1 decembrie – Ziua Mondială de Combatere a SIDA

Data publicării: 13-05-2014

1 decembrie – Ziua Mondială de Combatere a SIDA

La data de 1 decembrie se sărbătorește pretutindeni Ziua Mondială de Combatere a SIDA, începând cu anul 1998, o campanie globală patronată de Organizația Mondială a Sănătății și susținută de autorități și organizații indepedendente din toată lumea.

Mesajul pe care această manifestare își dorește să îl propage este nevoia de a arăta înțelegere și compasiune față de cei infectați cu HIV, de a fi solidari în lupta cu boala și de a conștientiza proporțiile pandemiei pe care o reprezintă SIDA și a încuraja astfel prevenția.

Totodată, este susținută necesitatea ca bolnavii să aibă acces la îngrijire și tratament adecvate, indiferent în ce colț al lumii s-ar afla.

Câteva date despre HIV

HIV/ SIDA reprezintă o problemă de sănătate publică, care a făcut, până în 2013, 36 de milioane de persoane.

În prezent, peste 35 milioane de oameni de pe toată planenta sunt infectați cu HIV, cea mai afectată regiune fiind Africa Sub-Sahariană, care concentrează 60% din numărul acestora.

În România, potrivit unei statistici realizate la finalul anului 2013 de Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, trăiesc peste 12.200 de persoane infectate cu HIV/SIDA.

Virusul HIV (Virusul Imunodeficienței Umane) se transmite numai prin schimbul de fluide corporale (sânge, lapte matern, spermă, secreții vaginale) în timpul sexului (vaginal, oral sau anal, transfuziilor sau înțepăturilor accidentale cu obiecte infestate.
În niciun caz, virusul nu poate fi transmis prin atingere, sărut, îmbrățișare, apă sau mâncare.!

HIV slăbește sistemul imunitar, slăbind rezistența organismului în fața infecțiilor și a altor boli care altfel ar putea fi ușor prevenite.

SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) reprezintă stadiul cel mai avansat al infecției cu HIV, care apare în 2-15 ani de la infecție.

Infecția cu HIV este incurabilă, însă poate fi ținută sub control, dacă este urmat un tratament antiretroviral corespunzător.

Vă puteți informa în detaliu despre HIV/ SIDA accesând articolul ROmedic din Biblioteca Medicală.

Sursă imagine: www.nhacbb.org

 

Sursa: ROmedic, 13-05-2014, Vizualizari 2487
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.