Dalia - o floare cu proprietăți antidiabetice?

©

Autor:

Dalia - o floare cu proprietăți antidiabetice?
Într-un studiu recent publicat în Life Metabolism, cercetătorii au explorat potențialul terapeutic al extractului de petale galbene de dalie (Dahlia pinnata) în tratamentul diabetului de tip 2. Inițial, s-a utilizat un model murin cu obezitate indusă de dietă (DIO) pentru a evalua efectele extractului. Ulterior, s-a efectuat un studiu controlat randomizat cu cross-over în rândul persoanelor cu pre-diabet și diabet tip 2 pentru a testa eficacitatea și siguranța acestuia în scăderea nivelului de glucoză în funcție de doză.
Diabetul de tip 2 este caracterizat prin intoleranță la glucoză și rezistență la insulină. În 1885, Claude Bernard a descoperit că nivelurile de glucoză din sânge sunt reglate de creier. Peste 150 de ani, cercetătorii au revenit la aceste descoperiri și au identificat că disfuncția căilor centrale de homeostază a glucozei în hipotalamus este cauza principală a diabetului. Inflamația în hipotalamus poate promova rezistența la insulină prin calea inflamatorie IKKβ/NF-κB. Studiile preclinice au arătat că inhibitorul IKKβ, butein, a redus semnificativ nivelul de glucoză și a sensibilizat la insulină în șoarecii DIO.

În studiul actual, cercetătorii au folosit șoareci C57BL/6 de vârstă între 12 și 14 săptămâni, hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi (HFD) pentru a induce obezitatea. Un grup de control a fost hrănit cu o dietă săracă în grăsimi (LFD). După patru săptămâni, șoarecilor li s-a administrat extract de Dahlia pinnata în doze variabile pentru a testa efectele acestuia asupra nivelurilor de glucoză și insulinei. Au fost efectuate teste de toleranță la glucoză intraperitoneală (ipGTT) și teste de toleranță la insulină (ITT).

Rezultatele studiului

Rezultatele au arătat că extractul de Dahlia pinnata a îmbunătățit toleranța la glucoză și sensibilitatea la insulină în șoarecii DIO. Aceste efecte nu au scăzut în urma tratamentului cronic, sugerând un potențial terapeutic pe termen lung. La nivel molecular, extractul a prevenit apariția astrogliozei induse de HFD și a îmbunătățit toleranța la glucoză prin suprimarea căilor inflamatorii din hipotalamus. În Zebrafish, extractul a redus hiperactivitatea căii NF-κB, dar nu a redus activitatea NF-κB sub nivelurile de control.

În studiul clinic, extractul a îmbunătățit reglarea glucozei la persoanele cu pre-diabet și diabet tip 2. Efectul a fost mai pronunțat la pacienții cu HbA1c ≥ 48 mmol/mol, sugerând o eficacitate crescută în cazurile de diabet tip 2 avansat.

Studiul a demonstrat că extractul de petale galbene de Dahlia pinnata are potențial în restaurarea homeostazei glucozei și în tratamentul diabetului. A fost sigur și eficace atât în modele animale, cât și în studii clinice pe oameni, ceea ce necesită ulterioare teste pentru a confirma eficacitatea și siguranța sa ca terapie pentru diabet tip 2.

sursa: News Medical
foto: Shingo76Misumaru/Shutterstock.com

Data actualizare: 08-09-2023 | creare: 08-09-2023 | Vizite: 317
Bibliografie
Does dahlia flower extract have anti-diabetic properties?, link: https://www.news-medical.net/news/20230906/Does-dahlia-flower-extract-have-anti-diabetic-properties.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Tratamentul diabetului
  • Un plasture poate fi folosit pentru gestionarea tratamentului la pacienții cu diabet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum