Alopecia androgenetică - cauze și metode de tratament
Autor: Advertorial oferit de PSk Solution
Ce este Alopecia Androgenetică?
Alopecia androgenetică (AGA) este o tulburare genetică care afectează până la 50 % dintre bărbați și aproape același procent al femeilor în perioada post-menopauză. Această tulburare este cauzata de răspunsul exagerat la acțiunea dihidrotestosteronului (DHT) și se manifestă prin pierderea progresivă a părului oricând după momentul pubertății. Este o boală cu o componentă familiala puternică, astfel că în familiile cu cel puțin un părinte afectat, copiii au un risc de aproape 5 ori mai mare de a dezvolta boala. Tiparul de pierdere a părului este caracteristic bolii, dar diferit la bărbați față de femei. În cazul bărbaților alopecia se manifesta în special în zona fronto-temporala și vertex (creștetul capului), iar la femei este caracterizată de pierderea difuză a părului, care lasă „să se vadă” din ce în ce mai mult din scalp, fără afectarea liniei părului.
Debutul bolii este caracterizat de „miniaturizarea” firelor de păr. Astfel că pacienții pot observa în prima fază fire de păr care devin din ce în ce mai subțiri și mai scurte, care într-un final nu mai pot ieși la suprafață pielii, proces urmat de distrugerea rădăcinii și pierderea definitivă a părului. Diagnosticul de Alopecie Androgenetica este unul clinic, în cadrul unei consultații de specialitate unde sunt evaluate progresia bolii, gradul alopeciei și variantele de tratament. Testele de diagnostic specific precum biopsia sau testele genetice sunt rareori recomandate, dar se folosesc când cauzele nu sunt evidente și este necesară diferențierea de alte tipuri de alopecie.
Ce soluții există pentru tratarea Alopeciei Androgenetice?
Soluții non-chirurgicale pentru Alopecia Androgenetică
Tratamentul bolii depinde de gradul de alopecie. Astfel, până la pierderea definitivă a firelor de păr se poate recomandă tratamentul non-chirurgical. Variantele de tratament aprobate de FDA (U.S. Food and Drug Administration) sunt soluțiile cu minoxidil aplicate local și administrare sistemica de finasterida/dutasterida. Ambele necesită o perioadă de cel puțin 6-9 luni de administrare pentru a putea evalua corect eficacitatea tratamentului. De asemenea, complementar celor două se recomandă terapia cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP). Acesta și-a dovedit eficiența în prevenirea căderii părului prin aportul de factori de creștere esențiali în menținerea sănătății firului de păr.
Ca orice substanță activa, atât minoxidilul cât și produsele pe bază de finasteridă/ dutasteridă pot da reacții adverse, însă acestea nu apar la toți pacienții. În cazul minoxidilului care este un vasodilatator (permite un mai bun influx de sânge, ceea ce înseamnă un fir de păr mai bine hrănit) cel mai des reclamate sunt iritații, prurit (mâncărime) sau exacerbarea unor patologii preexistente precum dermatita seboreică. Studiile recente arată rate similare de succes la tratamentului cu minoxidil 5% atât în cazul femeilor cât și pentru bărbați. Intre reacțiile adverse ale tratamentului sistemic cu finasteridă/dutasteridă se numără disfuncția erectila și anorgasmia, însă acestea păr să să-și reducă intensitatea odată cu trecerea timpului. Eficacitatea tratamentului cu finasterida/dutasterida pentru femei este încă neclară din punct de vedere statistic și este contraindicat femeilor gravide sau care plănuiesc o sarcina în viitorul apropiat.
Soluții chirurgicale pentru Alopecia Androgenetică
Transplantul de par a căpătat din ce în ce mai multă notorietate în ultimele două decenii, fiind varianta cea mai eficientă de tratament permanent care oferă rezultate satisfăcătoare din punct de vedere estetic. Zona „donatoare” este reprezentată de regiunea occipitală în care din punct de vedere genetic firele de păr sunt diferite având mai puțini receptori pentru dihidrotestosteron, ceea ce le face mult mai puțin vulnerabile la acțiunea acestuia. Densitatea zonei donatoare trebuie să fie de minim 40 unități foliculare pe centimetru pătrat pentru ca numărul de grefe să poată acoperi necesarul pierdut, fără ca rezultatul estetic să fie diminuat.
