ARNts - un biomarker promițător în diagnosticul precoce al carcinomului hepatocelular

©

Autor:

ARNts - un biomarker promițător în diagnosticul precoce al carcinomului hepatocelular
Carcinomul hepatocelular (HCC) reprezintă cea mai frecventă forma de cancer hepatic la nivel mondial. Este, de asemenea, și cel mai frecvent tip de cancer în rândul populațiilor din întreaga lume, având, în cele mai multe cazuri, un prognostic prost, cu o rată mică de supraviețuire la 5 ani. Întrucât persoanele din Asia de Est se confruntă cu o creștere semnificativă a cazurilor de carcinom hepatocelular, o echipă de cercetători de la Universitatea Nanjing a publicat recent în jurnalul Frontiers of Medicine un studiu care propune o nouă metodă de identificare precoce a tumorilor, grăbind astfel efortul terapeutic și îmbunătățind prognosticul.
Alături de metodele uzuale de investigație pentru detectarea cancerului, identificarea anumitor biomarkeri în probele de sânge ale pacienților a devenit subiectul multor studii aflate în desfășurare. Lucrarea de față oferă informații despre un anumit tip de ARNt, numit tRF-Gln-TTG-006. Această structură implicată în sinteza de proteine se poate izola din serul pacienților cu cancer hepatic, devenind un biomarker promițător chiar și în stadiul incipient de boală. De asemenea, cercetătorii au descoperit modul în care această structură ARNt poate prezenta o funcție biologică importantă în timpul progresiei țesutului tumoral.

Structurile de ARNt, prezente în citoplasma celulelor canceroase prezintă drept funcție transferul de aminoacizi din citoplasmă către ribozomi. La nivel celular, întregul complex ARN joacă, astfel, un rol esențial în sinteza proteinelor. Noua structură tRF-Gln-TTG-006, descrisă în acest studiu, este un fragment de ARNt prezent doar în cazul pacienților cu carcinom hepatocelular. Denumirea structurii a fost prescurtată în ARNts. Pentru a descoperi întregul fenomen care duce la apariția acestui tip de ARN modificat în cancerul hepatic, echipa de cercetători a utilizat metoda de secvențiere cunoscută drept Polymerase Chain Reaction (PCR) . Astfel, au fost documentate sute de variante de ARNts în serul pacienților oncologici.

Cu toate că există deja alte metode de diagnostic pentru pacienții cu cancer hepatic, cum ar fi dozarea biomarkerului α-fetoproteină (AFP) , avantajul utilizării ARNts drept biomarker este apariția acestuia chiar și în cazurile tumorilor cu dimensiuni foarte reduse, imposibil de identificat în mod normal. Datele utilizate în acest studiu au rezultat prin analizarea istoricului medical a 177 de pacienți cu HCC.

Yanbo Wang, autorul studiului, a afirmat: „Pe baza cercetărilor noastre curente, structura ARNts reprezintă un biomarker promițător pentru diagnosticul precoce al carcinomului hepatocelular. Astfel, studiul nostru poate oferi către alți cercetători mai multe informații despre relația dintre ARNts și dezvoltarea cancerului hepatic, oferind posibilitatea unor investiații suplimentare.”

sursa: News Medical

Data actualizare: 26-04-2022 | creare: 26-04-2022 | Vizite: 305
Bibliografie
Research shows tsRNA as a promising biomarker for early diagnosis of hepatocellular carcinoma, link: https://www.news-medical.net/news/20220418/Research-shows-tsRNA-as-a-promising-biomarker-for-early-diagnosis-of-hepatocellular-carcinoma.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: