Abraziunea cu aer - stomatologie fără freză

©

Autor:

Abraziunea cu aer - stomatologie fără freză
Una dintre cel mai des întâlnite imagini de coșmar este freza dentistului, însoțită de sunetul caracteristic. Acest instrument este un motiv întemeiat pentru multe persoane de a trece cât mai rar pragul stomatologului. Vestea bună este că puteți uita de temuta freză, cu ajutorul tehnologiei de microabraziune, sau abraziune cu aer. Această procedură este folosită de obicei în restăurari conservative și constă în „suflarea” cu ajutorul aerului comprimat a unor particule abrazive de oxid de aluminiu ce îndepărtează partea afectată a dintelui. Abraziunea cu aer folosește principiul kinetic al particulelor ce se izbesc de dinte și îndepărtează partea cariată.

Utilizarea abraziunii cu aer

Amestecul de particule de oxid de aluminiu și aer poate fi folosit în două moduri: poate fi utilizat în scop estetic, pentru a curăța dintele de pete și carii de suprafață, înainte de a fi aplicată rășina pentru bondingul dentar, sau poate fi utilizat pentru a îndepărta obturațiile vechi sau cariile, înainte de obturație.

Abraziunea cu aer este considerată a fi o alternativă eficientă a frezei, permițând îndepărtarea cu precizie a părții afectate, fără a atinge dintele, fără durere și în timp mult redus. Nu se produc vibrații și nici căldura de la fricțiune. Abraziunea este un procedeu sigur chiar și pentru femeile însărcinate, iar datorită confortului este ideal pentru copii.

Procedeu

Mai întâi se aplică o substanță colorată specială, pentru a detecta cu acuratețe localizarea și întinderea cariei. Apoi se folosește un aparat ce dispersează un jet fin de aer comprimat și pudră abrazivă, care îndepărtează partea cariată. În cele din urmă, se obturează cavitatea cu rășini de compozite. Sunt necesare anumite măsuri de precauție, cum ar fi protejarea celorlalți dinți și a gingiei cu un separator de cauciuc sau cu o rășină de protecție. De asemenea, se asigură protecție și pentru ochi.

Avantaje

  • Prevenție - Tratamentul din timp al cariilor este neinvaziv. În fazele de început, cariile dentare sunt diagnosticate cu ajutorul laserului.
  • Viteza - Majoritatea obturațiilor cu microabraziune pot fi rezolvate în 10-15 minute sau mai puțin.
  • Confort - Vibrațiile, sunetele și senzațiile neplăcute sunt cu mult reduse. Nefiind dureros, tratamentul de microabraziune nu necesită anestezie.
  • Precizie - Această procedură ajută la păstrarea integrității structurii dintelui, îndepărtând doar partea afectată.

Dezavantaje

  • Acest procedeu nu este întotdeauna indicat; de exemplu, nu se poate folosi pentru îndepărtarea obturatiilor mari de amalgam sau a cariilor profunde.
  • Se pot folosi doar obturații din rășini de compozite, deoarece adera mai bine la suprafețele netede create de abraziune.
  • Nu toți stomatologii stăpânesc acestă tehnică.

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 8746
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice