Ablația cu microunde versus rezecția chirurgicală pentru cancerul tiroidian papilar multifocal

©

Autor:

Ablația cu microunde versus rezecția chirurgicală pentru cancerul tiroidian papilar multifocal
Un studiu realizat în 10 centre a comparat ablația cu microunde și rezecția chirurgicală în tratamentul carcinomului papilar tiroidian (PTC), cea mai comună formă de cancer tiroidian, care adesea prezintă multifocalitate. Publicat în Radiology, studiul sugerează că ablația cu microunde oferă rate de supraviețuire fără progresie similare cu chirurgia, dar cu mai puține complicații și un potențial mai mare de a păstra funcția tiroidiană.
Cercetarea a inclus 775 de pacienți cu carcinom papilar tiroidian multifocal de Stadiul I detectat prin ultrasunete, tratați fie cu ablație cu microunde, fie cu chirurgie, între mai 2015 și decembrie 2021. După potrivirea scorului de propensitate, care a redus biasul prin crearea de grupuri comparabile, 229 de pacienți din grupul de ablație cu microunde și 453 din grupul de rezecție chirurgicală au fost urmăriți pentru o medie de 20, respectiv 26 de luni.

Rezultatele indică faptul că ablația cu microunde a fost asociată cu rate similare de supraviețuire fără progresie comparativ cu chirurgia (5 ani: 77,2% vs. 83,1%), dar a avut mai puține complicații și a rezultat în pierderi mai mici de sânge, lungimi mai scurte ale inciziei și durate mai scurte ale procedurii și spitalizării. Complicații precum răgușeala permanentă (2,2%) și hipoparatiroidismul (4,0%) au fost întâlnite doar în grupul de rezecție chirurgicală.

Aceste descoperiri deschid noi căi pentru strategii de management mai puțin invazive ale carcinomului papilar tiroidian multifocal, oferind o opțiune promițătoare de tratament care poate îmbunătăți calitatea vieții pacienților prin păstrarea funcției tiroidiene și reducerea complicațiilor. Ablația cu microunde reprezintă un avans semnificativ în domeniul tratamentului intervențional al cancerului tiroidian, sugerând o reevaluare a paradigmei tratamentului tradițional pentru carcinomul papilar tiroidian.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-04-2024 | creare: 03-04-2024 | Vizite: 136
Bibliografie
Microwave ablation offers a promising treatment option for multifocal papillary thyroid cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20240402/Microwave-ablation-offers-a-promising-treatment-option-for-multifocal-papillary-thyroid-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum