Infectarea cu tenie sporește speranța de viață a furnicilor muncitoare

©

Autor:

Infectarea cu tenie sporește speranța de viață a furnicilor muncitoare

Infecțiile parazitare, de obicei dăunătoare gazdelor lor, ar putea ajuta o anumită specie de furnici să trăiască mai mult.
Conform rezultatelor unui studiu științific, furnicile din specia Temnothorax nylanderi prezintă rate de supraviețuire excepțional de ridicate atunci când sunt infectate cu tenie. „Durata de viață a furnicilor infectate este semnificativ prelungită. Conform observațiilor noastre, furnicile infectate au o rată de supraviețuire similară cu cea a reginelor”, a declarat autorul studiului, profesorul Susanne Foitzik de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz. Printre posibilele explicații pentru această durată de viață extinsă se numără schimbarea fiziologiei furnicilor infectate cauzată de paraziți și faptul că furnicile lucrătoare infectate sunt mai bine alimentate cu alimente.


Echipa de cercetare condusă de profesorul Susanne Foitzik a analizat consecințele pe termen lung ale infecției parazitare, colectând colonii de furnici din pădurile din jurul orașului Mainz și observându-le în laborator. „Am urmărit rata de supraviețuire a furnicilor lucrătoare și a reginelor din coloniile de furnici infectate și neinfectate pe parcursul a trei ani, până când mai mult de 95% dintre furnicile lucrătoare neinfectate au murit”, a explicat Foitzik. În acel moment, peste jumătate dintre furnicile infectate erau încă în viață, prezentând o rată de supraviețuire practic identică cu cea a reginelor. Reginele speciei pot trăi până la 20 de ani, în timp ce lucrătoarele ajung rar la vârsta de doi ani.


Furnicile lucrătoare infectate diferă prin aspect, comportament și fiziologie. Furnicile infectate se disting cu ușurință de cuiburile lor maronii datorită culorii lor mai deschise, galbene, efect care rezultă din faptul că cuticula lor este mai puțin pigmentată. De asemenea, sunt mai puțin active și beneficiază de îngrijiri sporite de la alți lucrători din cuib. „Insectele infectate primesc mai multă atenție și sunt hrănite, curățate și îngrijite mai bine. Beneficiază chiar de ceva mai multă îngrijire decât regina cuibului”, a explicat profesorul Susanne Foitzik.

Testele au relevat, de asemenea, că furnicile infectate au rate metabolice și niveluri lipidice similare cu cele ale furnicilor mai tinere. S-ar părea că aceste furnici rămân într-un stadiu juvenil permanent ca urmare a infecției. Acest lucru se datorează atât larvelor de vierme care modifică expresia genelor furnicilor care afectează îmbătrânirea, cât și eliberării paraziților de proteine ​​care conțin antioxidanți în hemolimfa furnicilor. Chiar dacă misterul vieții lor lungi nu a fost încă pe deplin rezolvat, comportamentul furnicilor infectate nu pare a fi factorul decisiv.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 31-05-2021 | creare: 31-05-2021 | Vizite: 244
Bibliografie
Parasites as fountains of youth: Study finds infected ants live much longer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210527150134.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chiar și micile schimbări pozitive în alimentație îți prelungesc viața
  • STUDIU: Longevitatea și paradoxul obezității
  • Hong Kong - orașul cu speranța de viață cea mai mare
  •