Transplantul presupune prelevarea de grefe din zona donatoare și implantarea acestora în zona receptoare. O grefă de păr este echilaventul unei unități foliculare care poate avea intre 1 și 5 fire de păr, extremele fiind cele mai rare. Acestea, odată prelevate, nu se mai refac, ceea ce înseamnă că densitatea părului din zona donatoare vă scade după intervenție. Chirurgii specializați în abordarea personalizată a intervenției acorda atenție sporita acestui aspect și, luând în considerare toți factorii individuali (precum densitatea zonei donatoare sau structura unităților foliculare), reușesc să uniformizeze recoltarea cu cicatrici minime ale zonei, lucru tradus printr-un grad înalt de satisfacție al pacienților.
Numărul de grefe (unități foliculare) necesare este decis în cadrul consultației de specialitate, acesta stabilindu-se în funcție de gradul de alopecie, cu mici variații individuale. Controversele sunt legate de veridicitatea numărului de grefe transplantate, însă în clinicile de specialitate acest apect este cuantificat și atent integrat în intervenția chirurgicală.
Grefele recoltate se implantează ulterior în zona receptoare pe desene preoperatorii care refac linia părului și densitatate în zonele unde este necesar. Se poate supraestima necesarul de grefe când se consideră că evoluția bolii este în plin puseu, incercandu-se preîntâmpinarea pierderilor de par din zonele care care au de suferit.
Metodele de implantare se împart în două categorii. Fie se implantează grefe pe incizii preexistente (tehnica Sapphire), fie se implantează grefe cu dispozitive speciale tip choi pen (DHI). Diferențele intre cele două variante se discuta în cadrul consultației, astfel stabilindu-se metoda personalizată potrivită fiecărui pacient. În ambele cazuri, intervenția se efectuează sub anestezie locală cu o durată între șase și opt ore, variind în funcție de caracteristici individualevsi număr degrefe tranplantate. În cazuri atent selecționate anestezia locală se poate augmenta cu sedare ușoară.
Rezultatele intervenției se cuantifica corect la un interval de 12-18 luni post-transplant. Aceasta este perioada în care grefele suferă modificări conformationale normale. Începând cu 2-4 săptămâni firele transplantate încep să cadă, proces care poate dura până la 12-15 săptămâni. După aceasta perioadă grefele încep să se matureze până la forma finala. Se recomandă adesea posttransplant tratamente non-chirurgicale precum terapia PRP și administrarea de minoxidil local care vizează păstrarea și îmbunătățirea calității părului existent pentru un rezultat estetic armonios.
Alopecia androgenetica este o boala progresivă cu o incidență în creștere în ultimele decenii, al cărui impact psiho-social individual în plină expansiune nu mai este neglijat. Este de asemenea o boală pentru care există forme corecte de tratament, iar cu indumarea și grijă corespunzătoare pacienții își regăsesc incredera în sine. Dr. Andrada Stan, Clinica Bărbaților Aleea Florin Ciungan 17, București
Dr. Andrada Stan, Clinica Barbatilor
Aleea Florin Ciungan 17, Bucuresti
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător
- Walkbot: soluție avansată pentru recuperarea membrelor inferioare
- Avantajele Carriere Motion și a brackeților SLX, ca variantă modernă de tratament al afecțiunilor ortodontice
- Servicii psihologice adresate copiilor și adolescenților
- Alege înțelept pentru sănătatea ta atunci când cauți un doctor gastroenterolog în Suceava
- Clinica EXCEDENT este locul unde zâmbetul tău devine o operă de artă
- Cum alegi clinica de ortopedie potrivită nevoilor tale: Aspecte esenţiale de care să ţii cont
- Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei
- Dementa Alzheimer – rolul psihologului clinician in stabilirea diagnosticului
- Embolizarea varicocelului – O soluție modernă și eficientă pentru bărbații cu varicocel
- Embolizarea fibromului uterin: O opțiune revoluționară pentru sănătatea femeilor
- Liftingul cu fire Aptos, cea mai bună alternativă la liftingul facial chirurgical
- Află totul despre blefaroplastia chirurgicală