Studiu: diametrul crescut al aortei toracice constituie un motiv de îngrijorare, deoarece crește riscul de atac de cord

©

Autor:

Studiu: diametrul crescut al aortei toracice constituie un motiv de îngrijorare, deoarece crește riscul de atac de cord
Un diametru crescut al arterei aortice toracice crește riscul pentru atacul de cord și pentru alte evenimente cardiovasculare, inclusiv pentru accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Societatea de Radiologie din America de Nord. Descoperirile indică faptul că diametrul aortei toracice ar putea fi folosit ca un biomarker pentru problemele de sănătate cardiovasculare.
Artera aortă, responsabilă cu transportul sângelui oxigenat către inimă și alte părți ale corpului, se împarte, în funcție de localizare, în mai multe porțiuni. Aorta toracică, localizată în regiunea toracică, își modifică dimensiunea și structura pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Fenomenul, cunoscut sub denumirea de remodelare vasculară, are o natură sistemică și poate fi asociat cu diverse afecțiuni cardiovasculare.

„Deși mărirea în diametru a aortei toracice este o descoperire frecventă în practica clinică, există puține date longitudinale privind prognosticul pe termen lung pentru bolile cardiovasculare majore la nivel de populație”, a spus autorul principal al studiului, Maryam Kavousi, cercetător la Centrul Medical Universitar Rotterdam din Rotterdam.

Cercetătorii au evaluat asocierile dintre bolile cardiovasculare și remodelarea vasculară la peste 2170 de participanți dintr-un studiu bazat pe populație, în cadrul căruia participanții au fost supuși unor scanări CT între 2003 și 2006 și ulterior au fost urmăriți timp de nouă ani, în medie. Diametrele aortei toracice au fost indexate pentru indicele de masă corporală (IMC).

Diametrele mai mari ale aortei toracice au fost asociate cu un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral și deces, atât la femei, cât și la bărbați. „Rezultatele noastre sugerează că evaluarea bazată pe imagistică a diametrului aortei toracice poate fi considerată un marker de risc pentru viitoarele boli cardiovasculare”, a spus dr. Kavousi.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 565
Bibliografie
Increased aortic diameter raises risk of heart attack, stroke, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220412141043.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lipoproteina (A) crescută și un scor mare de calciu coronarian, asociată cu un risc semnificativ de AVC și atac de cord
  • Factorii de risc pentru atacul de cord sau infarctul miocardic acut sunt diferiți la femei și bărbați
  • Hiperglicemia, mai periculoasă decât hipertensiunea arterială în privința riscului de a suferi un atac de cord
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum