Abraziunea cu aer - stomatologie fără freză

Abraziunea cu aer - stomatologie fără freză

©

Autor:

Abraziunea cu aer - stomatologie fără freză
Una dintre cel mai des întâlnite imagini de coÈ™mar este freza dentistului, însoÈ›ită de sunetul caracteristic. Acest instrument este un motiv întemeiat pentru multe persoane de a trece cât mai rar pragul stomatologului. Vestea bună este că puteÈ›i uita de temuta freză, cu ajutorul tehnologiei de microabraziune, sau abraziune cu aer. Această procedură este folosită de obicei în restăurari conservative È™i constă în „suflarea” cu ajutorul aerului comprimat a unor particule abrazive de oxid de aluminiu ce îndepărtează partea afectată a dintelui. Abraziunea cu aer foloseÈ™te principiul kinetic al particulelor ce se izbesc de dinte È™i îndepărtează partea cariată.

Utilizarea abraziunii cu aer

Amestecul de particule de oxid de aluminiu È™i aer poate fi folosit în două moduri: poate fi utilizat în scop estetic, pentru a curăța dintele de pete È™i carii de suprafață, înainte de a fi aplicată rășina pentru bondingul dentar, sau poate fi utilizat pentru a îndepărta obturaÈ›iile vechi sau cariile, înainte de obturaÈ›ie.

Abraziunea cu aer este considerată a fi o alternativă eficientă a frezei, permiÈ›ând îndepărtarea cu precizie a părÈ›ii afectate, fără a atinge dintele, fără durere È™i în timp mult redus. Nu se produc vibraÈ›ii È™i nici căldura de la fricÈ›iune. Abraziunea este un procedeu sigur chiar È™i pentru femeile însărcinate, iar datorită confortului este ideal pentru copii.

Procedeu

Mai întâi se aplică o substanță colorată specială, pentru a detecta cu acurateÈ›e localizarea È™i întinderea cariei. Apoi se foloseÈ™te un aparat ce dispersează un jet fin de aer comprimat È™i pudră abrazivă, care îndepărtează partea cariată. În cele din urmă, se obturează cavitatea cu rășini de compozite. Sunt necesare anumite măsuri de precauÈ›ie, cum ar fi protejarea celorlalÈ›i dinÈ›i È™i a gingiei cu un separator de cauciuc sau cu o rășină de protecÈ›ie. De asemenea, se asigură protecÈ›ie È™i pentru ochi.

Avantaje

  • PrevenÈ›ie - Tratamentul din timp al cariilor este neinvaziv. În fazele de început, cariile dentare sunt diagnosticate cu ajutorul laserului.
  • Viteza - Majoritatea obturaÈ›iilor cu microabraziune pot fi rezolvate în 10-15 minute sau mai puÈ›in.
  • Confort - VibraÈ›iile, sunetele È™i senzaÈ›iile neplăcute sunt cu mult reduse. Nefiind dureros, tratamentul de microabraziune nu necesită anestezie.
  • Precizie - Această procedură ajută la păstrarea integrității structurii dintelui, îndepărtând doar partea afectată.

Dezavantaje

  • Acest procedeu nu este întotdeauna indicat; de exemplu, nu se poate folosi pentru îndepărtarea obturatiilor mari de amalgam sau a cariilor profunde.
  • Se pot folosi doar obturaÈ›ii din rășini de compozite, deoarece adera mai bine la suprafeÈ›ele netede create de abraziune.
  • Nu toÈ›i stomatologii stăpânesc acestă tehnică.

Data actualizare: 26-10-2019 | creare: 10-06-2009 | Vizite: 8964
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Afectiuni stomatologice