7
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Consumul de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de diabet tip 2
- Studiu. Un singur avocado pe zi, efecte benefice asupra microbiotei gastrointestinale persoanelor obeze sau supraponderale
- ChatGPT nu poate înlocui specialiștii în nutriție: generarea unor diete cu ajutorul AI poate prezenta riscuri pentru sănătate
- Cercetătorii vor să „înarmeze” legumele cu proprietăți antiinflamatorii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni