Acidul uric joacă un rol activ în sindromul metabolic

©

Autor:

Acidul uric joacă un rol activ în sindromul metabolic

Un nou studiu realizat de către Universitatea de Medicină din Washington propune încă un „vinovat” pentru sindromul metabolic: acidul uric.


Info:
Sindromul metabolic este un ansamblu de factori de risc care favorizează apariția bolilor cardiovasculare, accidentelor vasculare cerebrale și a diabetului zaharat (de tip II).
Printre principalele elemente care caracterizează această patologie se numără obezitatea, hipertensiunea, hiuperglicemia și nivelul ridicat al colesterolului.

Acidul uric este un „deșeu” prezent în urină și scaun, eliberat de către rinichi și intestine cu scopul expres de a fi eliminat din organism.

Până în prezent, se știa că acidul uric are un efect direct asupra dezvoltării gutei și se suspecta că ar fi mai mult decât un element pasiv în dezvoltarea factorilor asociați sindromului metabolic.
Cercetarea de față, publicată în Nature Communications, arată însă că prezența excesivă a acidului uric în sânge este direct implicată în dereglarea metabolismului.

Expunerea la acid uric nu poate evitată, deoarece este un produs secundar obișnuit al reînnoirii celulare din organism.

Cu toate acestea, se pare că dieta contribuie direct la nivelul acidului uric; anumite alimente conțin purine, compuși ce se descompun în acid uric. Fructoza din alimente se descompune, la nivelul ficatului, în acid uric – determinând un exces al acestuia din urmă.

Aceste observații întorc, de fapt situația, la 180 de grade: până în prezent, se credea că acidul uric este doar o consecință a sindromului metabolic, când este de fapt, o cauză importantă.

 

De asemenea, cercetătorii din Washington au observat că un medicament folosit în mod curent pentru tratarea gutei – Allopurinol – are, prin mecanismul său de reducere a producerii de acid uric și un rol în îmbunătățirea metabolismului.
Astfel, tratamentul cu Allopurinol a demonstrat efecte pozitive în reducerea tensiunii arteriale și a nivelului colesteriolului.

Studiul medicilor americani ar putea oferi o nouă pistă de abordare a sindromului metabolic, în aceste condiții.


Sursa: Nature Communications, citată de NewsWise.


Data actualizare: 19-08-2014 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 5338
Bibliografie
New Culprit Identified in Metabolic Syndrome, link: https://www.newswise.com/articles/view/621752/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sindromul metabolic, noul „ucigaș silențios”
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Îndulcitorii non-calorici și riscul de sindrom metabolic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum