Apel către o supraveghere mai atentă pentru terapiile pe bază de celule stem cu eficiență nedovedită

©

Autor:

Apel către o supraveghere mai atentă pentru terapiile pe bază de celule stem cu eficiență nedovedită

Promovarea terapiilor pe bază de celule stem fără eficiență dovedită reprezintă o problemă la nivel global, așadar necesită o soluție pe măsură.
Autorii acestei lucrări- colaboratori în cadrul University of Southern California/Children‘s Hospital of Los Angeles Cell Therapy Program și Mayo Clinic, trimit un semnal spre Organizația Mondială a Sănătății (OMS/WHO) în ceea ce privește necesitatea alcătuirii unei comisii pentru avizarea tratamentelor medicale regenerative, care să ghideze și să gestioneze aplicarea și parcursul acestor terapii la nivel global.

 

Lucrarea a fost publicată în jurnalul medical Stem Cell Reports. Autorii consideră că acest câmp al terapiilor regenerative, care implică manipularea celulelor și țesuturilor urmărind obținerea unui efect terapeutic, reprezintă o arie majoră și promițătoare de cercetare în cadrul medicinei moderne.

Odată cu anii 2000, clinici de celule stem au început să ofere tratamente testate insuficient, cu informații neadecvate în ceea ce privește siguranța și eficiența acestora, profitând de speranța și disperarea pacienților precum și de atenția deosebită acordată în media acestor terapii inovative.

O prioritate internațională este reprezentată de povara pe care afecțiunile cronice o aduc asupra sistemelor medicale, iar cheia pentru reducerea acesteia a fost considerată medicina regenerativă precum și eforturile de cercetare în acest câmp. Deși s-a realizat un progres amplu în această sferă, există încă nevoia de a asigura un nivel de siguranță optim precum și intervenții bazate pe dovezi clare în timp util, mai ales în cazul pacienților care au explorat și epuizat toate opțiunile de tratament până în acel moment.

 

Autorii au decis să realizeze acestă lucrare după observarea faptului că majoritatea eforturilor s-au axat pe metodele de promovare a clinicilor și furnizorilor, dar nu asupra consolidării regulamentelor pe baza cărora aceste tratamente pot fi aplicate dintr-un punct de vedere global.

Crearea unei comisii de avizare ar putea promova o sincronizare în ceea ce privește standardele de reglementare, ar putea convinge statele membre să prioritizeze această problemă în cadrul sistemelor de sănătate și ar putea dezvolta resurse educative care să sporească atenția și conștientizarea atât a cadrelor medicale cât și a pacienților, privind riscurile și beneficiile aferente.

 

De asemenea, autorii propun și implementarea unui mecanism activ de supraveghere pentru a colecta și pentru a analiza informații în legătură cu anumite clinici care acordă aceste proceduri într-o manieră îndoielnică. Ulterior, aceste informații pot fi împărtășite publicului larg și pot fi utilizate pentru a apela la demersurile legale corecte.

 
sursa: Science Daily


Data actualizare: 11-06-2021 | creare: 11-06-2021 | Vizite: 333
Bibliografie
A call for global oversight of unproven stem cell therapies, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210608154459.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele stem din placentă ar putea revoluționa medicina regenerativă
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea
  •