Ziua Națională fără Tutun
Data publicării: 16-11-2017

Agenția Națională Antidrog (ANA) folosește acest prilej pentru a derula activități la nivel național de informare în mediul școlar, familial și în comunitate privind riscurile consumului de tutun.
Tema din acest an este „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!” și susține informarea și sensibilizarea populației privind consecințele fumatului asupra sănătății. Campania se adresează și nefumătorilor, oferind informații privind riscurile la care se supun în urma inhalării fumului de țigară, mai exact a fumatului pasiv. Nefumătorii trebuie să își solicite dreptul la un aer curat, fără fum de țigară!
Inhalarea fumului de țigară de către nefumători, numit și fumat-pasiv, atrage după sine numeroase riscuri. Tutunul afectează diferite organe și funcții ale organismului, efecte resimțite în special asupra sistemului respirator, sistemului imun, sistemului osos, muscular, crescând și riscul de apariție a cancerului.
Nefumătorii sunt încurajati să-și solicite dreptul la un aer fără fum de țigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul produce peste 6 milioane de victime anual, dintre care 600.000 sunt nefumători expuși fumatului pasiv.
Potrivit Societății Române de Pneumologie, în România se fumează zilnic aproximativ 5 milioane de pachete de țigări, iar 89% dintre fumători și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe la acest viciu. Conform studiilor, principalul motiv pentru care se fumează este obișnuința, nevoia de a fuma (dependența) și obținerea plăcerii și a stării de relaxare.
Vă invităm să citiți mai multe articole din secțiunea: Fumatul și renunțarea la fumat.
16-11-2017, Vizualizari 1241