S-a descoperit de ce capacitatea celulelor stem de a „repara” mușchii scade odată cu vârsta

©

Autor: Redacția ROmedic

S-a descoperit de ce capacitatea celulelor stem de a „repara” mușchii scade odată cu vârsta
Odată cu înaintarea în vârstă, celulele stem din corpul nostru nu mai au capacitatea de a repara degradarea țesuturilor și organelor. Acest mecanism nu este însă cunoscut pe deplin, însă cercetarea privind funcționarea celulelor stem este intensă, întrucât acestea ar putea oferi piste noi pentru înțelegerea și identificarea de tratamente pentru boli și îmbătrânire

O echipă de cercetători de la Universitatea din Ottawa a identificat o posibilă cauză pentru pierderea capacității celulelor stem de a mai reface țesuturile musculare. Pe măsură ce aceste celule îmbătrânesc, funcțiile lor se reduc ca urmare a activării unor căi specifice de semnalare. Acestea transmit informațiile către o celulă de la țesutul din jur.  Principala cale de semnalare responsabilă de inhibarea funcțiilor celulelor stem este JAK/STAT.

În cadrul testelor de laborator realizate pe animale bătrâne, calea de semnalare JAK/STAT a fost inhibată prin administrarea unor medicamente. S-a observat că celulele stem ale acestor subiecți în vârstă s-au comportat exact ca celulele stem ale animalelor tinere, adică au stimulat remedierea țesutului muscular deteriorat și dezvoltarea de țesut nou.

Deși cercetarea este abia la început, rezultatele obținute sunt promițătoare pentru dezvoltarea unor tratamente ale  afecțiunilor musculare în care țesutul muscular se pierde, precum distrofia musculară. Totodată, se dorește găsirea de medicamente mai puțin toxice pentru inhibarea căii de semnalare  JAK/STAT, întrucât în studiile de laborator au fost utilizate cele specifice chimioterapiei.

Sursa:  Medical Xpress

Data actualizare: 24-01-2021 | creare: 10-09-2014 | Vizite: 2237
Bibliografie
Why age reduces our stem cells' ability to repair muscle, link: http://medicalxpress.com/news/2014-09-age-stem-cells-ability-muscle.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea
  • Celule stem pentru tratarea degenerescenței maculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum