Anevrismele aortei abdominale
Autor: Redacția ROmedic
Sunt in majoritatea cazurilor de natura aterosclerotica si se localizeaza, mai ales, in regiunea dintre ostiile arterelor renale si bifurcatia aortei. Aorta apare dilatata si formeaza o cudura de obicei catre stanga.
Simptomatologie
Durere resimtita in lombe, in pelvis sau in abdomen si prezenta unei mase tumorale pulsatile in epigastru (bifurcatia aortei se proiecteaza aproximativ la nivelul ombilicului). Durerile se amelioreaza, uneori, in pozitie genupectorala.
Diagnostic
Anevrismul poate fi evidentiat la examenul radiologic al abdomenului. Uneori se observa calcifieri ale peretelui anevrismului.
Complicatii
Prin fisurarea anevrismului, durerile resimtite de bolnav sunt intense. Cantitatile mici de sange care trec prin fisuri pot determina un hematom retroperitoneal, manifestat prin febra, leucocitozta, anorexie, varsaturi, meteorism si anemie. Perforatia lenta catre duoden se manifesta prin hemoragie digestiva, iar cea catre vena cava, prin consecintele hemodinamice ale fistulei arteriovenoase.
Ruptura anevrismului determina aparitia rapida a unei mase in flancul stang, iar uneori simuleaza o hernie incarcerata. Durerile devin atroce si apare starea de soc. ruptura anevrismului aortei abdominale este cauza frecventa a mortii.
Tratamentul chirurgical
Acesta este o masura de urgenta in anevrismul rupt; se rezeca anevrismele simptomatice voluminoase sau anevrismele asimptomatice.
- Ulcer aorta
- Anevrism aortic abdominal
- Buletin de analize - Anevrism aorta abdominala
- Aorta ectaziata grad II
- Dilatatie de aorta ascendenta (6 cm), insuficienta aortica severa, ocluzie de vase coronaroene
- Aorta bicuspida
- Anevrism aortic abdominal la 34 ani
- Aorta derulata