Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea

©

Autor:

Terapia cu celule stem ar putea anula efectele menopauzei premature, restabilind fertilitatea
Un studiu din cadrul Societății Internaționale de Endocrinologie oferă noi speranțe pentru femeile cu insuficiență ovariană prematură – cu ajutorul propriilor celule stem ar putea restabili funcționalitatea ovarelor și s-ar reduce efectele menopauzei premature.
Cercetările prelimitate din cadrul studiului clinic ROSE vor fi prezentate la evenimentul ENDO 2018, editația cu numărul 100 a reuniunii anuale a Socieții de Endocrinologie, în Chicago.

În cazul celor două participante ce au beneficiat de acest nou tratament, nivelul de estrogen seric a crescut după 3 luni de la injectarea celulelor stem, iar efectele au durat cel puțin 1 an, simptomele menopauzei au fost ameliorate, iar la 6 luni de la injectarea celulelor stem în ovare, au reapărut menstrele.

Cercetătorii plănuiesc să înroleze 33 participante în studiul clinic. În cazul celor 2 participante care au fost supuse procedurii până acum, au fost prelevate celule stem mezenchimale din măduva osoasă din creasta iliacă posterioară, prin intermediul laparoscopiei minim invazive pentru a injecta celulele în ovare.

Pacientele au fost atent monitorizate prin teste sangvine, teste imagistice ale ovarelor, chestionare privind simptomele menopauzei și studii de siguranță. Acum ambele femei prezintă valori crescute de estrogen și au menstruație, iar în curând ar putea redeveni fertile.

Momentan tehnica a fost utilizată cu succes, bine tolerată, fără complicații sau efecte adverse.

De obicei, menopauza se instalează după vârsta de 50 de ani, dar aproximativ 1% dintre femei se confruntă cu insuficiență ovariană prematură, chiar la vârsta adolescenței. În aceste cazuri ovarele nu mai funcționează și se instalează menopauza. Femeile afectate își pierd capacitatea de a avea menstruații, de a ovula sau de a avea copii cu propriile ovule, au risc crescut pentru simptome menopauzale inclusiv bufeuri, transpirații nocturne abundente și uscăciune vaginală și risc mai mare de boli cardiovasculare, fracturi osteoporotice și declin cognitiv precoce.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-10-2020 | creare: 21-03-2018 | Vizite: 1997
Bibliografie
Stem cell therapy may help reverse effects of premature menopause, restore fertility https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144839.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum