Ce efecte are stresul de sărbători asupra sănătății fizice și mentale?

©

Autor:

Ce efecte are stresul de sărbători asupra sănătății fizice și mentale?
Activitățile din preajma sărbătorilor de iarnă, de la pregătirea preparatelor până la goana după cadouri, ne pot afecta sănătatea fizică și psihică, dacă nu știm să le gestionăm corespunzător.

Cheltuielile financiare și lipsa timpului, precum și stresul privind abilitățile necesare și așteptările crescute pot pune presiune asupra organismului, indiferent cât de organizați și atenți suntem de obicei. Stresul poate afecta temporar sau pe termen lung sănătatea, producând modificări la nivelul sistemului cardiovascular și endocrin. Stresul duce și la scăderea imunității, ceea ce ne poate predispune la gripă și răceală, crește ritmul cardiac și oxigenarea creierului, putând cauza insomnii și senzații crescute de foame.

Simtome ale stresului sunt:
 • afectarea somnului;
 • iritabilitate;
 • stări de nemulțumire;
 • stare permanentă de alertă;
 • transpirația abundentă a mâinilor;
 • mâini și picioare reci;
 • migrene, dureri abdominale sau alt disconfort fizic.

Pentru gestionarea stresului din perioada Crăciunului se recomandă un consum de alimente sănătoase, suficientă odihnă, gestionarea corectă a timpului prin crearea de liste, să ne menținem optimismul, să aplicăm tehnici de relaxare musculară, să ne facem timp pentru relaxare și momente distractive și plăcute.

Când vine vorba de cadouri, realizați o listă cu ceea ce vreți să cumpărați pentru fiecare, începeți cumpărăturile din timp, puteți să alegeți cadouri asemănătoare pentru mai multe persoane sau pur și simplu să întrebați persoana respectivă ce își dorește, pentru a reduce timpul petrecut pentru căutarea darului.

În cazul cheltuielilor financiare, se recomandă să vă setați un buget, să respectați întocmai listele de cumpărături, să optați inclusiv pentru cadouri realizate acasă, inclusiv diverse preparate sau alimente. De asemenea, limitați-vă doar la preparatele sau cadourile necesare.

Pentru a vă gestiona corect timpul, luați cadourile din timp, prioritizați invitațiile la cine sau petreceri, delegați sarcini, preparați din timp alimentele care permit acest lucru.

De asemenea, așteptările sunt mari, astfel că e bine să rămâneți realiști, să vă ajustați așteptările, pentru a preveni depresia de sărbători, sentimentele negative ce vă afectează pe dumneavoastră și întreaga familie.

Astfel, fiți realiști, optimiști, bucurați-vă de fiecare clipă de sărbători alături de cei dragi, reflectați asupra importanței spirituale a Crăciunului, apreciați lucrurile pozitive și nu vă sfiiți să cereți ajutor dacă este cazul, pentru a vă putea bucura cu adevărat de sărbători.

Suesa: Medical Xpress

Data actualizare: 26-02-2019 | creare: 20-12-2016 | Vizite: 1492
Bibliografie
The effects of holiday stress on your body and mind, link: https://medicalxpress.com/news/2016-12-effects-holiday-stress-body-mind.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • În ce mod ajută stresul memoria
 • Stresul din timpul sarcinii poate afecta dezvoltarea fătului (studiu)
 • Stresul la locul de muncă
 •