Avertisment cu privire la igiena personală, după identificarea unor bacterii periculoase în regiuni circulate de oameni

©

Autor:

Avertisment cu privire la igiena personală, după identificarea unor bacterii periculoase în regiuni circulate de oameni
Cercetătorii britanici subliniază importanța igienei personale de bază, cum ar fi spălarea mâinilor, după ce au găsit niveluri semnificative de bacterii rezistente la antibiotice în fecalele de păsări sălbatice în locații din apropierea râului Cam din Cambridgeshire, Anglia. Rezultatele studiului arată prezența bacteriilor Pseudomonas potențial periculoase în peste 20% dintre probele colectate.
Cercetătorii au studiat 115 tampoane de fecale de păsări sălbatice prelevate din jurul râului Cam pe o perioadă de doi ani. Tampoanele fecale au fost colectate din locații din apropierea malul râului, de-a lungul unei porțiuni de 16 kilometrii. Din cele 115 probe, 24 au conținut prezența bacteriei Pseudomonas, un grup de bacterii care pot fi prezente în mod natural în mediu și care pot fi asociate cu boli animale și umane.

Rate mai mari de bacterii Pseudomonas sunt în mod normal asociate cu focare de boală la populațiile de animale, iar studiile similare anterioare efectuate în Spania și Slovacia au raportat rate cuprinse între 2-10%. Bacteriile Pseudomonas pot fi transmise la oameni prin contaminare încrucișată. În studiul actual, din probele colectate, una conținea Pseudomonas aeruginosa, despre care se știe că provoacă boli, de la infecții ale urechii ușor de tratat până la infecții pulmonare fatale. În Marea Britanie, Pseudomonas aeruginosa este a doua cea mai frecventă infecție în spital.

Cercetătorii au testat apoi eficacitatea a cinci tipuri diferite de antibiotice (cefepima, ciprofloxacina, gentamicina, levofloxacina si meropenem) pe fiecare dintre bacteriile Pseudomonas izolate din probe. Toate probele de bacterii Pseudomonas s-au dovedit a fi rezistente la cel puțin unul dintre antibioticele utilizate, iar trei sferturi au fost rezistente la mai multe medicamente. Cu toate acestea, niciuna dintre bacteriile Pseudomonas testate nu a fost rezistentă la toate cele cinci tipuri de antibiotice și doar unul dintre eșantioane a fost rezistent la meropenem, un antibiotic de ultimă linie rezervat strict medicinei umane.

„Râul Cam trece prin centrul orașului Cambridge și este un loc extrem de popular pentru activități de agrement, cum ar fi mersul pe jos, picnicul și plimbarea cu barca. Prin urmare, rezultatele studiului nostru evidențiază importanța igienei personale de bază, precum spălarea mâinilor după ce ne aflăm în aer liber, din cauza riscului de contaminare încrucișată”, a declarat autorul principal al studiului, Joana Rodrigues, lector asociat în științe ale vieții la Universitatea Ruskin.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-11-2021 | creare: 23-11-2021 | Vizite: 402
Bibliografie
Warning over antibiotic-resistant bacteria, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/11/211117211608.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum