Persoanele scunde, riscuri mai mari de a dezvolta diabet

©

Autor:

Persoanele scunde, riscuri mai mari de a dezvolta diabet
Potrivit unui nou studiu, există o legătură importantă între anumite boli metabolice sau cardiovasculare și înălțimea totală a corpului, înălțimea în poziție șezând sau circumferința taliei.
Studiile arată că persoanele mici de înălțime au riscuri mai mari de a face diabet de tip 2, comparativ cu persoanele înalte. Statura înaltă a fost asociată cu un risc diminuat de a dezvolta boala, la fiecare 10 centimetrii în plus fiind remarcată o scădere a riscului cu 86 de procente, în cazul bărbaților, și de 67 de procente, în cazul femeilor. Influența înălțimii a fost mai puțin evidentă în rândul persoanelor supraponderale, riscurile de a face diabet zaharat fiind scăzute doar cu 41 de procente, în cazul bărbaților, și 33 de procente, în cazul femeilor. Autorii studiului sunt de părere că circumferința taliei poate să contracareze efectele benefice legate de înălțime, indiferent care este cauza creșterii în dimensiuni a taliei.

Studiul actual, bazat pe analiza datelor obținute în cadrul anchetei europene de perspectivă în domeniul cancerului și nutriției, a oferit numeroase concluzii, rezultatele fiind deja conturate de studii anterioare. Au fost selectați, pentru efectuarea analizei referitoare la riscurile de dezvoltare a diabetului, un număr de 2.500 de participanți, eșantion ce reprezenta aproximativ 10% din totalul subiecților de la care au fost colectate date în ancheta inițială. Pentru studiu au fost colectate date despre greutatea corporală, înălțimea totală a corpului, circumferința taliei, tensiunea arterială, cât și despre înălțimea picioarelor. Anumite particularități ale corpului au fost asociate cu o scădere sau o creștere a riscului de a face diabet.

Înălțimea totală crescută a fost asociată cu un risc mai mic de diabet, o astfel de asociere existând și cu lungimea mai mare a picioarelor. Cercetătorii au calculat, de asemenea, în ce măsură asocierea înălțimii cu riscul de diabet ar putea fi explicabilă de cantitatea grăsimii hepatice. După ajustarea rezultatelor, riscul a scăzut semnificativ în cazul femeilor, de la 33% la doar 13%. În cazul bărbaților, riscul a scăzut cu doar 6 procente, de la 40% la 34%. Aceste observații confirmă faptul că înălțimea reprezintă un important marker în determinarea riscului de diabet. Totodată, ar putea sugera că monitorizarea factorilor de risc cardiometabolici ar putea fi indicată în mod deosebit în rândul persoanelor scunde.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 19-09-2019 | creare: 19-09-2019 | Vizite: 581
Bibliografie
Shorter people are at higher risk of type 2 diabetes, study shows, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916182500.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Căsnicia șubredă nu înseamnă neapărat o sănătate proastă
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum