Ambalajele de aluminiu sunt toxice? (ce spun studiile)

©

Autor:

Ambalajele de aluminiu sunt toxice? (ce spun studiile)

Aluminiul are o culoare alb-argintie, iar greutatea este una ușoară comparativ cu alte metale. Aceste caracteristici îi oferă un avantaj în industria alimentară, fiind folosit pentru a confecționa doze de suc, tigăi și alte ustensile care intră în contact cu alimentele pe care le consumăm.


Sunt toxice ambalajele de aluminiu?

Doar o parte foarte mica din aluminiul înghițit, inhalat sau absorbit cutanat va intra în sânge. Expunerea la aluminiu nu este dăunătoare în general, dar expunerea la doze mari vă poate dăuna sănătății.


Majoritatea studiilor care cercetau efectele aluminiului asupra creierului au ajuns la aceeași concluzie: pacienții cu boala Alzheimer si Parkinson aveau nivele crescute de urme de aluminiu în creier. Boli de oase au fost descoperite la tineri ce au fost expuși la nivele ridicate de aluminiu de la o vârstă fragedă, unde deteriorarea oaselor a fost cauzata de inhibiția absorbției stomacale a fosfatului. (1)


Conform unui studiu recent publicat de „Deutsches Ärzteblatt”, un jurnal medical german, aluminiul poate cauza probleme de sănătate, dar este subestimată doza efectivă. Este recomandat însă reducerea expunerii la aluminiu pe cât posibil până la publicarea unor studii mai conclusive.

S-au gasit însă legături directe între inalarea prafului de aluminiu în spațiile ce procesează acest metal și afecțiunea numită aluminoză. (5)

 

Cea mai comună clasă de medicamente ce conține aluminiu sunt antiacizii. O mare parte din expunerea prin ingestie la aluminiu este legată de modul in care multe persoane își autoadministrează medicamentul. Compusul chimic de la baza antiacizilor este hidroxidul de aluminiu, un medicament recomandat pentru oprirea temporară a durerilor asociate arsurilor la stomac. Multe persoane fac greșeala de a lua mai mult decât doza sugerată pe prospect sau de medicul ce le-a recomandat acest remediu. (6)

 

Care sunt cauzele expunerii la aluminiu?

  • Un om obișnuit consumă aproximativ 7-9 mg de aluminiu pe zi din mâncare.
  • Aproape toată mâncarea, apa și pământul conțin puțin aluminiu.
  • Inhalarea prafului de aluminiu la locul de munca.
  • Traiul în zone unde este mult praf în aer, unde aluminium este minat sau procesat.
  • Folosirea unor antiperspiranți pe bază de aluminiu. (3)

 

Cum se poate reduce riscul expunerii la aluminiu?

  • Evitați gătitul alimentelor în folie de aluminiu pe cât posibil.
  • Evitați doze mari de medicamente ce conțin aluminiu (ex. pastile antiacide).
  • Prevenirea conștientă a expunerii prin informare. (2) (4)

Data actualizare: 13-09-2022 | creare: 13-09-2022 | Vizite: 909
Bibliografie
(1) Is aluminum exposure a risk factor for neurological disorders?, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6040147/
(2) Toxicological profile for aluminium, link: https://www.atsdr.cdc.gov/toxprofiles/tp22.pdf
(3) ToxFAQsTM for Aluminum, link: https://wwwn.cdc.gov/TSP/ToxFAQs/ToxFAQsDetails.aspx?faqid=190&toxid=34
(4) Aluminum contamination of food during culinary preparation: Case study with aluminum foil and consumers’ preferences, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804775/
(5) The Health Effects of Aluminum Exposure, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5651828/#
(6) Aluminum Hydroxide, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546669/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum