Anevrismele aortei abdominale

©

Autor: Redacția ROmedic

Anevrismele aortei abdominale

Sunt in majoritatea cazurilor de natura aterosclerotica si se localizeaza, mai ales, in regiunea dintre ostiile arterelor renale si bifurcatia aortei. Aorta apare dilatata si formeaza o cudura de obicei catre stanga.


Simptomatologie

Durere resimtita in lombe, in pelvis sau in abdomen si prezenta unei mase tumorale pulsatile in epigastru (bifurcatia aortei se proiecteaza aproximativ la nivelul ombilicului). Durerile se amelioreaza, uneori, in pozitie genupectorala.


Diagnostic

Anevrismul poate fi evidentiat la examenul radiologic al abdomenului. Uneori se observa calcifieri ale peretelui anevrismului.


Complicatii

Prin fisurarea anevrismului, durerile resimtite de bolnav sunt intense. Cantitatile mici de sange care trec prin fisuri pot determina un hematom retroperitoneal, manifestat prin febra, leucocitozta, anorexie, varsaturi, meteorism si anemie. Perforatia lenta catre duoden se manifesta prin hemoragie digestiva, iar cea catre vena cava, prin consecintele hemodinamice  ale fistulei arteriovenoase.
Ruptura anevrismului determina aparitia rapida a unei mase in flancul stang, iar uneori simuleaza o hernie incarcerata. Durerile devin atroce si apare starea de soc. ruptura anevrismului aortei abdominale este cauza frecventa a mortii.


Tratamentul chirurgical

Acesta este o masura de urgenta in anevrismul rupt; se rezeca anevrismele simptomatice voluminoase sau anevrismele asimptomatice.


Data actualizare: 20-02-2014 | creare: 19-01-2009 | Vizite: 17078
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea cofeinizată poate crește riscul de calcifiere a aortei abdominale la adulții cu boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum