Artrită la genunchi

©

Autor:

Artrită la genunchi

Artrita genunchiului este o afecțiune care poate îngreuna mersul. Se manifestă prin umflarea, durerea și rigiditatea articulației.

Până în prezent au fost identificate trei tipuri de artrită care pot afecta genunchiul. Cea mai frecventă este osteoporoza, o afecțiune progresivă care duce la uzarea progresivă a cartilajului articular.

Artrita reumatoidă este o altă afecțiune inflamatorie care poate apărea la orice vârstă.

Artrita posttraumatică se dezvoltă în urma unei leziuni la genunchi. Se poate manifesta după o ruptură de menisc, o leziune a ligamentului sau o fractură de genunchi. (1)

În cele mai multe cazuri, durerea provocată de artrită se dezvoltă treptat. Pentru început, poți resimți o durere ușoară dimineața sau după o perioadă de inactivitate. În plus, te pot durea genunchii atunci când realizezi activități specifice, precum: urcatul scărilor, ridicatul din poziție de șezut sau îngenuncheatul. De asemenea, poți simți durere și în perioadele de repaus.

 

Simptome

Umflare sau sensibilitate la atingere

Artrita genunchiului poate provoca inflamații periodice. Acest lucru poate fi cauzat de formarea pintenilor osoși (osteofite) sau a lichidelor suplimentare la genunchi. Umflarea poate fi mai accentuată după o lungă perioadă de inactivitate, mai ales dimineața. La atingere, genunchiul se poate simți cald, iar pielea poate fi roșie.

Reducerea gamei de mișcare

În timp, mușchii genunchiului pot fi slăbiți și întreaga structură a articulației poate deveni instabilă. Slăbiciunea generală a genunchiului poate îngreuna îndoirea sau îndreptarea genunchiului. S-ar putea să observi că aceste simptome apar și dispar. Pe măsură ce artrita se agravează, articulațiile tind să nu funcționeze normal și poate deveni din ce în ce mai dificil să realizezi sarcinile de zi cu zi.

Genunchi care trosnesc

S-ar putea să auzi zgomote sau sunete la nivelul genunchiului. Aceste simptome pot apărea atunci când ai pierdut o parte din cartilajul neted care ajută la o gamă mai bună de mișcare. Dacă ai artrită la genunchi, zgomotele sunt rezultatul suprafețelor aspre și al pintenilor osoși care se freacă unul de celălalt în timp ce îți miști articulațiile.

Deformarea genunchiului

Pe măsură ce artrita progresează, poți observa modificări în ceea ce privește aspectul genunchiului. Artrita poate schimba aspectul genunchiului, deoarece mușchii din jurul genunchilor se subțiază și slăbesc. Genunchii pot începe să indice unul spre celălalt sau să se îndoaie spre exterior. Deformarea genunchiului poate fi, fie greu de sesizat, fie destul de severă și debilitantă. (2)

Tratamentul pentru artrita la genunchi

Mai multe tipuri de tratament te pot ajuta să îmbunătățești simptomele artritei la genunchi. Administrarea de antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, poate calma temporar durerea de artrită și poate reduce inflamația articulației genunchiului.

Alte medicamente pentru artrită includ:

  • analgezice, care ajută la managementul durerii;
  • corticosteroizi, care ajută la remedierea inflamației;
  • modificatori de răspuns biologic;
  • medicamente antireumatice modificatoare de boli, care pot ajuta în mod specific persoanele cu artrită reumatoidă; (3)


Injecții:

  • suplimente de acid hialuronic, care ameliorează inflamația și durerea provocată de artrită, prin îmbunătățirea gamei de mișcare a articulațiilor genunchiului;
  • injecții cu corticosteroizi, pentru a calma inflamația și durerea;
  • artrocenteză, modalitate de îndepărtare a lichidului din articulație pentru a reduce durerea; (4)


Trei tipuri de intervenții chirurgicale frecvente pentru tratarea artritei genunchiului:

  • înlocuirea totală a articulațiilor, tipul cel mai obișnuit, în care medicul înlocuiește genunchiul cu o proteză din plastic, ceramică sau metal;
  • osteotomie, în care medicul modifică oasele genunchiului pentru a controla deteriorarea și presiunea la nivelul genunchiului;
  • artroscopie, în care medicul face o incizie în genunchi pentru a îndepărta sau repara oasele deteriorate;


Înainte de a apela la oricare dintre aceste metode de tratament este important să discuți cu medicul despre ce este mai potrivit pentru tine, luând în considerare cât de suportabilă este durerea, modul în care îți afectează artrita în viața de zi cu zi și daunele produse la nivelul genunchiului.


Data actualizare: 06-02-2020 | creare: 06-02-2020 | Vizite: 4707
Bibliografie
1. Arthritis of the knee. Url: orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00212
2. If you lose weight, you can lose joint pain too. Url: health.clevelandclinic.org/2015/03/if-you-lose-weight-you-can-lose-joint-pain-too/
3. Diagnosing arthritis. Url: arthritis.org/about-arthritis/understanding-arthritis/diagnosing-arthritis.php
4. Osteoarthritis of the knee. Url: ucsfhealth.org/conditions/osteoarthritis_of_the_knee
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia cu mai multe exerciții mai benefică în osteoartrita genunchiului
  • Condrocalcinoza articulară (artrita cu microcristale) - frecventă, dar dificil de recunoscut
  • Copolimerul ARA 3000 BETA injectabil, potențial terapeutic în tratamentul osteoartritei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum