Decodarea geneticii din spatele cancerului tiroidian poate preveni intervențiile invazive inutile

©

Autor:

Decodarea geneticii din spatele cancerului tiroidian poate preveni intervențiile invazive inutile
Cancerul tiroidian, cea mai frecventă malignitate endocrină, reprezintă o provocare diagnostică majoră, dat fiind că nodulii tiroidieni pot fi atât benigni, cât și maligni. Metoda actuală de diagnostic, biopsia cu ac fin, deși utilă, generează un procent semnificativ de rezultate neconcludente, ceea ce duce adesea la intervenții chirurgicale diagnostice inutile, cu toate riscurile și inconveniențele asociate acestora.
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado School of Medicine au inițiat un studiu inovator cu scopul de a revoluționa abordarea diagnosticării cancerului tiroidian, cu potențialul de a reduce semnificativ numărul de biopsii cu ac fin și intervenții chirurgicale nejustificate efectuate anual în Statele Unite. Echipa de cercetare își propune să dezvolte un clasificator avansat, care combină tehnologia ultrasunetelor cu analiza genetică, pentru a permite un management personalizat al nodulilor tiroidieni.

Echipa de cercetare, condusă de Nikita Pozdeyev, Chris Gignoux și Bryan Haugen, se concentrează pe integrarea datelor genetice pentru a îmbunătăți precizia diagnosticului. Prin analiza unui set extins de date genetice, cercetătorii intenționează să creeze un scor de risc poligenic care să evalueze riscul individual de cancer tiroidian bazat pe multiple variante genetice, în contrast cu abordările care se bazează pe un singur gen, cum ar fi gena BRCA pentru cancerul de sân ereditar.

Această abordare inovatoare este posibilă datorită colaborării internaționale și accesului la biobănci globale, inclusiv biobanca de la Colorado Center for Personalized Medicine. Această colaborare extinsă permite cercetătorilor să analizeze date de la un număr mare de indivizi, oferind o imagine mai completă a complexității genetice asociate cu cancerul tiroidian.

Rezultatele acestui studiu au potențialul de a schimba fundamental modul în care sunt gestionate nodulii tiroidieni, oferind medicilor un instrument suplimentar pentru a determina necesitatea biopsiei sau a intervenției chirurgicale. Prin reducerea numărului de proceduri diagnostice inutile, pacienții vor beneficia de o îngrijire mai sigură și mai personalizată, evitând riscurile și costurile asociate cu intervențiile chirurgicale nejustificate.

În esență, acest studiu marchează un pas important spre viitorul medicinei personalizate, în care diagnosticul și tratamentul cancerului tiroidian pot fi adaptate la profilul genetic unic al fiecărui pacient, îmbunătățind astfel rezultatele clinice și calitatea vieții pacienților.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 119
Bibliografie
Understanding the genetics behind thyroid cancer to prevent unnecessary invasive treatments, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Understanding-the-genetics-behind-thyroid-cancer-to-prevent-unnecessary-invasive-treatments.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum