Condrocalcinoza articulară (artrita cu microcristale) - frecventă, dar dificil de recunoscut

Condrocalcinoza articulară (artrita cu microcristale) - frecventă, dar dificil de recunoscut

©

Autor:

Condrocalcinoza articulară (artrita cu microcristale) - frecventă, dar dificil de recunoscut

Condrocalcinoza articulară se manifestă prin depunerea de microcristale de pirofosfat de calciu la nivelul articulaÈ›iilor, comună fiind după vârstă de 60-70 ani. Stabilirea diagnosticului nu este facil, în special pentru formele cronice È™i complexe, fiind uÈ™or de confundat cu osteoartrita sau poliartrita reumatoidă. Confirmarea diagnosticului se realizează prin demonstrarea cristalelor de PCP în lichidul sinovial, corelat anterior cu date imagistice (1).

Ce este condrocalcinoza articulară?

Condrocalcinoza articulară (CCA) este o patologie frecvent întâlnită, dar care pune probleme de diagnostic prin variabilitatea expresiei clinice, afectând în principal persoanele în vârstă È™i prezentând un tablou clinic complex. Spre deosebire de gută, asociată cu hiperuricemie, condrocalcinoza articulară nu are o cauză È™i este uneori asociată cu alte patologii precum hiperparatiroidismul primar sau hemocromatoza (1).


Cum se manifestă condrocalcinoza articulară?

În artrita acută, mecanismul implicat este similar cu cel al gutei. Cristalele PPC sunt depuse în articulaÈ›ii È™i tendoane, activând inflamazomul (structură proteică a sistemului imunitar responsabilă de activarea răspunsului inflamator) È™i inducând producÈ›ia de interleukine. Astfel, apar leziuni inflamatorii la nivelul articulaÈ›iilor È™i tendoanelor, urmat de apariÈ›ia tumefacÈ›iei tisulare È™i a durerilor locale (2).


Cel mai frecvent sunt afectate încheieturile, genunchii È™i vertebrele de la nivel cervical, în special ligamentul transvers al atlasului. Afectarea cervicală se manifestă clinic prin torticolis cu durere în rotaÈ›ie. Crizele sunt autolimitate È™i, prin urmare, încetează spontan după câteva zile de evoluÈ›ie (2).


Unii oameni suferă de artrită recurentă (poate afecta orice articulaÈ›ie), artrită persistentă sau poliartrită, fiind diagnosticate eronat ca o artrită reumatoidă cu anticorpi negativi sau osteoartrită difuză. În aceste situaÈ›ii, există riscul întârzierii diagnosticului, în defavoarea pacientului (2).


Ce investigații sunt necesare pentru diagnostic?

Evaluarea biologică standard (hemoleucogramă, markeri inflamatori È™i clearance de creatinină) arată o creÈ™tere marcată a proteinei C reactive (CRP) în formele acute, dar adesea absentă în formele cronice. Hiperleucocitoza este moderată, facilitând diagnosticul de condrocalcinoză (2).


Uricemia nu este mereu de folos. Ar trebui căutate hiperparatiroidismul primar È™i hemocromatoza, fiind două boli frecvent asociate cu CCA. De asemenea, este utilă măsurarea nivelului de magneziu din sânge, posibil scăzut la vârstnici prin prisma pierderilor digestive, mecanism ce favorizează formarea cristalelor de PPC (2).


Diagnosticul de certitudine se realizează prin analiza cristalelor PPC în lichidul sinovial, dar nu întotdeauna este realizabilă puncÈ›ia articulară în criză.


Imagistic, depozitele de cristale iau forma multiplelor calcificări liniare sau punctate în cartilajul articular (3).


Sensibilitatea investigațiilor cu ultrasunete este de aproape 90%. RMN-ul este util doar pentru diagnosticul diferenţial (3).


Care sunt posibilitățile terapeutice?

Nu există un tratament specific pentru artrita cu microcristale, tratamentul fiind pur simptomatic pentru controlul inflamaÈ›iei. Spectrul terapeutic include colchicina, corticosteroizii orali sau antiinflamatoarele nesteroidiene, dar cu utilizare limitată prin efectele adverse ce apar frecvent la vârstnici. Colchicina poate da la unul din cinci pacienÈ›i diaree moderată, prednisonul creÈ™te moderat tensiunea arterială È™i glicemia la unul din trei pacienÈ›i (4, 5).

Cel mai utilizat tratament pe termen lung în artrita persistentă este colchicina, în doză zilnică de 0,5 sau 1 mg. Acest tratament poate fi continuat câteva luni dacă este bine tolerat la nivel digestiv, diareea (semn al toxicității colchicinei) fiind principalul obstacol (4, 5).

În a doua linie, metotrexatul este o strategie terapeutică împrumutată din schema de tratament a inflamaÈ›iei reumatismale, dar mult dezbătută (4, 5).

Condrocalcinoza articulară, este frecventă, dar dificil de recunoscut, mai ales în formele sale cronice atunci când se manifestă osteoartrita atipică sau poliartrita reumatoidă cu debut tardiv.


Data actualizare: 24-02-2023 | creare: 24-02-2023 | Vizite: 814
Bibliografie
1. Review: Outcome measures in calcium pyrophosphate deposition, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34799278/
2. Pathogenesis of calcium pyrophosphate deposition disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34696986/
3. Ultrasonography in chondrocalcinosis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20097591/
4. Calcium pyrophosphate deposition (CPPD) disease - Treatment options, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34756508/
5. Colchicine or Prednisone for the Treatment of Acute Calcium Pyrophosphate Deposition Arthritis: A Multicenter Randomized Controlled Trial, link: https://acrabstracts.org/abstract/colchicine-or-prednisone-for-the-treatment-of-acute-calcium-pyrophosphate-deposition-arthritis-a-multicenter-randomized-controlled-trial/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Compusul din alge marine ce ar putea trata artrita
  • Secretul pentru ameliorarea durerilor artritice s-ar putea afla în micul dejun
  • Hidrogelul care ar putea elibera controlat medicament pentru episoadele artritice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum