Copolimerul ARA 3000 BETA injectabil, potențial terapeutic în tratamentul osteoartritei
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Montpellier arată că ARA 3.000 BETA, un copolimer injectabil sintetizat din acid stearic, palmitic și oleic, are potențialul de a trata osteoartrita. Conform oamenilor de știință, aceasta este o afecțiune cronică ce vizează șoldurile, genunchii și degetele, prevalența ei fiind în creștere la populația în vârstă.
Studiul a fost realizat pe șoareci de laborator, care au fost împărțiți în patru grupuri, fiecare conținând 15 rozătoare. Șoarecilor din primul grup, anume cel de control, le-a fost administrată injectabil soluție salină la nivelul articulației genunchiului drept în ziua a 7-a și la nivelul celui stâng în primele două zile, acesta fiind considerat genunchiul de control, adică cel sănătos.
Ulterior, șoarecii din cel de-al doilea grup au primit două doze de ARA 3000 BETA prin injecții intraarteriale la articulația genunchiului drept în ziua a șaptea, iar cei din cel de-al treilea grup o singură doză în aceeași zi și în ziua cu numărul 21. Ultimul grup a primit injecțiile intramuscular, șoarecilor fiindu-le administrată substanța în doza de 50 de µL în zilele 11, 18 și 25.
Rezultatele analizei micro-CT au arătat că injecțiile intraarteriale au avut un efect protector asupra cartilajelor în sensul inhibării degradării acestora, același efect fiind evidențiat și la șoarecii care au primit substanța intramuscular. Cu toate acestea, efectele maxime s-au observat în cazul injecției unice intraarteriale, doza dublă având un efect mai slab, iar cea intramusculară cel mai scăzut.
În plus, în ciuda efectelor protectoare asupra cartilajelor, cercetătorii nu au observat efecte de regenerare ale acestora, acest fapt sugerând un caracter de stopare a progresiei osteoartritei, dar nu și de ameliorare sau tratare.
Autorii atribuie aceste efecte proprietăților acizilor grași omega-3 polinesaturați anti-inflamatorii și benefice pentru integritatea cartilajelor și a metabolismului. Mai mult, acidul oleic și palmitic, variații ale acizilor grași monosaturați omega-9 și, respectiv, saturați, sunt doi dintre cei mai abundenți acizi grași de la nivelul lichidului sinovial întâlnit în articulații, cu efecte intens antiinflamatorii.
Această atitudine terapeutică ar putea îmbunătăți opțiunile de tratament din prezent, întrucât antiinflamatoarele nesteroidine și analgezicele au efecte exclusive asupra simptomatologiei osteoartritei, reducând doar durerea și inflamația.
sursa: News Medical
foto: MDGRPHCS/Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cercetătorii americani raportează că au transplantat cu succes rinichii unui porc într-un om aflat în moarte cerebrală
- Screening-ul PSA reduce rata de mortalitate pentru cancerul de prostata cu 30%
- Fizioterapia este la fel de eficientă ca intervenția chirurgicală pentru sindromul de tunel carpian
- O tehnică moleculară ar putea fi dezvoltată pentru a obține un diagnostic mai rapid pentru pacienții cu dureri de spate
- Osteoartrita coxo-femurala stanga, secundara stadiul 2, dupa un traumat.vechi de cap femural
- Osteoartrita coxo-femurala stanga in stadiul 2, posttraumatica. Am nevoie urgenta de protezare???
- MBST-® Terapia prin rezonanta magnetica pentru a trata osteoartrita?
- Diprophos sau dexametazona ?
- Prevenirea si tratarea Osteoartritei
- Bolile reumatice se pot incadra in pensia de invaliditate?