Amigdale cu puroi - cauze și tratament

©

Autor:

Amigdale cu puroi - cauze și tratament

Amigdalele sunt două formațiuni limfatice aflate în partea din spate a gâtului, importante pentru sistemul imunitar al organismului. Amigdalele protejează corpul împotriva infecțiilor prin capturarea și distrugerea bacteriilor și a virusurilor. Cu toate acestea, uneori, amigdalele în sine pot deveni infectate și pot dezvolta o infecție numită amigdalită. (1, 2)

Una dintre formele afecțiunii, cunoscută sub numele de amigdalită cu puroi, se caracterizează prin apariția de puroi sau secreții albe ori galbene, pe sau în jurul amigdalelor. Amigdalita cu puroi poate fi extrem de dureroasă și poate avea un impact negativ asupra calității vieții. (1, 2)

 

Cauze

Cauza cea mai frecventă a amigdalelor cu puroi este o infecție bacteriană, în special infecția cu streptococ beta-hemolitic de grup A. Această infecție poate fi transmisă prin contact direct cu o persoană infectată sau prin aer, prin tuse și strănut. Alte cauze posibile ale amigdalelor cu puroi includ:

  • infecția bacteriană cu streptococ beta-hemolitic de grup A este cea mai frecventă cauză a amigdalelor cu puroi (infecția poate fi transmisă prin contact direct cu o persoană infectată sau prin aer, prin tuse și strănut).
  • infecțiile virale pot fi cauze ale amigdalelor cu puroi, deși acestea sunt mai puțin frecvente decât infecțiile bacteriene.
  • infecțiile fungice sau parazitare, deși sunt mai rare, dar pot, de asemenea, o cauză posibilă a amigdalelor cu puroi. (2, 3)


În plus, anumiți factori de risc, precum fumatul sau expunerea la anumiți poluanți din aer, pot crește susceptibilitatea unei persoane la amigdalită și la amigdale cu puroi. (2, 3)

Tratament

Tratamentul pentru amigdalele cu puroi se concentrează de obicei pe combaterea infecției care cauzează amigdalita și include următoarele:

Antibiotice

Administrarea de antibiotice este necesară atunci când amigdalele cu puroi sunt cauzate de o infecție bacteriană, situație în care antibioticele sunt prescrise pentru a combate infecția. Pentru ca tratamentul să fie eficient, este important ca pacientul să urmeze întocmai instrucțiunile medicului și să își administreze antibioticul la intervale de timp regulate și pentru întreaga perioadă prescrisă.

Gargară cu apă sărată

Gargară cu apă sărată poate ajuta la reducerea durerii și inflamației. Se recomandă dizolvarea unei lingurițe de sare într-un pahar cu apă caldă și clătirea gâtului de 3-4 ori pe zi. Se va evita înghițirea apei cu sare. (3, 4)

Intervenție chirurgicală

În cazuri rare, amigdalele cu puroi pot necesita amigdalectomie, o intervenție chirurgicală în urma căreia amigdalele sunt îndepărtate. Intervenția chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor se poate face dacă amigdalele sunt foarte inflamate sau dacă există riscul ca infecția să se răspândească la alte părți ale corpului. (3, 4, 5)

De asemenea, pentru a preveni agravarea condiției, se recomandă odihnă și hidratare. Analgezicele și antiinflamatoarele, cum ar fi ibuprofenul și paracetamolul, pot ajuta la ameliorarea durerii și a inflamației. (3, 4)

Recomandări

Dacă aveți simptome de amigdalită cu puroi, este important să consultați un medic și să urmați întocmai instrucțiunile de tratament pentru a ajuta la vindecarea rapidă și completă a infecției. (1)


Data actualizare: 02-03-2023 | creare: 02-03-2023 | Vizite: 1172
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Puroi în gât - ce reprezintă de fapt și ce trebuie să știi
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum