ANHR protesteaza impotriva OUG 230

Data publicării: 08-01-2009

Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania (AHNR), cu sediul central la Arad, asociatie ce reprezinta interesele a peste 10 mii de persoane, copii si adulti, protesteaza impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 230/2008, care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat.
Potrivit notei de protest a ANHR Romania, prin aceasta ordonata sunt afectate din nou familiile cele mai defavorizate si anume cele care au in intretinere o persoana cu handicap grav, care are dreptul la un asistent personal.
Se stie ca majoritatea asistentilor personali sunt parintii persoanelor in cauza (mama sau tata), incadrati pe baza unui contract individual de munca care se incheie cu p0rimaria localitatii de domiciliu sau de resedinta a persoanei cu handicap grav, salariul asistentului personal fiind echivalent cu salariul minim brut pe economie, suma pentru care nimeni din exterior nu va veni sa ingrijeasca o persoana cu handicap grav, se precizeaza in nota amintita.
Dreptul persoanei cu handicap grav de a avea un asistent personal remunerat a fost conferit de Legea 53/1992 privind protectia speciala a persoanelor handicapate, prima lege promulgata pentru persoanele cu handicap din Romania.
De atunci si pana in prezent s-a incercat de mai multe ori conditionarea calitatii de asistent personal a parintilor, in functie de varsta si studii, lucru care ar fi insemnat incalcarea voita a dreptului fundamental al persoanei cu handicap de a trai in familie si de a nu fi institutionalizata.
Limitarea cumularii pensiei cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, adica pensia mica si acel salariu minim obtinut de asistentul personal ca angajat al primariei, va avea ca efect cresterea pe viitor a numarului de persoane cu handicap care vor fi institutionalizate.
In Romania, exista in prezent un numar de 176.645 persoane adulte si 12.735 de copii cu handicap grav, eventuala institutionalizare a tuturor acestora fiind practic imposibila. In principiu, in noua situatie, s-ar impune aducerea unei persoane straine, nemotivata si nepregatita sa relationeze si sa sprijine persoana cu handicap grav sa se imbrace, sa manance, sa bea, sa ii faca igiena intima etc. Cine insa din afara familiei va veni sa faca toate aceste lucruri, si nu numai, pentru un salariu echivalent cu salariul minim pe economie?, se mai arata in nota de protest a ANHR
Aplicarea acestei Ordonante, in cazul asistentilor personali cu calitate de parinte,pensionari pentru limita de varsta, este imposibila, deoarece s-a lucrat 10 ani pentru a pune la punct aceasta modalitate de protectie a persoanelor cu handicap. Mai mult, aplicarea ei ar desfiinta un sistem de protectie sociala care functioneaza si ar aduce astfel persoana cu handicap grav intr-o stare de nesiguranta.
'In cazul in care Guvernul Romaniei nu va gasi o modalitate de exceptare pentru aceasta categorie de persoane, vom fi obligati sa ne adresam organizatiilor internationale din cadrul Uniunii Europene si Organizatiei Natiunilor Unite, din care facem parte in calitate de membru cu drepturi depline a Federatiei Internationale a Persoanelor cu
Handicap Fizic - FIMITIC', se mai spune in finalul notei de protest semnate de opt Asociatii judetene ANH, membre ale ANHR.
Sursa: Agerpres, 08-01-2009, Vizualizari 447
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.