Urgențele dentare
©
Autor: Stanciu Elena

Principalele simptome ale unei vătămari dentare ce determină o urgență stomatologică sunt:
- durere acută a dinților sau maxilarului;
- durere atunci când mestecaÈ›i sau la schimbările de temperatură;
- umflarea feței sau a unei zone din cavitatea bucală; umflături ale gingiei;
- sângerări în diverse zone ale cavității bucale;
- schimbarea culorii a unui dinte (în urma unei traume, accident);
- infecÈ›ie în zona gingiilor;
- dinții cu o mobilitate crescută sau dislocați;
- dificultăți ale respirației;
Există o serie de măsuri de precauÈ›ie pe care le puteÈ›i lua pentru a evita diverse accidente sau vătămari ale dinÈ›ilor, buzelor, obrajilor È™i limbii, cum ar fi: gutiera preotectoare în cazul practicării unor sporturi ce ar implica astfel de riscuri, evitarea de a mesteca gheață, bomboane sau alimente dure ce ar putea fractura dinÈ›ii.
O urgență dentară poate apărea oricând È™i oriunde, de aceea este bine să aveÈ›i cu dumneavostră un kit de urgenÈ›e care să conÈ›ină: un recipient mic cu capac, numele È™i numărul de telefon al medicului dentist, un calmant sau antiinflamator (evitaÈ›i-le pe cele care au drept reacÈ›ie subÈ›ierea sângelui, producând sângerare excesivă), un pansament steril sau tifon.
Manipularea cu grijă a urgenÈ›elor stomatologice minimizează daunele provocate. Iată care sunt câteva dintre cele mai frecvente urgenÈ›e dentare È™i cum puteÈ›i interveni imediat, până primiÈ›i asistență medicală specializată.
Durere acută de dinți
Durerile de dinÈ›i pot fi foarte severe È™i pot cauza È™i dureri de cap, febră sau somnolență.- ÎndepărtaÈ›i orice rămășiță de alimente dintre dinÈ›i cu ajutorul aÈ›ei dentare.
- Clătiți foarte bine gura cu apă călduță.
- Dacă aveți o zonă umflată, aplicați o compresă cu apă rece pe partea exterioară a obrazului.
- Nu aplicați aspirină sau alte calmante pe dintele afectat sau gingie, deoarece poate cauza arderea țesutului gingival.
-
Dinții cu o mobilitate crescută
În cazul în care un dinte se deplasează uÈ™or în alveola sa, trebuie să aplicaÈ›i o presiune uÈ™oară cu degetul pentru a repoziÈ›iona dintele în aliniamentul normal.
- Nu încercaÈ›i să forÈ›aÈ›i repoziÈ›ionarea dintelui în alveola dentară.
- În cazul în care mobilitatea este foarte mare încercaÈ›i să menÈ›ineÈ›i dintele în alveolă cu ajutorul unui pansament sau tifon, până ajungeÈ›i la medicul dentist (este recomandat să apelaÈ›i la îngijiri medicale în urmatoarele 30 minute).
Programarea de urgență la un medic dentist este obligatorie, deoarece altfel devine mai dificilă repoziÈ›ionarea dintelui. Dacă nervul È™i vasele de sânge ale dintelui sunt încă ataÈ™ate, acesta încă mai poate fi salvat, în caz contrar va fi extras defintiv. Pentru a-l trata, medicul va curăța foarte bine zona È™i apoi va facilita replantarea lui. În unele cazuri va fi necesară imoblizarea temporară a dintelui replantat pentru a-l stabiliza (atelă din compozite fixată de dinÈ›ii adiacenÈ›i).
În cazul în care au fost afectate vasele de sânge sau nervul, va fi necesar un tratament radicular pentru a preveni eventualele discromii sau apariÈ›ia unui abces. Această procedură va fi urmata de o coronare dentară.
Ruperea unui dinte
DeÈ™i dinÈ›ii sunt destul de puternici, ei pot fi ciobiÈ›i, fracturaÈ›i sau rupÈ›i. Aceste fenomene se pot produce ca urmare: a unei muÈ™cături puternice într-un aliment/obiect dur, a unei lovituri în față, a unei căzături, din cauza unor carii ce au slăbit dintele, bruxism.
- Clătiți gura cu apă călduță sau o soluție salină specială (din farmacii).
- În caz de sângerare aplicaÈ›i un pansament steril sau tifon în zona vătămată (pe gingie, nu pe dinte).
- AplicaÈ›i o compresă cu apă rece în exteriorul obrazului, în zona în care s-a produs vătămarea, pentru a preveni umflarea È™i apelaÈ›i la asistență medicală.
- Localizați și păstrați toate fragmentele dintelui ciobit/fracturat/rupt pentru a le duce medicului dentist (obligatoriu).
În unele cazuri, precum o ciobire minoră, nu apare durere. Ea apare atunci când un fragment mai mare din dinte este pierdut, expunând sau vătămând nervul dintelui.
Este foarte important să nu uitaÈ›i să duceÈ›i medicului dentist fragmentele recuperate din dintele rupt. Acestea se recomandă a fi menÈ›inute hidratate, cum ar fi în lapte sau soluÈ›ie salină (de lafarmacie). Procedura de restaurare a dintelui depinde de mai mulÈ›i factori, dar în special de natura È™i gravitatea daunei produse.
Fracturarea unui dinte
Fracturarea dintelui poate varia ca efecte, de la daune minore (fisura smalÈ›ului È™i a dentinei) până la daune majore (implicând fracturi ale rădăcinii verticale, diagonale sau orizontale).
O fractură mai adâncă poate vătăma pulpa dentinară, însă dintele nu este dislocat iar gingia nu sângerează, însă pot determina o creÈ™tere a sensibilității la schimbările de temperatură. De asemenea, expunerea prelungită a dentinei la bacteriile orale poate cauza moartea pulpei dentinare. În cazul în care pulpa dentinară nu mai poate fi salvată, ori dintele va fi extras, ori se realizează o obturaÈ›ie de canal. O astfel de fractură trebuie tratată imediat.
Dislocarea unui dinte
Un dinte dislocat poate fi replantat dacă sunt urmarite o serie de etape pentru conservarea rănii și a dintelui.
- În urma dislocării permanente a unui dinte, prindeÈ›i dintele de coroană, fără să atingeÈ›i rădăcinile.
- ClatiÈ›i uÈ™or cu apă călduță, pentru a îndepărta eventualele bacterii È™i resturi din cavitatea bucală.
- Nu frecați și nu supuneți la presiune zona.
- ÎncercaÈ›i să nu înghiÈ›iÈ›i dintele. Nu curățaÈ›i dintele, chiar dacă este murdar, deoarece puteÈ›i provoca leziuni ireversibile acestuia.
- PuneÈ›i dintele într-un recipient cu lapte sau soluÈ›ie salină de la farmacie È™i mergeÈ›i la medicul dentist imediat (după două ore, în general, dintele nu mai poate fi salvat; până în 30 minute de la vătămare dintele poate fi replantat, dacă nu există alte afecÈ›iuni dentare).
- Nu încercaÈ›i să repozitionaÈ›i dintele în alevolă deaorece puteÈ›i provoca daune.
Aceasta este considerată a fi una dintre cele mai mari urgenÈ›e dentare, din cauza riscului de a pierde dintele È™i a tratamentului imediat ce trebuie aplicat. Medicul dentist va curăța zona È™i va încerca replantarea dintelui, stabilizându-l cu o atelă din compozite È™i o sârmă ortodontică, dacă acest lucru este posibil. DinÈ›ii primari dislocaÈ›i nu sunt replantaÈ›i, pentru a nu afecta dezvoltarea normala a dinÈ›ilor permanenÈ›i.
Abcesul
Abcesul este o infecÈ›ie localizată la rădăcina dintelui, ori în spaÈ›iul dintre gingie È™i dinte, având drept rezultat o formaÈ›iune din È›esut gingival, proeminentă, cu lichid (de natură bacteriană).
Această formaÈ›iune proeminentă rezultă în urma instalării unei infecÈ›ii bacteriene într-o zonă iritată sau ranită a È›esuturilor moi, iar organismul încearcă astfel să împiedice infecÈ›ia să se răspândească în organism.
Abcesul este o afecÈ›iune gravă, ce poate vătăma È›esutul gingival È™i, în cazuri critice, alte părÈ›i ale corpului, dacă nu este tratată. Poate cauza dureri mari, febră, dureri ale ganglionilor gâtului sau incapacitatea de a deschide È™i închide gura normal.
Medicul dentist va curăța zona, eventual va prescrie un tratament cu antibiotice. În cazul în care este necesar, se va realiza o extracÈ›ie sau obturaÈ›ie de canal.
Există două tipuri de abces:
1. abces parodontal (al gingiei) - este determinat de o infecÈ›ie localizată în spatiul dintre dinÈ›i È™i gingie. Cauze: resturi alimentare sau bacterii localizate în acest spatiu, boli ale gingiei.
2. abces periapical (al dintelui) - se formează în interiorul dintelui È™i se produce de obicei atunci când nervul dintelui moare. Acest tip de abces expune vârful radicular al dintelui È™i poate afecta osul de susÈ›inere.
FormaÈ›iunea bacteriană (puroi) trebuie drenată È™i curățată zona. În cazul unui abces periapical medicul dentist trebuie să realizeze un tratament al canalului radicular.
celulita acută
Fără să aibă o legătură cu celulita din sfera dermatologică, este caracterizată ca fiind o inflamaÈ›ie exudativă, de tip seros, ce se manifestă prin congestie locală È™i tumefacÈ›ie dureroasă localizată în dreptul focarului cauzal.
Poate avea consecinÈ›e mult mai grave decât abcesul È™i tratarea acesteia se face cu un o cură de antibiotice susÈ›inută È™i îndepărtarea sursei de infecÈ›ie (extracÈ›ia). Trebuie să consultaÈ›i medicul dentist imediat.
Blocarea unor corpuri străine între dinÈ›i
- Nu utilizaÈ›i obiecte acuÈ›ite, contodente pentru a îndepărta corpurile străine, resturile de alimente blocate între dinÈ›i, deoarece puteÈ›i vătăma gingia.
- UtilizaÈ›i aÈ›a dentară pentru a le îndepărta, având grijă să nu tăiaÈ›i sau zgâriaÈ›i gingia.
- În cazul în care această metodă nu funcÈ›ionează, apelaÈ›i la asistență medicală.
Fracturi ale maxilarului
Dacă dumneavoastră credeți că aveți maxilarul fracturat (ca urmare a unei traume sau accident) aplicați comprese cu apă rece pentru a minimaliza umflătura.
Trebuie să apelaÈ›i la asistență medicală imediat (medicul dentist sau secÈ›ia de urgenÈ›e a celui mai apropiat spital). De aceste urgenÈ›e se ocupă în general medicii chirurgiei maxilo-faciale È™i implică o intervenÈ›ie chirurgicală È™i un tratament prelungit.
Pierderea (căderea) plombei sau a coroanei dentare
Restaurările dentare de acest tip pot la un moment să se desprindă, să devină mobile sau se pot rupe.
Acestea reprezintă în rare situaÈ›ii o urgență stomatologică, însă pot provoca durere.
Cauza acestor pierderi este în general dezvoltarea unor carii sub plomba sau coroana dentară, ce determină schimbarea formei dintelui, astfel încât nu mai poate susÈ›ine restaurarea. În acest caz, înainte de a restaura dintele, trebuie să fie curățată zona cariată.
Aceste urgenÈ›e pot fi tratate de către medicul dentist, È™i de obicei se înlocuieÈ™te plomba sau se recimentează coroana dentară. PacienÈ›ii pot acuza o creÈ™tere a sensibilității dentare în zona afectată.
Desprinderea sârmelor, brackeÈ›-ilor sau a arcurilor ortodontice
Necesită atenÈ›ie sporită, din cauza pericolului de a vătăma È›esuturile moi din cadrul cavității bucale È™i de a zgâria suprafaÈ›a dinÈ›ilor.
Pentru a evita aceste inconveniente, trebuie să acoperiți capătul porțiunii din aparat ce s-a desprins/rupt cu un căpăcel mic din bumbac sau ceară dentară, după care trebuie să consultați medicul ortodont imediat.
- Nu încercaÈ›i să forÈ›aÈ›i reaÈ™ezarea porÈ›iunii desprinse È™i nici tăierea acesteia.
Vătămări ale țesuturilor moi
Țesuturile moi ale cavității bucale includ gingiile, limba, buzele și obrajii.
Deoarece È›esuturile moi ale cavității orale sunt extrem de sensibile È™i conÈ›in numeroÈ™i nervi È™i vase de sânge, vătămarea acestora poate provoca disconfort, durere È™i sângerare. Din cauza vascularizării intense, o astfel de rană poate fi mai gravă decât pare. Sunt cazuri în care sunt necesare copci pentru a închide rana.
Iată câteva măsuri temporare de ameliorare a durerii È™i oprire a sângerării:
- Clătiți gura cu soluție salină (de la farmacie).
- Aceste răni trebuie să fie curățate delicat cu un pansament sau un material curat.
- Un pansament sau un tifon umed trebuie aplicat È™i È›inut în locul respectiv timp de 20 minute. În cazul în care sângerare nu se opreÈ™te trebuie să consultaÈ›i medicul.
- PuneÈ›i o compresă cu apă rece în exteriorul obrazului, pentru a ameliora durerea È™i a preveni umflarea.
- AplicaÈ›i gheață pe zonele învineÈ›ite.
pericoronarita (inflamația pericoronară)
Este o inflamaÈ›ie a È›esutului gingival ce acoperă suprafaÈ›a de ocluzie a molarilor care nu au ieÈ™it definitiv în cavitatea bucală.
Această inflamaÈ›ie este frecvent întâlnită în cazul măselelor de minte, È™i în special a celor din partea inferioară a maxilarului.
Principala cauză a acestei inflamaÈ›ii este pătrunderea unor resturi alimentare È™i bacterii sub lamboul gingiei (lambou = fragment de È›esut, de formă variabilă, care este disecat de la origine, dar rămâne legat de È›esutul de origine printr-un pedicul nutritiv).
Simptomele:
- un gust neplăcut în gură (din cauza infecÈ›iei);
- respiraÈ›ie urât mirositoare;
- durere în zona din spate a dinÈ›ilor;
- inflamarea gingiei;
- incapacitatea de a deschide și inchide gura normal;
- Nu utilizaÈ›i comprese călduÈ›e pe față, în zona afectată, însă puteÈ›i clăti gura cu apă călduță.
- Trebuie să consultați un medic dentist imediat.
Tratarea acestei inflamaÈ›ii poate fi destul de complicată, însă inflamaÈ›ia se retrage atunci când fie lamboul este îndepărtat, fie măseaua de minte este extrasă sau pătrunde prin È›esutul gingival pentru a se dezvolta în continuare.
Data actualizare: 06-11-2022 | creare: 12-06-2009 | Vizite: 31463
Bibliografie
https://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.32579/t.32579/pr.3.htmlhttps://www.ada.org/public/manage/emergencies.asp
https://www.webmd.com/oral-health/guide/handling-dental-emergencies
https://dentistry.about.com/od/toothmouthconditions/tp/emergencies.htm
https://www.colgate.com/app/Colgate/US/OC/Information/OralHealthBasic/EmergenciesInjuries.cvsp?Filter=CategoryTopic_DentalEmergencies
https://www.yourdentistryguide.com/emergency/
https://www.saveyoursmile.com/parents/dentalemergency.html
https://www.selfgrowth.com/articles/Dental_Emergencies.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Puroi la masea
- Prognatism mandibular
- Maseaua de minte DOARE
- Durere de masea cu nerv scos
- Durere insuportabila de masea
- Puroi la masea
- Durere dupa extractie
- Ma doare o masea plombata ieri
- Durere insuportabila de masea
- Dupa rezectia apicala