Alicina
Autor: Vasiliu Alina
Atunci când tai sau zdrobești usturoiul, acesta dezvoltă o componentă numită alicină. Găsită sub formă de suplimente alimentare, alicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, potrivit University of Maryland Medical Center (UMMC).
Utilizări
Administrarea de suplimente cu alicină poate fi de ajutor pentru o serie de probleme de sănătate, inclusiv pentru bolile de inimă și cancer. În medicina alternativă, se spune că alicina protejează împotriva următoarelor probleme de sănătate:
- Ateroscleroză
- Diabet
- Tensiune arterială crescută
- Colesterol ridicat
În plus, suplimentele de alicină sunt uneori folosite pentru a îmbunătăți performanța la efort.
Înainte de utilizare
Deși alicina are efecte benefice, organismul uman nu o absoarbe eficient, potrivit UMMC.
Producătorii de suplimente fermentează usturoiul îmbătrânit pentru a descompune alicina în compuși chimici solubili în apă și solubili în ulei, care conțin sulf, pe care organismul îi poate absorbi mai bine.
Beneficii
Dureri musculare
Alicina poate ajuta la ameliorarea leziunilor musculare cauzate de exerciții fizice, potrivit unui studiu publicat în European Journal of Applied Physiology în 2008. (1)
În studiu, un grup de sportivi au luat, fie suplimente de alicină, fie placebo timp de două săptămâni înainte și două zile după antrenament. Rezultatele au evidențiat că cei cre au luat suplimente cu alicină au avut mai puțină durere musculară după antrenamentul.
Colesterol
Mai multe studii au arătat că alicina poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol. Într-un studiu publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție, 46 de persoane cu colesterol ridicat au urmat o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și, timp de 12 săptămâni, au luat, fie un compus placebo, fie comprimate pulbere de alicină. (2) La sfârșitul studiului, cei 22 de participanți care au primit suplimente de usturoi au arătat o reducere semnificativ mai mare a colesterolului total și a colesterolului LDL („rău”) în comparație cu membrii grupului placebo.
De asemenea, alicina nu a crescut semnificativ nivelul de colesterol HDL („bun”). O metaanaliză din 2013 a sugerat că alicina ajută la reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL atunci când este luată timp de cel puțin două luni și, mai mult chiar, este asociată cu o reducere de 38% a riscului de evenimente coronare la vârsta de 50 de ani.
Tensiune arterială crescută
Cercetările sugerează că alicina poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale și poate fi la fel de eficientă ca medicația pentru tratarea hipertensiunii.
Într-un studiu clinic din 2013 efectuat în Pakistan, 210 pacienți cu hipertensiune arterială au primit între 300 mg și 1.500 mg comprimate de usturoi, un tratament cu placebo sau cu atenolol. Primii dintre aceștia au prezentat reduceri semnificative ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice. (3)
Acest studiu a confirmat studiile anterioare la animale care au arătat beneficiile alicinei asupra tensiunii arteriale.
Detoxifierea organismului
Usturoiul s-a dovedit că detoxifiază organismul împotriva toxicității metalelor, scăzând nivelul de plumb în fluxul sanguin cu 19%. S-a dovedit, de asemenea, că reduce simptomele de toxicitate, chiar mai mult decât medicamentele pe bază de rețetă precum D-penicilamina. (4)
Dozare
Suplimentele de usturoi cu conținut ridicat de alicină sunt comercializate pentru capacitatea lor de a lupta împotriva infecțiilor bacteriene, fungice și virale. O doză tipică descrisă în detaliu de UMMC este de două comprimate de 200 miligrame liofilizate, luate de trei ori pe zi.
2. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Url: https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/71/5/282/2460203?redirectedFrom=fulltext
3. Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24035939
4. The Health Benefits of Allicin. Url: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-allicin-88606
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni