’Strop de sange, strop de viata’

Data publicării: 14-06-2007

Organizatia de tineret a PNL sector 6 a organizat, joi, campania "Strop de sange, strop de viata", cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sange.
    Tineri de la organizatia amintita au venit inca de dimineata sa doneze sange, mentionand ca prin aceasta doresc sa creasca spiritul civic si sa sensibilizeze opinia publica pentru donarea de sange.
    "Centrul de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti acopera in proportie de 40% cererea spitalelor, restul completandu-se cu sange provenind de la centrele de la Buzau, Ploiesti, Pitesti, unde consumul de sange este mai mic", a declarat, pentru ROMPRES, dr. Doina Gosa.
    In legatura cu minicentrele de donare de sange din marile spitale, dr. Gosa a spus ca s-a renuntat la acestea in cea mai mare parte. Astfel, la Spitalul Municipal nu se mai recolteaza sange, la Institutul Clinic Fundeni de asemenea, singurul care mai recolteaza sange in centrul propriu fiind Spitalul de Urgenta Floreasca.
    Ar fi corect sa se doneze sange in centrele mari, cu donatori fidelizati, pentru ca in spitale vin apartinatori ai bolnavilor sau prieteni ai acestora, atunci cand cei internati au nevoie, dupa care nu mai vin sa doneze, a explicat Doina Gosa. La centrul de Transfuziologie al Municipiului Bucuresti vin aproximativ 150 de donatori pe zi, inclusiv sambata. Se recolteaza circa 900 de unitati de sange pe saptamana a cate 450 mililitri, din acestea facandu-se si fractiunile de sange.
    Dr. Gosa a subliniat ca fractiunile din sange, respectiv, masa elitrocitara,  leucocitara, trombocitara si plasma, sunt mai eficiente decat concentratul de sange si tendinta este sa se lucreze cu ele. De la un singur donator primesc sange trei pacienti, a mai spus reprezentata Centrului de Transfuziologie.
    Ea a facut referire la importanta completarii chestionarului de catre donatori pentru a evita pericolul de incubatie a bolilor. Astfel, daca un donator spune ca si-a extras o masea in urma cu doua saptamani, timp de trei luni el nu poate dona sange, pentru a evita riscul aparitiei, in acest interval de timp, a anumitor boli.
    Printre cei mai mari consumatori de sange se afla Institutul Clinic Fundeni, unde numai pentru un transplant de ficat sunt necesare 70-80 de pungi de sange, Institutul de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara "C.C. Iliescu", care consuma si el mult sange pentru operatiile pe cord, Institutul de Oncologie Bucuresti, pentru transplantul de maduva, Spitalul de Urgenta - mare consumator avand in vedere politraumatismele cu care se confrunta.
    Pentru fiecare punga de sange se fac teste la doua laboratoare si la un al treilea de referinta. Daca la un laborator a aparut sange reactiv fara sa se evidentieze o afectiune anume, se opreste punga, se cheama donatorul si i se fac analize timp de sase luni, numai dupa aceasta perioada fiind introdus iar in circuitul de donare, si punga de sange se arde.
    Reprezentanta Centrului de Transfuziologie a spus ca persoanele care doneaza sange fac parte din diverse categorii. Multi vin pentru beneficiile pe care le obtin, altii - pur si simplu din altruism iar femeile dupa menopauza si hipertensivii constituie alte categorii de donatori. Echipele centrului merg pentru donare la banci, la companii, la Guvern si la televiziuni, acolo unde exista receptivitate.
    Doina Gosa a spus ca trebuie sa existe o rezerva de sange pentru eventualele catastrofe, dar aceasta nu exista in prezent, intrucat sangele nu este suficient. Daca ar aparea o astfel de situatie, oamenii ar veni sa doneze, numai ca analizele nu s-ar putea face imediat, a explicat medicul.
    Dr. Gosa a facut un apel la populatie, sa vina sa doneze sange, pentru ca transfuzia nu se face decat pentru boli grave, in situatii in care este nevoie.
    Tineretul National Liberal filiala sector 6 a initiat aceasta campanie pentru a stimula donarea de sange, pentru a raspunde la criza acuta si cronica din centrele de transfuzie.
    La campania de donare initiata de TNL sector 6 si-au anuntat prezenta Ramona Manescu, candidat PNL pentru Parlamentul European si vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret, Antonel Tanase, consilier municipal, alte personalitati.
Sursa: Rompres, 14-06-2007, Vizualizari 746
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.