Imortalitatea celulelor stem

©

Autor:

Imortalitatea celulelor stem
Un studiu din cadrul Universității din Cologne a analizat celulele stem și imortalitatea lor, precum și procesele de la baza acestui efect.
Caracterul de imortalitate este reglat de creșterea proteostazei, ce controlează calitatea proteinelor. Echipa de cercetători a găsit o asociere între accelerarea  proteostazei și imortalitatea celulelor stem umane embrionare.

Celulele stem embrionare umane
sunt considerate imortale: nu îmbătrânesc, se pot prolifera nelimitat și pot forma orice țesut din organism. Nu se acumulează astfel proteine „defecte” ca cele asociate bolii Alzheimer sau Huntington. De aceea, sunt un domeniu de interes în cercetările din sfera aging. Unul dintre mecanismele de la baza imortalității este sistemul ubiquitină-proteazom, un element cheie în rețeaua proteostazei.

La baza sistemului proteazom este așa-numita E3-ubiquitin-ligaza. Aceasta marchează proteine pentru degradare astfel încât să mențină celulele într-o stare sănătoasă.

Au fost analizate peste 600 proteine sistematice și au fost reduse la 30 ligaze E3. După identificarea ligazelor, nivelul lizazelor E3 a fost blocat prin metoda de editare genomică CRISPR și ARNi.

Celulele stem au continuat să funcționeze normal, posibil datorită redundanței proteinelor. S-a observat că o reducere globală a activității proteolitice afectează multe caracteristici intrinseci ale celulelor stem embrionare, asigurând o legătură între imortalitate și reglarea degradării proteinelor.

Din moment ce acumularea proteinelor afectate este asociată cu multe afecțiuni neurodegenerative, o mai bună înțelegere a proceselor de funcționalitate a celulelor stem și proteostazei pot duce la tratamente mai eficiente ale acestor boli.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 10-05-2019 | creare: 14-03-2018 | Vizite: 1118
Bibliografie
On the immortality of stem cells, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180307101033.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au construit un intestin pentru cobai din celule stem umane
  • Celulele stem din placentă ar putea revoluționa medicina regenerativă
  • O nouă metodă de editare genetică cu precizie absolută
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum