Aerofagia

©

Autor:

Aerofagia reprezinta afectiunea care apare atunci cand o persoana inghite prea mult aer, care ajunge in stomac. Acest lucru produce umflarea stomacului si eructatii, uneori si epigastralgii.

Cauze

Aerofagia este adesea asociata cu mestecarea gumei, fumatul, consumul de bauturi acidulate, mancatul rapid. In cazul pacientilor cu blocaj cervical, inhalarea poate permite aerului sa intre in esofag si stomac.

Aerofagia este diagnosticata la 8,8% din pacientii cu intarziere cognitiva, la care coordonarea dintre inghitire si respiratie nu este bine definita. S-au citat cazuri in care aerofagia a fost tratata cu succes cu torazina, un medicament antipsihotic utilizat uneori si in tratamentul sughitului.

Aerofagia reprezinta un efect advers sever al ventilatiei noninvazive, in mod curent utilizata in tratamentul problemelor respiratorii si ingrijirea criticilor cardiovasculari sau cu interventii chirurgicale cand este necesar un anestezic general.

In cazul aerofagiei aparute in timpul ventilatiei non-invazive, aceasta este diagnosticata de catre medici specializati care verifica din cand in cand pacientul in timpul realizarii ventilatiei non-invazive. Diagnosticul se bazeaza pe sunetul auzit cu ajutorul stetoscopului plasat la nivelul abdomenului. Prin aceasta abordare, problema este uneori depistata mai tarziu decat apare, uneori chiar mai tarziu decat este necesar. Detectia tardiva a aerofagiei ar putea conduce catre distensie gastrica, care ar putea determina ridicarea diafragmului sau sa produca aspiratia continutului gastric in plamani, sau ruptura pneumatica a esofagului din cauza insuflatiei gastrice extreme.

Aerofagia se poate referi de asemenea si la o afectiune neobisnuita in care simptomul primar il reprezinta flatulenta excesiva, nu exista eructatii, iar mecanismul actual prin care aerul intra in intestin este necunoscut.

Simptome

  • senzatia de „prea plin”
  • eructatii
  • meteorism abdominal
  • reflux gasto-esofagian

Aerofagia are mai multe cauze si poate fi rezultatul unor actiuni obisnuite in viata pacientului precum mestecarea gumei, mancarea rapida, utilizarea instrumentelor pentru apnee in somn (CPAP). Oricare dintre aceste situatii poate produce inghitirea excesiva de aer, de aceea se recomanda in acest caz sa se opreasca consumul de bauturi acidulate si folosirea gumei de mestecat.

In alte cazuri aerofagia poate fi un simptom al altor afectiuni. Este posibil sa fie vorba despre o afectiune psihosomatica in care inghitirea de aer este provocata de nervozitate excesiva sau soc psihogen.

Uneori aerofagia nu are nicio cauza cunoscuta si cel mai adesea se manifesta prin flatulenta, mai mult decat prin eructatii, aerul patrunzand in stomac prin alta parte decat prin gura. Aerofagia poate fi de asemenea un semn al unei alergii, mai ales in cazul intolerantei la lactoza.

Tratament

Exista o multitudine de remedii pentru aerofagie pe care pacientii le pot incerca singuri, iar cele mai multe dintre acestea implica modificarea stilului de viata si a dietei. In acelasi tip, controlarea respiratiei, mai ales atunci cand persoana este nervoasa, poate ajuta la prevenirea acestei probleme.

Un alt obicei care ar putea conduce la aerofagie il reprezinta tragerea adanca in piept a aerului inainte de a incepe un discurs, de aceea trebuie si acesta controlat. In situatiile in care cauza aerofagiei o reprezinta tratamentele precum ventilatia non-invaziva sau aparatele CPAP pentru apnee in somn, medicul ar trebui sa fie cel care diagnosticheaza si previne problema. Un alt pas important ar fi testarea pentru intoleranta la lactoza. Asa cum s-a mentionat si anterior, torazina s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul aerofagiei. Cel mai important este sa se gaseasca cauza pentru a se putea corecta aerofagia.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum